Voetballers kiezen voor data in plaats van zaakwaarnemer

Geschatte leestijd - 4 minuten

Mondiale supersterren als Cristiano Ronaldo, Neymar Jr. en Memphis Depay schitteren zowel binnen als buiten de lijnen. Vaak worden deze voetballers bijgestaan door zaakwaarnemers die hun belangen behartigen. Toch vindt er een verschuiving plaats. In dit artikel lees je over waarom veel voetballers zichzelf vertegenwoordigen en hoe slimme data-inzichten ze daarbij helpen.

Zaakwaarnemers van voetballers

Meervoudig Duits international en voetballer van topclub Bayern München, Joshua Kimmich, deed onlangs afstand van zijn zaakwaarnemer. Volgens Kimmich was hij zelf oud en wijs genoeg om voor zijn eigen belangen op te komen. Hoewel zaakwaarnemers zich voornamelijk inzetten voor hun spelers, pikken ze ook een graantje mee van de gigantische transfersommen. Dat zorgt weleens voor wat irritatie tussen clubs en spelers.

Kimmich ziet samen met veel andere voetballers een verschuiving ontstaan in het voetballandschap, liet hij in een statement weten. Waar het voorheen bijna van levensbelang was dat je werd bijgestaan door een zaakwaarnemer, zijn er nu meer opties. Een voetballer kan data verzamelen en zich daardoor bewuster worden van zijn digitale aanwezigheid en zo goed bepalen hoeveel waarde hij vertegenwoordigt. Dit is belangrijk als spelers met clubs moeten onderhandelen over transfers of contractverlengingen.

Data-bureau’s helpen voetballers

Ook Oranje-speler Memphis Depay zet data in om zijn waarde te vergroten. Nadat hij in 2017 op een dood spoor belandde bij Manchester United, gooide hij het roer om. Depay vond het tijd om weer basisspeler te worden en benaderde databureau SciSports. Door hun analyse van de in Depay geïnteresseerde clubs, tekende hij uiteindelijk bij Lyon. Daar slaagde hij er weer in om zichzelf van zijn beste kant te laten zien en dwong daardoor zijn droomtransfer naar FC Barcelona af.

Met de internationale ontwikkelingen van voetbal is het gebruik van data buiten het veld ook belangrijk geworden. In 2015 schreef ik al over de waarde die voetballers online opbouwen. Een goed voorbeeld van een voetballer die online een gigantische waarde vertegenwoordigt, is Cristiano Ronaldo. Met alleen al ruim 460 miljoen volgers op Instagram (op het moment van schrijven, red.), bezit de Portugese speler over een groot digitaal netwerk. Dit vertaalt zich in meer sponsoringen, media-aandacht en verkoop van zijn eigen producten.

Conclusie

Er zijn genoeg voorbeelden te noemen om te concluderen dat voetballers hun eigen belangen succesvol zouden kunnen behartigen. Met voldoende kennis over hun eigen digitale waarde binnen en buiten het veld, is het mogelijk om jezelf te vertegenwoordigen. Door een goede digitale strategie ben je aantrekkelijker voor clubs, fans en sponsoren. Zet daarom ook als voetballer in op de ontwikkeling van een gedegen, digitale strategie.

Gerelateerd bericht

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie