Hoe AI jou laat chatten met Napoleon, Gandhi én Hitler

Geschatte leestijd - 4 minuten

Onlangs werd de droom van menig historicus werkelijkheid. Door een geavanceerde AI-tool is het nu mogelijk om met duizenden historische figuren te chatten. En dat gewoon via je smartphone. In dit artikel lees je er meer over.

Educatief

Het gaat om de app ‘Historical Figures’, ontwikkeld door Sidhant Chadda. Deze 25-jarige Amazon-software engineer zocht naar een manier om geschiedenis interactief te maken voor studenten. Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 20.000 historische figuren beschikbaar voor een gesprek. Niet elk gesprek is gratis. Sommige figuren zijn alleen te spreken door eerst te betalen met de in-app valuta.

De techniek achter deze creative toepassing van artificial intelligence, zit in het fundament van ChatGPT: oftewel de GPT-3 software. Eigenlijk werkt de app vrijwel hetzelfde als de veelgeprezen chat-tool. Het verschil zit in het feit dat de reactie die je krijgt, moet lijken op wat het historische figuur in het echt zou hebben geantwoord.

Controversiële AI

Ook dictators als Adolf Hitler en Joseph Stalin hebben een rol in Chadda’s applicatie. Dit zorgde al snel voor grote controverse. Zo zouden mensen bang zijn dat extremisten de app zouden gebruiken voor verkeerde doeleinden. Volgens Chadda is dit niet het geval. “If I detect that the model’s output is racist, sexist or hateful in content, I actually omit the response entirely”, zegt de ontwikkelaar. Daarnaast geven sommige gebruikers aan dat de AI feitelijke onjuistheden presenteert als antwoord.

Hoewel de app openbaar beschikbaar is, zegt de ontwikkelaar dat de app nog niet af is. Het feit dat de tool vaker feitelijk onjuiste antwoorden geeft, is een aandachtspunt voor Chadda. “The biggest problem with the technology is that it is often wrong, and when it is wrong, it is confidently wrong. And that is something that is not good in education,” zegt de software engineer. 

Conclusie

Deze creative toepassing van AI geeft duidelijk de bruikbaarheid van kunstmatige intelligentie weer. In essentie is Historical Figures ‘gewoon’ een chatbot. Alleen steekt deze bot in een educatief jasje. Onderzoek wat AI voor jouw bedrijf kan betekenen. Wil jij graag chatten met Albert Einstein of Moeder Theresa? Kijk dan hier!

Meer artikelen over AI


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie