Achtergrond: Momice kreeg met raamwerk corona-inzichten

Geschatte leestijd - 5 minuten

Momice wil events naar een hoger niveau tillen en ontwikkelde daarom gebruiksvriendelijke software voor de registratie en communicatie voor zakelijke events. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus kwam de event-sector op zijn kop te staan. Dankzij het Business Acceleration Framework kreeg Rutger Bremer, oprichter en CEO van Momice, de nodige inzichten om zijn organisatie bij te sturen. Dit zijn de inzichten die Bremer met elke ondernemer wil delen.

Corona-periode

Momice reageerde adequaat en vlot op de corona-periode. Bremer: “Toen het virus uitbrak, gingen we elke dag met klanten in gesprek, zodat we een vinger aan de pols kunnen houden. We vroegen onze klanten hoe we ze het beste konden helpen in deze lastige periode. Daardoor hebben we snel nieuwe content en diensten gelanceerd, zoals een crash course voor online events. Uiteindelijk keken er elke dag zo’n zeshonderd mensen naar deze cursus.”

Het bedrijf zocht daarbij naar meer inzicht in de sector en de manier hoe de organisatie ervoor staat. “We konden voor de corona-crisis goed voorspellen hoe ons bedrijf zich zou ontwikkelen. Juist in de periode met zoveel onzekerheid, wilden we dat iedereen binnen Momice weet hoe we ervoor staan. Zo creëer je helderheid en focus in een onzekere periode”, aldus Bremer.

Raamwerk voor inzicht

Om het nodige inzicht te verschaffen, ging Bremer aan de slag met het Business Acceleration Framework. “Ik heb Doelands boeken gelezen en volg zijn blogs. Nu was het nog de vraag: hoe ga ik hiermee aan de slag voor mijn bedrijf?” Om anderen te inspireren ook met het Framework aan de slag te gaan, bespreek ik in dit stuk de manier waarop Bremer met het framework aan de slag ging. Merk op: zijn bedrijf is een B2B-organisatie, waarmee vaak kleinere aantallen gemoeid zijn wat betreft doelgroep en aantal relaties dan bij B2C-organisaties. 

“Ik ben de belangrijkste KPI’s gaan opschrijven en meten. Deze KPI’s, zoals het aantal events dat maandelijks met onze software georganiseerd wordt, het aantal bezoekers op onze website of het aantal posts op social media, toetste ik vervolgens aan het raamwerk. Dat ging als het ware ‘van links naar rechts’; van marketing (bezoekers) naar sales (conversie) en retentie (wanneer zijn onze klanten succesvol, zoals het aantal events of no-shows per event). Zo krijgt ieder team zijn eigen meetpunten waaruit blijkt of ze wel of niet succesvol zijn. We ontdekten bijvoorbeeld dat er in 2020 evenveel (online) events waren als in 2019 (fysieke) events.”

KPI’s voor groei

Momice besloot sinds het begin van de corona-crisis tal van zaken te meten en elke afdeling verantwoordelijk te maken voor specifieke KPI’s. “We meten niet alleen meer de hoeveelheid klanten, maar ook waar ze zijn in de funnel. Hierdoor bepalen we enerzijds wat de succesfactoren, wat ervoor zorgt dat er meer overeenstemming in doelen is. Anderzijds geeft het ons inzicht hoe ons bedrijf ervoor staat, wat meer duidelijkheid verschaft. Doordat elk team data verzamelt en in het framework plaatst, is er meer samenwerking. Verkoop en marketing weten elkaar hierdoor nog beter te vinden. We stemmen onze content nog beter af op de behoeften van de markt. Zo zijn we eigenlijk sterker uit de corona-crisis gekomen.”

Ook kreeg Bremer de digitale hartslag van Momice beter onder controle. “We plaatsen nu elke week een blog en een paar keer per week een social post op drie vaste momenten in de week. Ook meten we welke posts goed werken. Opinies over actuele onderwerpen werken bijvoorbeeld heel goed, iets wat we daarvoor niet wisten. Zo stuur je steeds minder op onderbuikgevoelens en steeds meer op basis van data. We meten de input en output van campagnes, waardoor we middelen effectiever inzetten. Onze NPS is een andere KPI’s die we een grotere rol hebben gegeven, omdat ze een voorspellende functie blijken te hebben.”

In een aantal stappen naar een framework

Deze stappen doorliep Bremer om zijn framework in te richten:

  • Ieder team (Marketing, Sales en Customer Succes) heeft een tab in een gezamenlijk spreadsheet;
  • In iedere tab vult men gedetailleerde gegevens in, die hun ‘succes’ bepalen;
  • De 0-meting is ingesteld op 2019, zodat er rekening gehouden wordt met de impact van corona;
  • De belangrijkste gegevens worden gevisualiseerd in een overzicht op hoger niveau. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van grafieken, zodat er in een oogopslag een helder overzicht is;
  • Iedere maand vult ieder team de cijfers in. Daarna komen alle teams samen om deze gegevens te analyseren en vervolgstappen te bepalen.  

Volgende stappen om te groeien

“We zoeken nog naar een manier om de Business Acceleration Index te bepalen. Dat is de index die samenvat hoe de organisatie ervoor staat. Daarvoor is het zaak om eerst een aantal andere indexen in orde te hebben. We visualiseren nu al veel KPI’s, waarmee we in zo’n lijndiagram zien of een bepaalde strategie succesvol is. Het visualiseren van data geeft je inzichten die nodig zijn voor beter beleid.”

“Tijdens de corona-periode was er veel behoefte aan kennis over het organiseren van professionele online events, wat eigenlijk neerkomt op televisie maken. Doordat we snel veel goede content hebben verspreid over dit onderwerp, hebben we een reputatie als kennispartner op dit gebied opgebouwd. Inmiddels geven we ook betaalde trainingen op dit gebied. Het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen is een van de vijf doelstellingen van het raamwerk. Daar zijn we nu al mee bezig, maar dit kunnen we nog verder optimaliseren met dit framework.”

Met de kennis van nu

“Als ik dit raamwerk vijf jaar geleden had ingericht, was onze marketing en sales efficiënter neergezet. Door te sturen op data en het content impact model te gebruiken, maken we content voor elke fase van de customer journey en zorgen we dat er altijd een duidelijke route is van bewustwording, interesse, overwegen, besluiten, kopen en beleven. Daardoor groeien we hopelijk nog sneller”, aldus Bremer.

Techno-dj Charlotte de Witte gooit eveneens hoge ogen. Ze plaatste niet alleen livestreams op Facebook en Instagram, maar ook meermaals per week reposts van outtakes uit deze streams. Zo zorgt ze ervoor dat ze, ook tijdens de lockdown, consistent fraaie content deelt. Hierdoor groeide haar volgersaantal gemiddeld met 50 procent op Facebook en Instagram en was er er een consistent post-ritme en hoog engagement. Hiermee realiseerde ze een plekje in de top 10.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie