Achtergrond: Zo blijven B2B-events relevant tijdens en na de coronacrisis

Geschatte leestijd - 5 minuten

Waar liggen de kansen en mogelijkheden voor B2B-events tijdens en na de coronacrisis? Hoe zorg je ervoor dat er sociale connecties ontstaan? En wat wil of verwacht een bezoeker tijdens het Nieuwe Normaal of de anderhalve-meter-samenleving? Waar liggen de behoeftes van bezoekers: zijn ze angstig of zijn ze anders gaan denken? De mens is namelijk van nature een sociaal dier en al vele millennia op zoek naar elkaar voor vereniging en de vermaak. 

Marcel Pantera van Treat Amsterdam geeft antwoord op deze vragen. Hij schreef een whitepaper die ik hier als gastcolumn met jullie deel. Pantera is inmiddels 30 jaar werkzaam in de evenementen-industrie. Als Mood Manager en Show Director durft hij zich inmiddels specialist te noemen op het gebied van wat mensen willen, hoe ze zich gedragen en wat zij doen in de aanloop, tijdens en na een evenement. Zijn ervaring als autonome out of the box-denker komt nu meer dan ooit goed van pas. Dit zijn de take-aways voor B2B-eventorganisatoren. 


>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen


1 | Plezier en werk zijn nu gescheiden

Bedrijven zetten nu razendsnel studio’s op om digitale content te verspreiden en in contact te blijven met hun doelgroep. Informatie van seminars wordt digitaal gedeeld en bedrijven maken extra veel content om beurzen en congressen te vervangen. Dat zijn de korte termijn oplossingen die wel een vraag op de lange termijn opwerpen: is fysiek samenkomen op locatie nog nodig als alle informatie digitaal overgebracht kan worden?

Feit blijft dat je non-verbale communicatie mist, de grapjes aan tafel, de toevallige ontmoeting en het essentiële oogcontact. Ook dat persoonlijk contact is nodig om dingen gedaan te krijgen, om ook die gunfactor te krijgen of geven. Online meetings zijn efficiënt en zakelijk. Werk en plezier zijn daardoor gescheiden. Het is zaak om die twee weer met elkaar te verenigen, zodat je het plezierige (de humor en de spontane ontmoeting) weer met het nuttige kan verenigen.

2 | Contact kent straks meer remming

Psycholoog Mark van Vugt van de Vrije Universiteit voorspelt in een interview met de Volkskrant dat het de eerste jaren na de coronacrisis niet meer zo losjes en tolerant wordt als voor de crisis. “‘Inwoners van gebieden waar de laatste eeuwen veel dodelijke infectieziekten voorkwamen, hanteren sterkere sociale normen, zijn gemiddeld introverter en seksueel geremder, staan minder open voor nieuwe ervaringen en zijn minder tolerant ten aanzien van afwijkend gedrag en mensen die er anders uitzien.”

De houdingen van de bezoekers ten opzichte van fysieke afstand, gezondheid,  privacy en duurzaamheid gaan veranderen. Een verhoogd gezondheidsbewustzijn en een bijbehorend verlangen om socialer te leven wordt waarschijnlijk een van de blijvende veranderingen. Dus familiale waarden als geborgenheid, saamhorigheid en vertrouwen worden belangrijker.


Kijk ook naar de huiskamergesprekken van Momice met Rutger Bremer, Marcel Pantera en Denis Doeland

3 | Purpose is geen thema maar voorwaarde

In deze coronacrisis krijgen steeds meer mensen de behoefte aan echte sociale connecties. Het bedrijfsleven kan daarop inspelen door diepere verbindingen aan te gaan en duurzame relaties te creëren. 

Bezoekers van events in de anderhalve-meter-samenleving zullen behoefte hebben aan meer contact, een goed gesprek en oprechte interesse. Echte emoties, verbinding, intuïtie en interactie worden belangrijke waarden. Dat maakt meer indruk dan een spectaculaire ‘stage show’, een groot beursgebouw met geëtaleerde producten of een luxe programma in een bijzonder oord. Bedrijven die een duidelijke purpose hebben – een missie of visie hoe de wereld of de mensheid te verbeteren valt – hebben het makkelijker om diepere of échte  verbindingen aan te gaan.

4 | Doe-events scoren beter

Volgens trendwatcher Lidewij Edelkoort komt er een herleving van Arts & Craft: mensen willen weer meer zelf gaan doen. Verwerk je meer mogelijkheden voor verdieping en participatie in het programma van een event, dan speel je slim in op deze nieuwe behoefte. 

Tijdens de coronacrisis zou je kunnen denken aan online sessies waarbij participanten iets doen, ontwikkelen of hun creativiteit inzetten. Online zijn er immers tal van tools om iets te creëren. Zo worden deelnemers toch onderdeel van een groter geheel, waar ze in de toekomst alleen maar meer behoefte aan hebben.

5 | Nieuwe normaal, nieuwe relevantie

Bezoekers van events maken een meer bewuste afweging of ze daadwerkelijk een event willen bezoeken. De fysieke veiligheid moet in elk geval gewaarborgd worden door een organisator. De verwachting is daarbij dat veel bezoekers niet meer ver willen reizen voor een event en bezoekers veel kritischer naar uitnodigingen van events zullen kijken. De volgende vragen zijn relevant in het post-corona-tijdperk:

  • Zijn er kansen om kwalitatieve contacten op te doen? Of is er alleen een kwantitatief netwerk?
  • Welke relevantie heeft dit event voor mijn zakelijke doelstellingen?
  • Kom ik thuis met een ‘goed verhaal’? Wordt er een inspirerende boodschap gedeeld?
  • Hoe leg ik thuis uit dat ik naar een event ben gegaan? Is dit event zo relevant dat een reis naar dit event te verantwoorden valt?
  • Is er diversiteit in de beleving? En wordt er creatief omgegaan met programmaonderdelen? Van levend stratego, een hoorspel of het samen creëren van de nieuwe bedrijfsfilm: er zijn tal van mogelijkheden om  relevant te zijn en op te vallen.

Conclusie

Het nieuwe normaal vraagt vooral om een nieuw bewustzijn. Organisaties die stilstaan bij deze veranderingen, hebben een voorsprong op organisaties die zich niet aanpassen.

Deze takeaways moeten je op gang helpen bij het aanpassen aan het nieuwe normaal. Het doel van dit artikel is om vragen te blijven stellen en antwoorden en oplossingen te vinden om ons als gehele entertainmentbranche te laten overleven en onszelf her-uit-te-vinden. 

Ben je benieuwd geworden naar het volledige artikel waar dit een samenvatting van is? Volg dan deze link. In dit artikel krijg je meer inzicht in de bezoeker, de diverse soorten events, treatment tips, hoe Maslow’s theorie zich hierin verhoudt, en hoe we van 2 gescheiden werelden, 1 wereld maken. Dat doen we met echte emoties, intuïtie en buikgevoel. 

Lees ook

Luister ook

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Denis Doeland tijdens EMERCE eDay 2019

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie