Geschatte leestijd - 4 minuten
Dat artiesten en festivals het zwaar hebben tijdens de coronaperiode is evident. Door de lock-down versnelt de digitale transformatie van events en artiesten. Ze zijn in feite namelijk platforms, met analoge optreden en festivals, die de digitale fan-relatie dienen. Dit artikel leert je hoe videocontent je helpt om die relatie te verbeteren.
>> Luister hier naar de podcast van Digitaal Vermogen
Digitale transformatie versnelt tijdens corona
Doordat de meeste events zijn afgelast, werden er veel digitale varianten van events georganiseerd. Het aantal livestreams schoot door het plafond – en zelfs grote events als Defqon.1, Awakenings en Tomorrowland gingen digitaal. Zo’n digitale editie heeft een duidelijk voordeel: het zorgt ervoor dat fans toch iets hebben om naar uit te kijken.
Het gebrek aan fysieke events versnelt de digitale transformatie van de event-sector. Er wordt steeds meer gedacht in digitale mogelijkheden. Zelfs de RAI, een ontmoetingsplek pur sang, geeft aan te onderzoeken hoe er digitale alternatieven mogelijk zouden zijn. “Het digitale aspect is hierbij gekomen, zoals digitale meetings en webinars. Hierdoor versnelt onze digitale transformatie. We richten een studio in, zodat we onze eigen titels op dit vlak kunnen faciliteren. Ik denk namelijk niet dat de event-sector volgend jaar zal groeien”, vertelt de director marketing en digital van de RAI Amsterdam, Eline Deijs in dit artikel.
Platform voor content
Artiesten en festivals zijn dan ook meer dan alleen muzikant/dj/performer of een fysieke ontmoetingsplek/feest. Ze zijn platformen voor content. De muziek die ze uitgeven is content. De muziek van de artiesten die optreden, is content. De foto’s en video’s van een event, is content. Maar content is ook een artiest die vragen van zijn fans beantwoordt of een dj die een wekelijkse radioshow host.
Deze content zorgt ervoor dat ze een relatie met hun fan-base kunnen opbouwen en behouden. Nu we ons in de relatie-economie bevinden, is die relatie essentieel. De fan-relatie is een nauwkeurige voorspeller van de toekomst van een artiest of festival. Het aantal en de kwaliteit van de fan-relaties is zelfs een indicatie van de waarde van een organisatie, zoals spraakmakende overnames laten zien.
Video helpt fan-relatie – maar hoe?
Een van de vormen van content die artiesten en festivals helpt om de relatie met fans op de bouwen en onderhouden, is video-content. Platforms als Facebook waarderen videocontent ook in grote mate, waardoor het aantrekkelijk is om deze vorm van content te posten. Maar hoe pak je dat aan, goede video content maken en delen? Die vraag beantwoorde ik in het artikel ‘Visie: De uitdaging die video heet’. In dit artikel deel ik tips en inzichten over video. Een aantal inzichten uit dit artikel:
- Beschikbaarheid, belevenis, gemak en service zijn de kernwaarden waaraan zou moeten worden voldaan om de anarchistische liefhebber van videocontent van dance festivals tevreden te stellen;
- Zet in op optimaal gebruik van het ecosysteem, de keten. Wanneer je als eigenaar van content jouw naïviteit kwijt wil, distribueer jouw content dan decentraal en in meerdere vormen tegelijk. Laat ego- plaatsmaken voor eco-systeemdenken;
- Houd rekening met de diverse kanalen, die om andere vormen van content vragen;
- Houd rekening met de verschillende rechthebbenden van content en andere issues rondom intellectueel eigendom;
- Video-content vraagt om een format, zodat de creatie van content geprofessionaliseerd wordt;
- Zorg voor context in data, zodat je het marketing en communicatieproces kan optimaliseren.
Verder lezen
Dit visiestuk beoogt om de dance-industrie handvatten te geven hoe zij video integraal deel uit kunnen laten maken van hun content strategie. Video is niet alleen een communicatiemiddel, maar kan zelfs een volwaardig verdienmodel worden.
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!