Achtergrond: Zo vergroot Momice het digitaal vermogen met event-reeks

Geschatte leestijd - 5 minuten

Momice wil events naar een hoger niveau tillen en ontwikkelde daarom gebruiksvriendelijke software voor de registratie en aanmelding voor events. In dit interview vertelt Rutger Bremer, oprichter van Momice, hoe het bedrijf events gebruikt om het digitaal vermogen van Momice te vergroten. Ook bespreekt Bremer hoe hij inspeelt op de coronacrisis.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Eventsector dupe van coronacrisis

Voor we ingaan op de manier waarop Momice het digitaal vermogen vergroot door de organisatie van een event-reeks (Connecting the Dots), staan we stil bij de actualiteit. De coronacrisis heeft een vergaande impact op al onze levens – en de impact van de crisis op de eventindustrie is bijzonder urgent. Tot september kan er geen enkel event plaatsvinden. Het is de vraag of er na 1 september events zijn die wel doorgang kunnen vinden, gezien de anderhalve meter afstand die gewaarborgd moet worden.

“Ons laatste event was op 14 april en kon wegens het coronavirus alleen digitaal plaatsvinden. We vroegen aan de deelnemers waar de kennisbehoefte lag. Deze vorm van co-creatie heeft een groot voordeel: zo weet je welke content relevant gevonden wordt tijdens een event, vallen verwachtingen te managen en leer je nog meer over je relaties. Dit bewoog ons om tijdens het event tools en trucs voor digitale events te bespreken, want daar lag de kennisbehoefte”, aldus Bremer.

Co-creatie slimme hack voor relatie-economie

Deze slimme aanpak is een winnende strategie in de relatie-economie. Door in gesprek te blijven met je netwerk, ontdek je waar de behoefte aan content ligt. “We maken niet alleen onze event-software geschikt voor online events,  waarmee we relevant blijven voor onze klanten. We bieden ook veel content met daarin praktische tips. Event-managers voelen aan al deze keuzes aan dat we er niet op uit zijn om geld te verdienen – zoals veel andere corona-inhakende bedrijven – maar dat we intrinsiek gemotiveerd zijn om ze verder te helpen.”

Door de input van klanten centraal te stellen, besloot Momice tools voor online events, zoals Zoom en YouTube, te bespreken. Bremer: “We hadden zelf niet verwacht dat deze praktische content zou aanslaan.” Door de wensen van de event-managers centraal te stellen, valt er een langdurige relatie met event-managers te realiseren. Uiteindelijk is dat het grootste goed in de relatie-economie.

Coronacrisis? Digitale hartslag gaat omhoog

Niet alleen wordt het type content aangepast aan de huidige wensen, Momice versnelt ook de zogenoemde digitale hartslag. Dat wil zeggen: het post-ritme (het tempo waarin content wordt uitgegeven) gaat omhoog. “We hebben door deze crisis nog meer inspiratie gekregen om content te maken. De content-productie is dan ook opgeschroefd. Een aantal keer per week zenden we een huiskamergesprek uit met professionals uit de industrie. Van een artiestenmanager tot een locatie-deskundige: alle professies komen aan bod. We merkten dat er een behoefte aan deze vorm van content lag. Ondanks we elkaar fysiek niet treffen, willen we nog steeds weten hoe het met anderen in onze sector gaat. Dat probleem lossen we op met onze huiskamergesprekken.”

Het aantal abonnees van het YouTube-kanaal steeg van drie tot 131 leden, door deze relevante content. Het onderstreept een principe dat ik al langer verkondig: regelmaat, relevante en discipline worden beloond. Bremer merkt op dat Momice niet over elk onderwerp wil communiceren. “We zijn niet relevant voor onze doelgroep als we het over remote working hebben, want op dat gebied zijn we geen expert. Een podcast over hoe je als eventlocatie toch blijft opvallen in deze coronacrisis, dat past wel bij ons en wordt dus gewaardeerd door onze doelgroep.”

Connecting The Dots 05 - Robert Daverschot, Denis Doeland en Rutger Bremer,
Ik was te gast bij Connecting The Dots 05 (vlnr. Robert Daverschot, Denis Doeland en Rutger Bremer)

>> Lees hier het hele transcript van de keynote-sessie van Connecting The Dots

Event-reeks voor digitaal vermogen

Momice begon echter al voor de coronacrisis met het uitgeven van relevante content, namelijk in de vorm van events. Een reeks van vijf events – Connecting the Dots – moest event-professionals het grotere plaatje laten zien en zo de eventsector vooruithelpen. Dankzij de experts op het gebied van relatiemanagement en de relatie-economie (ondergetekende) werden de event-professionals verder geholpen. Momice kan mooie cijfers presenteren: het aantal aanmeldingen steeg van 66 (het eerste event) naar 610 voor het laatste (weliswaar digitale) event. Het aantal live-kijkers steeg gestaag, net zoals het aantal terugkerende bezoekers. Doordat er dankzij de events ook nieuwe conversies plaatsvonden, heeft de investering in de event-reeks zich dubbel en dwars terugbetaald.

“Toch was het werven van nieuwe klanten niet ons voornaamste doel. Het is een manier om te laten zien dat we meer zijn dan een tool, dat we events naar een hoger niveau willen tillen en dat onze software bijdraagt aan dat doel. De events trokken mensen uit ons netwerk, maar spraken ook relaties daarbuiten aan. Hoe gaaf is het om te zien dat de laatste editie door meer dan 600 mensen bekeken is? Dat betekent dat het consistent en relevant uitgeven van content beloond wordt. Deze concrete resultaten zorgen voor meer draagvlak en maken het makkelijker om een digitale mindset te laten landen in de organisatie.”

>> Bekijk hier de hele uitzending van Connecting The Dots

Digitale verandering van organisatie

Dankzij de coronacrisis worden organisaties gedwongen om zich te oriënteren op online kanalen. “Wij merken dat eventprofessionals nu vaker websites van vakbladen bezoeken. Deze crisis dwingt ons ook om te bedenken hoe digitaal verbonden we zijn met onze klanten. Daar lagen nog kansen. Je kan niet meer online afwezig zijn, maar wil een online relatie opbouwen met klanten en potentiële klanten. In dat opzicht versnelt de coronacrisis onze digitale transformatie.”

Er zijn ook andere manieren waarop de organisatie de kansen van digitaal benut. “We zijn minder op ons onderbuik gevoel gaan vertrouwen en onderbouwen keuzes op het gebied van marketing of content-productie nu op data. Zo weten we welke whitepaper het populairst is en dus het vaakst ge-update moet worden. Dit maakt onze marketing veel efficiënter. De volgende stap is om de performance van onze content niet alleen te vergelijken met andere content van Momice, maar ook met die van onze concurrentie.”

Momice maakt de marketing van de huidige verdienmodellen niet alleen efficiënter. Ook het lanceren van nieuwe verdienmodellen wordt aangewend om het Digitaal Vermogen te vergroten. “Met Momice the Agency bieden we event-marketing diensten, nu gaat The Agency die diensten verlenen voor online events. We verwachten dat consultancy op dit gebied nog urgenter is. Ook onderzoeken we hoe we de opgebouwde expertise als verdienmodel kunnen lanceren.”

Ben je benieuwd geraakt naar de relatie-economie?

De laatste editie van Connecting The Dots vind je via deze link. In deze editie was ik te gast om te vertellen over de relatie-economie en de manier waarop events ingezet kunnen worden om het digitaal vermogen van relaties te vergroten.

Zou je een nul-meting van jouw organisatie willen maken? Start hier dan met jouw quickscan.

Luister ook

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Denis Doeland tijdens EMERCE eDay 2019

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie