Geschatte leestijd – 4 minuten

Meerdaagse festivals en festivals met meer dan 750 bezoekers mogen niet meer plaatsvinden in Nederland. Wat was – volgens het kabinet – de aanleiding voor deze keuze? De te hoge besmettingscijfers? Terwijl al langer duidelijk was dat de meerderheid van de festivalbezoekers niet wacht op een vaccin voor een festival-bezoek. Het is tijd dat de regering een ecosysteem manier van denken hanteert, want het huidige egosysteem deed het festivalseizoen de das om.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Meerderheid festivalbezoekers wacht niet op vaccin

Zestig procent van de evenementenbezoekers geeft aan niet te wachten tot er een corona-vaccin is, voor ze een event bezoeken. Dat bleek uit het tweede deel van het grote corona-onderzoek, een initiatief van Denis Doeland, Marcel Pantera en Mark Heick. Zo’n 2.500 respondenten deden mee aan dit onderzoek dat in de zomer van 2020 verscheen.

Dit onderzoek is niet alleen veelvuldig in de media geweest, het is ook nog eens overgenomen in overheidsrapporten. Met andere woorden: uitvoerende instanties waren op de hoogte van deze data. Het is dan ook op z’n zachtst opmerkelijk dat deze inzichten niet gebruikt zijn bij het bepalen van het corona-beleid.

Fragment uit de uitleg over het corona-onderzoek. Met dank aan We Own The Night (Wilco Jung).

Wachten met dansen tot iedereen z’n Janssens heeft gehad

Festival-minnend Nederland vraagt zich al langer af: waarom is er zo snel versoepeld? Waarom werd er gewacht tot iedereen gevaccineerd was? Het beleid was: Dansen met Janssen (na één vaccinatie of corona-test directe toegang tot events). Veel handiger en logischer was geweest: wachten met dansen tot iedereen z’n Janssens heeft gehad: pas van het slot, als iedereen de kans heeft gehad om volledig gevaccineerd te zijn.

Dankzij het kabinetsbeleid stegen de besmettingscijfers gigantisch, omdat de jongste Nederlanders (die het vaakst naar festivals en clubs gaan) als laatste werden gevaccineerd. Zij hebben dus niet gewacht tot ze hun vaccins kregen, voor ze een club bezochten. En daarmee deden ze precies wat ze zeiden dat ze zouden doen. De beschikbare data voorspelde deze piek in besmettingscijfers. Alleen het kabinet deed er niets mee.

Live On Stage sprak met Maurice de Hond. Zijn inzichten werden lange tijd niet serieus genomen.

Egosysteem in plaats van ecosysteem

Het is niet de eerste keer dat de overheid valt te betrappen op een ‘egosysteem’ manier van denken, waarbij er schotten worden gezet om de organisatie en er niet wordt samengewerkt. Bij Live On Stage spraken we er veel over. Het RIVM heeft bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van inzichten van Maurice de Hond of data gedeeld waarop haar besluiten werden gemaakt.

Ik bepleit daarom – alweer, hopelijk niet tevergeefs – dat het tijd is om samen te werken en vanuit ecosystemen te denken. Dat begint met het delen van data, ook door het RIVM. Het is tijd voor een digitale mindset. Van egosysteem denken naar ecosysteem denken. Het is ook tijd dat de regering data van anderen gaat gebruiken. We hebben een jaar geleden voorspeld dat zes op de tien festivalbezoekers niet zou wachten op een vaccin voor een festival-bezoek. En nu is het festivalseizoen de das om gedaan, omdat het aantal besmettingen steeg. Wie zegt te varen op half zicht, zou vaker moeten openstaan van de inzichten van anderen.

NB. Voor degene die het interesseert. Ook ik vraag me af hoe het kan dat voetbalstadions gevuld zitten met 25.000 fans en festivals buiten maar 750 bezoekers mogen ontvangen en concerten niet kunnen plaatsvinden. Naast dat het met gezond boerenverstand niet te rijmen is kan ik er data technisch ook geen chocolade van maken. Volledige willekeur, zo lijkt het …


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie