Achtergrond: 8 tips voor bedrijven ‘na corona’

Geschatte leestijd – 7 minuten

Twee jaar lang stond de muziek-, sport- en entertainment-industrie zo goed als stil door lockdowns. De coronaperiode was voor veel bedrijven een lastige tijd. Toch kan je uit deze crisis ook lessen trekken. In dit artikel vind je acht ‘post-COVID-tips’ uit onze Live On Stage-serie die na corona juist relevant zijn voor je business.

DJ Sam Feldt houdt in dit fragment de spiegel voor

Tip 1 | Reflecteer op je business

Tijdens de coronaperiode lag er ontzettend veel stil. Vrijwel alle events en festivals werden gecanceld of uitgesteld. Je zou kunnen spreken van een harde reset. Als ondernemer werd je haast gedwongen de vrijgekomen tijd te gebruiken om terug naar jezelf te gaan. 

Als artiest, topsporter of ondernemer maak je in het begin van je carrière een keuze en pas je je levensstijl daar op aan. Door ineens noodgedwongen op de rem te moeten stappen, kan dat een eyeopener zijn. Voel je nog wel passie voor je business? Heb je genoeg drive? Wat wil je eigenlijk nog bereiken? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf als ondernemer kan stellen om je visie en doelen (weer) helder te krijgen. De coronaperiode heeft ons geleerd dat het goed is om op jezelf en je bedrijf te blijven reflecteren. 

Denis Doeland en Igor Beuker leggen uit dat stilzitten geen optie is

Tip 2 | Durf te experimenteren en te veranderen

Experimenteren, testen en veranderen. Dat zijn drie dingen die veel ondernemers hebben moeten doen tijdens de coronapandemie. Het was een periode waarin je je aanpassingsvermogen haast wel moest gebruiken. 

Toch is dit een goede les. Het wijzigen van de koers kan je te allen tijde helpen. Denk aan het digitaal transformeren van je bedrijf of het aanpassen van de marketingstrategie. Durf nieuwe methodes te testen, hierdoor ondervind je of je bedrijfsvoering nog geoptimaliseerd kan worden. Een creatieve mindset is erg belangrijk in markten waar de concurrentie erg groot is. Zo kan jezelf blijven onderscheiden van de rest en je bedrijfswaarde verhogen.

Denis Doeland en Igor Beuker hebben het over de relatie met fans

Tip 3 | Optimaliseer relatie met klanten

Zodra je een groep klanten hebt verzameld, is het belangrijk om in contact te blijven met die relaties. Dat kan je doen door data te gebruiken. Data maakt een fan-relatie voorspelbaar. Zo ook het gedrag van je huidige klanten of potentiële klanten. Hoe meer je over iemands wensen weet, hoe beter je kan inspelen op zijn of haar verlangens en toekomstig gedrag. 

Als bedrijf dat producten of diensten verkoopt, is het noodzakelijk dergelijke informatie te verzamelen. Er zijn genoeg tools waardoor je het online-gedrag van je klanten zelfs live kan volgen. Door die data te gebruiken kan je het gedrag van klanten voorspellen en daar je businessmodel op aanpassen.

Denis Doeland en Igor Beuker spreken over hybride content

Tip 4 | Zorg voor een hybride component bij je event

Tijdens de coronaperiode werd duidelijk dat fysieke evenementen toch onvervangbaar zijn. Toch zijn er wel manieren waarop je door te digitaliseren je evenement kan verbeteren. Vooral het implementeren van hybride-componenten binnen je event, kan ervoor zorgen dat je een evenement optimaliseert. 

Een goed voorbeeld hiervan is om naast het reguliere programma, ook een parallel online programma uit te stippelen. Mensen die niet fysiek naar je festival of event kunnen komen, hebben dan toch de mogelijkheid er online bij te zijn. Door te spelen met interactieve onderdelen, hoeft zo’n online programma niet saai te zijn. Met het faciliteren van een online component, kan je natuurlijk ook meer ticket-omzet genereren. 

Denis Doeland en Igor Beuker hebben het over experience bij events

Tip 5 | Investeer in de ‘experience’

Om je als bedrijf zowel online als offline zichtbaar en aantrekkelijk te maken, moet je een bepaalde beleving aan je merk koppelen. Met andere woorden: je moet investeren in het merk van een festival, artiest of sporter.

Bepaal wat je wil vertellen en zorg dat bijvoorbeeld relaties en fans enthousiast worden van de content die je ze voorschotelt. Mensen zijn toch steeds op zoek naar bizarre innovaties en creatieve producties. Door hierop in te spelen kan je zorgen voor meer exposure en binding met je doelgroep.

Denis Doeland en Igor Beuker over het gebruik van nieuwe inzichten

Tip 6 | Zoek altijd naar nieuwe inzichten

Het is makkelijk om constant beslissingen te maken vanuit je eigen opvattingen of onderbuikgevoelens. Toch kunnen een frisse blik en nieuwe inzichten je helpen om je business te verbeteren. 

Door je telkens vast te houden aan inzichten uit het verleden, is de kans groot dat je interessante ontwikkelingen en trends mist. Durf in je bedrijfsvoering nieuwe data te gebruiken en kijk naar de nieuwste ontwikkelingen zonder deze direct af te schrijven.

Denis Doeland en Igor Beuker over artiesten, sprekers en evenementen

Tip 7 | Zorg voor goede afspraken

De coronaperiode heeft het belang van goede afspraken laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de ticketregeling van een evenement. Geef je klanten hun geld terug of ook een optie om een ticket te bewaren? Dat geldt ook voor sprekers of artiesten. Hoe zit het met de kosten en wat doe je als het event niet door kan gaan?

Om onenigheid en juridische conflicten te voorkomen, is het belangrijk om zo veel mogelijk zwart op wit te hebben staan. Investeer tijd in je juridische zaken en prioriteer het maken van duidelijke afspraken. Het is als bedrijf goed om te weten hoe de zaken geregeld zijn met publiek, sprekers en artiesten

Denis Doeland en Igor Beuker over een eigen platform

Tip 8 | Beschik over een eigen platform

Instagram, Facebook, YouTube en TikTok zijn prachtige platformen om op een laagdrempelige, goedkope en snelle manier in contact te komen met nieuwe fans. Deze techgiganten gebruiken echter algoritme waar je weinig invloed op hebt. Daardoor kan je organic reach – het bereik dat je ‘normaal gesproken’ hebt – deels wegvalt of je content minder zichtbaar wordt gemaakt voor je volgers, tenzij je adverteert. 

Je wil voorkomen dat je moet adverteren om je volgers of fans te bereiken. Daarom is het zaak om ook over een eigen platform te beschikken. Denk aan een website of app waar je dus je de volledige controle over hebt. Bijkomstig voordeel daarvan is ook dat je, in tegenstelling tot sociale media, nog beter de wensen van de bezoekers van je platform kan monitoren. 


Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie