Column: Data is het nieuwe goud

Geschatte leestijd - 4 minuten

Merken, grote bedrijven en middelgrote organisaties worden zich steeds bewuster van het feit dat online aanwezig zijn belangrijk is. Online aanwezig zijn betekent communiceren over interne waarden en externe proposities op een transparante manier en spelen daarmee een belangrijkere rol dan ooit daarvoor.

Connectie is waarde

Heden ten dage leven we in een digitale economie. We bieden Facebook, Google, e.d., middels de sociale identiteit die we daar aanmaken, onbeperkt toegang tot onze gegevens en ons gedrag. Zij maken deze data ten gelde voor vele miljarden dollars. Het maken van een connectie via elk denkbaar platform inclusief het eigen domein is de heilige graal. Het is de ‘Single Sign On’-knop die toegang geeft tot de data van het profiel, de referenties en de aankopen of acties van een fan of klant middels bestaande platformen zoals Facebook, Google etc.

In de connectie ligt waarde opgesloten in de vorm van data die je als merk, bedrijf of organisatie dient terug te halen. Connectie met de fan of klant is door het opslaan van data uit bestaande internet-identiteiten toevoeging van waarde aan de financiele balans.

Data-analyse volgende stap

Business Intelligence analyse oftewel data-analyse zal dieper door dienen te dringen in de organisatie van een bedrijf of merk. De kunst om al dan niet harde en meetbare cijfers met elkaar te verbinden om daaruit de (volgende) strategie te bepalen. Per maand, per jaar of een langere periode afhankelijk van de grootte van de datasets en de ambitie van de organisatie zal men deze dienen te bekijken. Data zal alles aansturen of althans de aanzet geven tot het stellen van prioriteiten betreffende het budget en het cross-platform en cross-device werken en denken.

Een uitgebreide analyse is prioriteit met het oog op groei op middellange tot lange termijn. Data-analyse is de logische en volgende stap voor de sales en marketing-afdeling. De optelsom van scoren in zoekmachines, adverteren en aanwezig zijn en het sturen van de doelgroep alleen volstaat niet. Verbanden leggen, uitspitten en omzetten in een internetstrategie oftewel online strategie is de nieuwe koers die men dient te varen.

Financiële waarde

Hoewel organisaties, merken of bedrijven vandaag de dag over meer gegevens van (mogelijke) klanten, fans of volgers kan beschikken dan ooit tevoren, wordt het overgrote deel van deze gegevens niet opgeslagen en niet op waarde geschat. Men mist hierdoor kansen op het vergroten van haar database-bestand en haar bereik. Tevens vergeet men daarmee wel misschien het allerbelangrijkste, namelijk waarde in geld toe te voegen aan haar financiële balans.

Bij het verzamelen van gegevens dient men alleen die data te verzamelen die daadwerkelijk ook (financiële) waarde toevoegt aan de kennis en de financiële balans van de organisatie. Als men in staat is om data aan de financiële balans toe te voegen kun je met recht stellen ‘Data is het nieuwe goud’.

>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

13Reacties

Voeg toe
 1. 3
  Robin ten Hoope

  Denis,

  Ben helemaal met je eens dat data (analyse) in de nieuwe wereld van zeer grote waarde is c.q. zou moeten zijn, maar ik wil nog een stap verder gaan: data als hulpmiddel voor organisaties en bedrijven om gericht hun processen te verbeteren.

  Met behulp van de juiste inzichten, kennis, ervaring en (Lean Six Sigma) tooling waaronder statistische software, leidt dit tot: kostenbesparing, omzetverhoging en verhoogde klanttevredenheid. Niet zelden of/of, maar en/en. Over waarde toevoegen gesproken!

  Klassiek geleide organisaties en bedrijven sturen nog (te) vaak op output en gaan uitdagingen vaak te lijf zonder de belangrijkste oorzaken aan te pakken…. Ook al wordt er uitgebreide data-analyse uitgevoerd, zonder procesverbetering (lees: zonder de echte problemen op te lossen en/of de grootste uitdagingen te overwinnen) is van structurele verbetering geen sprake. Immers, een briljante strategie moet wel vorm worden gegeven. Zij die structureel niet aan de behoefte/eisen van (bestaande en toekomstige) klanten voldoen en zich niet doorlopend blijven verbeteren, zijn degene die het niet gaan redden…

  De te gebruiken methodiek is geen wetenschap, maar ‘slechts’ gereedschap. Leer dat goed te gebruiken en het is (ook) goud waard. Slechts wat mooie woorden….? Nee! De data spreekt en leidt ons naar verbeteringen. Meetbaar, aantoonbaar.

  Fascinerend is het en er is nog zoveel over te vertellen, te ontdekken en te leren. Kan er wel uren over blijven schrijven, maar we kunnen het er ook nog ‘s rustig over hebben. Er is nog zoveel te doen!

  In de tussentijd, succes met #D2W en DDMCA. We spreken elkaar.

  Robin

Plaats jouw reactie