Lijstje: Verkiezingen 2012 de lijsttrekkers | #lijstje

Al hoewel we bij #D2W geen politieke achtergrond hebben is politiek wel leuk om te volgen. Tegenwoordig hebben volksvertegenwoordigers ook een Twitter-account of een Facebook-pagina. Hieronder de lijsttrekkers voor de verkiezingen van 2012.

Lijsttrekkers verkiezingen 2012
Lijsttrekkers verkiezingen 2012

Frankwatching bij monde van Marco Dekkers heeft eerder deze week over onze demissionair zijnde minister president geschreven: Het account @markrutte blinkt niet uit in activiteit. Op dit account zijn sinds de start slechts 2 tweets geplaatst. Tweets die verwijzen naar het officiële account van de VVD en het account van de Minister-President (@MinPres). Opvallend is dat het account @markrutte toch bijna 69.000 volgers heeft, terwijl de laatste tweet uit maart 2011 stamt. Het account @MinPres is een stuk actiever met in totaal 541 tweets. Het lidmaatschap van Mark Rutte van de VVD wordt in de biografie niet genoemd. De minister-president staat blijkbaar boven de partijen. De redactie wordt door de RVD verzorgt. De Minister-President heeft bijna 112.000 volgers en volgt niemand terug. De background is eenvoudig en bevat de Nederlandse driekleur. De toon is zakelijk / afstandelijk. Het geheel heeft het meeste weg van officiële persvoorlichting, wat niet verwonderlijk is aangezien de RVD het account beheert. Dat de RVD het klassieke zendmodel aanhangt, is overduidelijk. Van interactie is geen sprake.”

Bij #D2W kunnen we dit alleen maar beamen. De lijstttrekkers zijn niet echt actief als het gaat om het gebruik en inzet van de sociale kanalen wanneer we kijken naar Rankingz. Er is een reputatiematrix te vinden waneer er op de ‘I’ achter een lijsttrekker wordt geklikt. De reputatiematrix is verantwoordelijk voor het tot stand komen van de positie van een lijsttrekker. Rankingz beoogt inzicht te geven in de online reputatie van merken (artiesten, bands, brands, bedrijven en organisaties) en personen (personal brands).

Het is Rankingz er niet zozeer aan gelegen om een absoluut cijfer te bepalen, maar de online reputatie te presenteren ten opzichte van ‘peers’. Daartoe wordt per lijsttrekker een aantal performance indicators gemeten, zoals: de invloed uitgedrukt in o.a. de klout score, de (ontwikkeling van de) fan-base, de (ontwikkeling van de) ‘buzz’ rondom een lijsttrekker danwel de ‘share of voice’ binnen de groep van peers.

Er dient opgemerkt te worden dat de gemeten absolute getallen slechts worden gebruikt om de relatieve positie ten opzichte van peers te bepalen. Weegfactoren bepalen de bijdrage van de performance indicatoren aan de uiteindelijke positie in de lijst.

Hoe doen Geert Wilders, Alexander Pechtold, Diederik Samson, Emile Roemer en Mark Rutte het? Per 24 uur is zichtbaar hoe onze landsvertegenwoordigers er voor staan. Hoe doen ze het online? Van een echte strategie lijkt geen sprake. Is deze lijst de uitslag van onze verkiezingen van 2012? We lijken Maurice de Hond wel bij #D2W …

Bekijk ook

Wellicht interessant

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

4Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie