Geschatte leestijd - 4 minuten

Het festivallandschap staat al enige tijd onder druk. Door de inflatie, problemen met vergunningen en geluidoverlast. Voor festivals is het daarom van levensbelang hun digitale strategie op orde te hebben. In dit artikel lees je er meer over. 

Financiële uitdaging

Het lijkt erop alsof de festivalbranche de ‘COVID-klap’ van drie jaar geleden nog niet te boven is. In het nieuws verschijnt het ene na het andere bericht over een evenement dat met problemen kampt. Vooral financiële kwesties lijken de festivals te plagen. Een sprekend voorbeeld hiervan zijn de festivals op Bevrijdingsdag. Deze waren vaker gratis toegankelijk maar dit jaar was dat in de meeste gevallen niet meer haalbaar. In een artikel van Het Parool zeggen meerdere organisaties last te hebben van de hoge productiekosten. 

Deze hogere productiekosten voor festivals zijn voelbaar voor bezoekers. Dat blijkt wel wanneer, zelfs grote, evenementen aangeven steeds minder bezoekers op zondag te hebben. Volgens Tim Middelesch, brandmanager van Awakenings komt dat door de verhoogde ticket- en consumptieprijzen mensen de voorkeur geven aan een dagticket voor de zaterdag. Voor festivals is dit een vervelend verschijnsel. Zeker voor kleine organisaties die niet kunnen rekenen op een groot budget of vangnet. Volgens Het Parool is deze afname in ticketverkoop een trendbreuk. De voorgaande jaren was het moeilijk om op de dag zelf nog aan tickets te komen via de officiële verkoopkanalen. Alleen TicketSwap bracht destijds uitkomst. Nu verkopen zelfs grote tot middelgrote festivals niet zo snel meer uit.

(tekst loopt door na de video)

>> Ga direct naar alle strategie artikelen

Digitale strategie

In tijden dat festivalbezoekers vaker afwegen of ze een festival willen bezoeken, is het van levensbelang dat je als festival je digitale strategie op orde hebt. Wanneer jouw digitale presentie adequaat is, kan dat er zomaar voor zorgen dat bezoekers jouw evenement de voorkeur geven. Nu het festivalseizoen voorbij is en de meeste organisaties in een winterslaap gaan, liggen de kansen voor het oprapen. Vooral de fanrelatie is een belangrijk onderdeel om te integreren binnen je digitale strategie. 

Die fanrelatie begint al bij het kopen van een ticket. Veel organisaties sturen voor het festival een registratiemail naar hun klanten. Die registratie werkt een ‘ticketbingo‘ in de hand die ervoor kan zorgen dat je trouwste bezoekers misgrijpen. Door pro-actief te handelen kan je dit voorkomen. Zie je in je data dat een klant drie jaar op rij je festival bezoekt? Speel daar slim op in door die bezoekers direct aan te spreken en hen voorrang te verlenen voor de ticketverkoop van de volgende editie. Verder is het raadzaam om via jouw sociale kanalen content te maken die bezoekers willen zien. Zo houd je jouw volgers warm voor een volgende editie van het evenement. Deel het hele jaar door content, zodat jouw digitale hartslag niet in een winterslaap belandt.

Conclusie

Lang verhaal kort: het is in een tijd waarbij het festivallandschap onder druk staat, essentieel om jouw (potentiële) bezoekers op een juiste manier te bedienen zodat je voldoende tickets verkoopt. Dit is voor festivals nou eenmaal een belangrijke inkomstenbron. Door te investeren in een goede fanrelatie, en daarmee jouw digitale strategie, is het mogelijk dat jouw bezoekers volgend jaar jouw evenement de voorkeur geven. 

Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie