Achtergrond: 3 tips om strategisch te plannen als een pro

Geschatte leestijd - 3 minuten

Wie wel eens werkt aan een project, weet dat je niet zonder een planning kan. Maar hoe zet je een strategische planning op die rekening houdt met continue verandering? Harvard Business Review geeft drie tips die de moeite waard zijn. Ik deel ze hieronder.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Tip 1: Vermijd tijdlijnen voor de lange termijn

Als we een stip op de horizon zetten, zijn we vaak geneigd om daarbij te kiezen voor een rond getal. Een nieuwe strategie moet geïmplementeerd zijn in 2030, een nieuwe applicatie in 2025, etc. Wees je allereerst bewust van deze bias: zo’n rond jaartal geeft alleen een schijn van zekerheid, maar staat niet per se in verhouding tot de ontwikkeling van een ontwrichtende technologie die jouw business bedreigt.

Ook is het niet altijd verstandig om te kiezen voor tijdlijnen voor de lange termijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat lange termijn risico’s bestreden worden met rigide en korte-termijn-oplossingen. Teams die leunen op traditionele, lineaire tijdlijnen, raken vaak verzeild in een cyclus van tactische reacties op continue verandering. Na verloop van tijd is het continu reageren op verandering uitputtend voor de middelen van een organisatie, wat het kwetsbaar voor ontwrichting maakt.

Tip 2: Gebruik geen tijdlijnen meer

Het is voor de hand liggend om tijdlijnen te gebruiken: maanden, kwartalen en jaren geven de indruk dat tijd in korte en lange termijnen op te delen valt. Terwijl je in feite eigenlijk rekening zou moeten houden met zowel de lange als korte termijn, evenals met de vraag hoe waarschijnlijk bepaalde ontwikkelingen zijn. Onderstaande afbeelding illustreert dat er een continue wisselwerking tussen strategie, tactiek en visie zou moeten zijn – en dat daar meer onzekerheid mee gepaard gaat, dan je wellicht zou willen. Door af te stappen van een tijdlijn, krijg je een flexibele organisatie, die continu iteraties doorvoert en zo echt wendbaar wordt.


strategische planning toekomst

Tip 3: Durf af te stappen van traditionele methodes

Dit tijdperk wordt gekenmerkt door continue verandering, ongekende onzekerheid of permanente ontwrichting. Hoe je het ook wil noemen: als we een project plannen, dan moeten we er rekening mee houden dat de toekomst niet helemaal zeker is. Door tegelijkertijd na te denken over de korte en lange termijn, niet een arbitraire deadline (zoals over vijf of tien jaar) te kiezen, kan jouw organisatie beter omgaan met veranderingen.

Het succes begint in de bestuurskamer. Verandering is een flinke uitdaging voor bestuurders. Toch is er een oplossing: het Business Acceleration Framework laat je beter op vooraf afgesproken doelen sturen. Bestuurders zijn net piloten in een cockpit van een vliegtuig. Dit raamwerk geeft je de nodige inzichten en is het begin van orde in de chaos.


Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie