Achtergrond: 2 grafieken waar de muziekindustrie blij van wordt

Geschatte leestijd - 4 minuten

Al eerder maakte ik bekend dat het beter gaat met de muziekindustrie. Digitale muziek en de toegang daartoe neemt met rasse schreden toe zo blijkt uit het IFPI Report 2014. Statista, Mashable en The Wall Street Journal zette de cijfers in de onderstaande grafieken.

Toegang tot muziek

Universal Music, dat zijn jaarlijkse cijfers dinsdag bekend maakte, stelde dat de digitale verkoop de cd-verkoop voor het eerst inhaalden in 2013. Hoewel het algemeen bekend is dat de cd-verkoop daalt, is de daling van de verkoop van downloads een veel recenter fenomeen dat opvalt in de afgelopen kwartalen. Grote muziekmaatschappijen, zoals Universal Music Group, Sony Music en de Warner Group, hebben een minderheid in aandelenbelangen in Spotify en andere streamingdiensten genomen en zetten volledig in op abonnementsdiensten om de digitale groei snel te continueren en een verwachte daling in de download-verkoop tegen te gaan.

De snelle groei van digitale muziek
Grafiek met de data van IFPI

Vooral abonnementsdiensten en streaming nemen hun vogelvlucht zo blijkt uit onderstaande grafiek. De dagen voor het ‘fysieke product’ en het ‘pay per download’-model zijn geteld. Toegang tot muziek is het waar het over gaat. Volgens Forrester Research is digitale disruptie relatief nieuw. Slechts enkele industrieën hebben het vandaag de dag al doorgemaakt. Het meest duidelijke voorbeeld is de muziekindustrie, die dankzij digitale disruptie veranderde van een totale omzet 14 miljard in 1990 naar 6,8 miljard (inclusief digital) in 2010.

Muziekindustrie op zijn kop

Inmiddels zet het businessmodel van Spotify de muziekindustrie opnieuw op zijn kop. Digitale disruptie heeft een vergelijkbaar effect bij andere media veroorzaakt. Elke branche – hoe analoog, maar ook hoe digitaal dan ook – is gevoelig voor disruptie. Het is niet een kwestie of het gebeurt, maar steeds wanneer en door wie. Nu al gaat het ‘pay-per-download’-model sneuvelen. Geen wonder dan ook dat  iTunes gekke capriolen uithaalt aangaande exclusiviteit van albums. De capriolen, die waarschijnlijk voor korte duur zullen zijn, zullen geen effect hebben op de opmars van de streamingmarkt.

chartoftheday_2038_Global_music_revenue_by_category_n
The Wall Street Journal 2014

Spotify wordt vaak genoemd voor alles wat goed is en fout over streamingdiensten, hoewel het nu concurrentie in de Verenigde Staten van Beats Music heeft, een spin-off van Jimmy Iovine en Dr Dre’s Beats Electronics. Spotify opgericht in Zweden is de grootste digitale muziek abonnementsdienst in de wereld met ongeveer 24 miljoen gebruikers sinds het moment van zijn laatste aankondiging meer dan een jaar geleden. In Europa in het bijzonder in Frankrijk, is Deezer een belangrijke speler. Zowel Deezer en Beats hebben aanzienlijke investering ontvangen van Warner Music Group miljardair eigenaar Len Blavatnik.

Tot slot

Als er ergens weer een ‘disruptieve’ oftewel een ontwrichtende ontwikkeling gaande is, dan is het wel in de muziekindustrie. Bovenstaande cijfers tonen aan dat de ‘derde disruptieve’ periode in de muziekindustrie is aangebroken. Iedereen, die daarin werkzaam is, maar ook diegene, die werkzaam zijn in andere industrieën of branches waar hetzelfde kan, en inmiddels ook al is aan het gebeuren, zou de moeite dienen te nemen om het e-book ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu’ te lezen en te bestuderen. Je zal zien dat het de moeite loont. Overbodig te zeggen dat wij vinden dat het eigenlijk voor het hele e-book geldt. Lees het hoofdstuk ‘Het veranderde business model van de muziekindustrie en de kansen‘.

Lees ook

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie