Inzicht: Politieke partijen, verkiezingen 2012 en hun websites | #inzicht

De campagnemachines van alle politieke partijen draaien op volle toeren voor komende verkiezingen van 12 september a.s. Hoe goed scoren de websites van de partijen? Hoe vaak wordt de link gedeeld , hoe vaak wordt hier een comment bijgeplaatst en hoe vaak wordt de link geliked op Facebook? Hoe vaak wordt de link van de site gedeeld via Twitter? Wat is de positie van de site qua verkeer?

Politieke Partijen - Twee Kamer verkiezingen 2012

Een score lager dan 40 betekent dat er op veel gebieden valt te verbeteren. Een score boven de 70 is een goed teken en het betekent dat de website hoogstwaarschijnlijk goed is geoptimaliseerd. Op basis van de website score zou de SP de winnaar zijn voor de komende verkiezingen. Als we kijken naar de ranking op basis van het geschatte verkeer dan wint de Piraten Partij.

Enige zaken die opvallen uit de rapporten van de politieke partijen, die DDMCA voor #D2W heeft gegenereerd, zijn het vaak ontbreken van simpele dingen als een sitemap, robot.txt en goede verhouding tussen code en geschreven tekst.

Ook valt het op dat de sites van de politieke partijen niet consistent zijn met het gebruik van keywords. Het is van belang om consistent te zijn met het gebruik van keywords. Om de kans te verhogen om met een specifiek keyword hoog te scoren, moet je consequent gebruik maken van bepaalde keywords in de Content, Title, Description, H Titels, Internal Links hypertext en in de Backlinks Hypertext.

De meeste sites bevatten enige W3C fouten. Het devies: gebruik door W3C gevalideerde foutloze opmaak voor een website. Zogenaamde Syntax Errors* kunnen zorgen voor slechte indexatie door zoekmachines.

Het is ook mogelijk om Shares, Likes, Comments en Clicks te monitoren. Shares kunnen een grote rol spelen op de impact van inspanningen die men verricht op Facebook. Als iemand een bericht deelt betekent dit immers dat alle vrienden van deze persoon of fans van een pagina van een politieke partij vaak ook zien. Het bereik wordt hier enorm mee vergroot.

Facebook heeft eind 2011 nieuwe statistieken vrijgegeven. Voor elke Like die een bepaalde Post oplevert, ontvangt men gemiddeld 3,1 Clicks. Voor elke Comment die een Post oplevert daarentegen, ontvangt men gemiddeld 14,7 Clicks. Uiteindelijk betekent dit dat hoe meer er op op updates wordt gereageerd, hoe meer Clicks men zal ontvangen. Wat interessant is, is dat een Comment ruim 4 x zoveel oplevert aan Clicks als een Like.

Op basis van het verkeer naar de sites dat wordt gegenereerd door Shares, Likes en Comments op Facebook is de SP de grote winnaar.

Tot slot Politieke Partij NXD heeft geen online aanwezigheid. Waarschijnlijk plakken zij nog ouderwets posters …

Wil je weten hoe de politieke partijen het op social media doen?

Andere relevante berichten

Download hieronder de afzonderlijke website reports van de politieke partijen

(Wikipedia: Voor een programmeertaal zijn de syntaxis de “taalregels” van het programmeren. Onder taalregels verstaan we de codes die een programmataal (Eiffel, Java, …) hanteert. Een veel voorkomende foutmelding, die aangeeft dat een interpreter ofcompiler de code van een regel niet begrijpt, is syntax error)

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie