Achtergrond: 5 must-reads voor schrijvers en uitgevers

Geschatte leestijd - 4 minuten

De waarde van een schrijver komt heden ten dage op de markt tot stand, niet achter een bureau of op het kantoor van een uitgeverij of agent. Lezers of fans willen dicht bij een schrijver staan en zelf bepalen hoeveel zij bereid zijn te betalen voor een (digitaal) ‘boek’ of een lezing door een schrijver of met welke schrijver een relatie wordt aangegaan in de digitale wereld.

Het nieuwe uitgeven

Over het nieuwe uitgeven en de rol van de auteur schreef ik zo’n 10 jaar geleden de eerste artikelen. Vandaag de dag zijn auteurs platformen geworden en hebben uitgevers een andere rol. Ik heb een aantal must-reads voor schrijvers en uitgevers op een rij gezet die de moeite waard zijn.

“Collega’s, uitgevers, boekverkopers, literatuurliefhebbers, wen er maar aan: een deel van de bestaande boekwinkels is eenzelfde lot beschoren als platenwinkels, videotheken en reisbureaus. Over een paar jaar zijn er in grote steden nog een paar Bruna’s en AKO’s, waar je terecht kunt voor een boek uit de bestseller-top tien, paperclips en Staatsloten. En in grote steden zullen er enkele onafhankelijke boekwinkel blijven bestaan, bemand door apostelen van de literatuur. Winkels met een hoge gunfactor en een onomstotelijke toegevoegde waarde op internetsites. Voor een beperkte groep literatuurliefhebbers.’

KLUUN in de volkskrant 2014

“Auteurs die aan hun merkwaarde werken, die – in marketingtermen – een community bouwen, hebben een stap voor op de rest. Denk aan Paulien Cornelisse. Zij geeft haar werk zelf uit en houdt er dus meer aan over. Dat kan ze doen omdat ze zelf een merk is.” 

Jurriaan Rammeloo, programmaleider bij KVB Boekwerk

“Ik denk ook dat er nog veel meer met contentmarketing kan gebeuren, denk bijvoorbeeld aan kleine previews van hoofdstukken, audio of visueel. Hoe leuk zou het zijn als je tips krijgt voor een nieuw boek, van een schrijver die voorleest in een audiogram op Instagram? Ook de omslag naar podcasts zou gemaakt kunnen worden, want dat geeft inzicht in je lezers. Zo kan je lezers direct benaderen. Maar je kan ook kan je zien welke hoofdstukken mensen leuk vinden, of waar ze juist afhaken.”

sanne kanis op digitaal vermogen 2020

“We ontdekten dat er meer sturing en beleid nodig was. We hebben schema’s gemaakt en ontwikkelingen gemonitord. Dat was heel nieuw voor ons, maar we zagen meteen in waarom dat nuttig was. Als je data goed bijhoudt, kan je zien wat je volgende content moet worden. Zo kan je adverteerders uitleggen hoe je een campagne wil insteken. Je weet wat je volgers interesseert. Daardoor hoef je niet meer alles op gevoel te doen. Zowel financieel als op het gebied van content-data, geven deze inzichten ons overzicht en rust.”

chickslovefood op digitaal vermogen 2020

Goed voorbeeld

Zijn er al schrijvers en uitgevers die veranderen? Kluun is een schrijver die met het nieuwe model aan de weg aan het timmeren is geslagen, zo blijkt uit onderstaand stuk in Het Parool. Tommy Wieringa, Maike Meijer en Paulien Cornelisse. Bestsellerauteurs die hun eigen boeken uitgeven, met steeds hetzelfde team erachter, gingen hem voor.

Zaterdag 20 februari 2021 – De schrijver zit aan de knoppen

Dat het op een andere manier moet wordt duidelijk in het stuk. “Vijf of tien jaar geleden had ik dit ook al best willen doen, maar toen bestond dit model nog niet. Ik heb goede mensen om me heen nodig die geen jaknikker zijn. En ja, je geeft zelf uit, maar deze mensen zijn zo sterk en zo senior, je zou wel gek zijn als je denkt het beter te weten.” laat Kluun optekenen. Hij realiseert zich dat hij anders moet kijken en samenwerken. En is inmiddels een nieuwe weg ingeslagen. Wordt vervolgd.

>> Hoe je een team managed in coronatijd? Dit kun je hier lezen.

Ook aanbevolen


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie