Geschatte leestijd – 3 minuten
In zijn stuk ‘Who Disrupts the Disrupters?’ beschrijft Packy McCormick hoe het internet de komende jaren waarschijnlijk verandert. Hij noemt het Web 3.0 tegenwoordig Web3 genoemd. In dit stuk lees je wat Web3 is en wat de voordelen van deze ontwikkeling zijn. Lees over disruptie, centralisatie en innovatie. Tijd voor een Web3 strategie (of Web 3.0 strategie).
>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen
Disruptie en centralisatie
Waarom zijn bedrijven als Google, Spotify, Amazon, Booking.com en JustEat zo succesvol? Omdat deze platforms de distributie van content, muziek, boekverkoop, hotelkamers en afhaal-eten slimmer hebben geregeld dan voorheen het geval was. Daardoor hebben ze bestaande waardeketens ontwricht (lees: disruptie van de waardeketen). Amazon maakte boekwinkels bijvoorbeeld overbodig, dankzij Booking hoef je niet langer langs tientallen hotel-websites.
McCormick noemt deze platformen aggregators: plekken waar vraag en aanbod samenkomen. Deze partijen zijn zo winstgevend, omdat ze relatief weinig kosten maken per gebruiker of klant. Deze aggregators worden echter beloond door gebruikers, die bijvoorbeeld een abonnement afsluiten (Spotify, Netflix) of hun data delen (Google of JustEat). Aanbieders betalen aggregators weer zodat hun producten meer opvallen (advertenties op Amazon of Google). De macht en waarde ligt in het huidige landschap dus bij de aggregators; het is centraal georganiseerd.
(tekst loopt door na de afbeelding)

Web 3.0 democratischer
De belofte van het internet was heel lang: een democratischere plek, omdat de macht van traditionele partijen (bijvoorbeeld platenmaatschappijen) gebroken werd en er ruimte kwam voor de wensen van elke consument (hoe obscuur). De auteur van dit stuk laat zien dat daar wel iets tegen in te brengen is: de macht lijkt te liggen bij de platformen.
De macht van aggregators zou gebroken worden door de komst van blockchain, waardoor er een decentraal netwerk zou ontstaan. Er is niet langer een bedrijf of persoon die de regels opstelt; in de code van de Web 3.0 platforms zijn al regels vastgelegd hoe het netwerk zich zou gedragen. Bijkomend voordeel: zowel de aanbieders al consumenten profiteren, omdat er meer transparantie is. Je hoeft niet telkens langs ‘het tolpoortje van Google of Facebook’ om je fans te zien, maar krijgt directer contact met ze. Deze technologie zou mogelijk deze disruptors (Facebook, Google, etc.) kunnen disrupten. Disruptie bij de disrupters!
(tekst loopt door na de video)
Voordeel van Web 3.0 innovaties
Niet alleen breekt Web 3.0 de macht van aggregators – en zorgt dus voor een directer contact tussen fan en merk – maar het maakt ook een nog effectievere vorm van marketing mogelijk. Op dit moment geef je geld uit aan marketing, om nieuwe fans, klanten of gebruikers te werven. Web 3.0 gaat een stap verder: waarom zou je nieuwe fans niet betalen omdat ze je dienst gebruiken? In ruil voor hun bijdrage, beloon je ze met een klein aandeel in het bedrijf, dat meer waard wordt zodra meer mensen het gebruiken. Net zoals bij NFT’s.
Gebruikers worden eigenaren en hebben zo een intrinsieke motivatie om het platform te laten slagen. Het verdubbelt ook de groeikansen van een bedrijf: doordat je in staat bent een dienst gratis aan te bieden én iemand te belonen voor het gebruik van die dienst, heb je een voordeel op de concurrentie. Deze afbeelding legt het goed uit:
(tekst loopt door na de afbeelding)

Digitaal Vermogen in Web 3.0
Dan naar de Web3 strategie. Dat nieuwe gebruikers ook eigenaar van de dienst worden, laat zien dat ook in Web3 de relatie met fans, klanten of gebruikers goud waard is. De data van gebruikers is in deze context misschien niet langer een vorm van goodwill op de balans, maar een intrinsiek onderdeel van de bedrijfswaardering. De waarde van bedrijven in Web3 komt wellicht voor een groot deel tot stand door de waarde van het netwerk.
Het is niet altijd disruptie dat de klok slaat. Dat we fans, klanten en gebruikers in de toekomst gaan belonen voor hun commitment en interactie, laat één ding zien: de fan-relatie is allesbepalend voor succes in het digitale domein. De manier hoe digitale ecosystemen georganiseerd worden verandert mogelijk. Sommige spelregels zullen niet veranderen: het streven naar zoveel mogelijk geoptimaliseerde fan-relaties blijft bepalend voor succes.
Wat was dan web 2.0?
Op het web 2.0 bepalen de gebruikers de inhoud mee die op internet verschijnt. Daarmee verhogen ze het interactieve karakter van het web. De zogenaamde ‘user-generated’ content wordt op sociale netwerken verzameld. Voorbeelden van sociale platformen zijn: Facebook, Flickr, Twitter, YouTube en Wikipedia. Voor veel van deze platformen geldt dat ze in beginsel ‘gratis’ zijn. Omwille van de commercie verzamelen ze informatie over hun gebruikers. Hierbij geldt de regel dat waar zaken gratis zijn, jij het product bent!
bron: vananaloognaardigitaAL.NU
Meer weten over Denis Doeland zijn visie?
Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?
Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!
(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)
You need to provide a cancel URL page in the settings
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.
Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!