Achtergrond: ClubJudge en het veranderende internet

Een product of dienst op internet vereist een fundamenteel andere houding in relatie tot de diverse partijen in het internetecosysteem. Dat is het waar het tegenwoordig om gaat. Niet alleen tot de sociale netwerken, maar ook tot de individuen. Waar voorheen de nadruk binnen samenwerkingsverbanden heeft gelegen op concurreren en beschermen, ligt de nadruk nu op samenwerken binnen het internetecosysteem.

ClubJudge gooit het over een andere boeg met de lancering van hun nieuwe platform in samenwerking met Tiësto, een van de grootste Nederlandse DJ’s in de wereld wat betreft achterban, aldus Rankingz op de sociale netwerken. De Nederlandse DJ Tiësto heeft zich een tijd geleden verbonden aan ClubJudge. Niet alleen als strategisch adviseur maar vermoedelijk ook als investeerder/aandeelhouder.

ClubJudge laat zich het beste omschrijven als een soort van Tripadvisor voor clubs en events in de Electronic Dance Music, ook wel EDM genoemd. Op de nieuwe site, die overigens ook prima werkt op smartphones en tablets, kunnen gebruikers hun bezoek aan een club of event beoordelen op allerlei criteria. De site is inmiddels beschikbaar in twaalf talen, waaronder naast Nederlands, Duits, Engels, Frans, Portugees, Spaans en Italiaans ook Noors, Zweeds en Turks. ClubJudge wil uiteindelijk wereldwijd actief worden. Een verdere uitbreiding van talen volgt volgens ClubJudge op korte termijn.

In 2010 zag de site van ClubJudge het levenslicht. Naar eigen zeggen heeft de site op dat moment ongeveer tien- tot vijftienduizend unieke bezoekers per maand. Tussentijdse rebranding naar BeTribes zorgde ervoor dat er op hoogtijdagen bijna 420 duizend unieke bezoekers per maand voorbij kwamen, die zo’n drie tot vier minuten op de site spendeerden en gemiddeld zeven pagina’s bezochten. ClubJudge verloor door deze rebranding echter zijn unieke kernpropositie, namelijk het beoordelen van clubs en events. Sinds de recente herlancering zitten er zo’n 3500 clubs uit bijna 192 duizend steden in de database. 35 Procent van de bezoekers zijn van Nederlandse afkomst. Naar verwachting zal dit percentage door de samenwerking met Tiësto en de ontploffing van EDM (Electronic Dance Music) in de Verenigde Staten, steeds kleiner worden.

Internetlandschap en spelregels
Het complete internetlandschap is veranderd en de spelregels veranderen mee. Fans en klanten luisteren liever naar elkaar dan naar boodschappen van bedrijven, organisaties of merken. Een logisch gevolg, want naar wie moet je luisteren met zoveel keuze voor aanbieders waar de producten en diensten nauwelijks nog onderscheidend zijn. Fans en klanten integreren de nieuwe spelregels van het internet in hun dagelijkse leven terwijl bedrijven, organisaties of merken er nog steeds krampachtig van wegblijven. De fan of klant is mondiger en machtiger geworden, dat staat vast. Op een aantal van deze pijlers is de propositie van het nieuwe platform van ClubJudge dan ook gebaseerd.

De komende tijd hebben fans en klanten behoefte aan een ‘likeable’ bedrijf, organisatie of merk waar ze graag gezien, ondersteund en gehoord worden. Zo wordt ook gesteld in het boek van ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu’. De dialoog en connectie zijn hierbij de toverwoorden. De fan of klant wil in het ecosysteem als ‘koning’ behandeld worden. Het maken van de daadwerkelijke connectie en het communiceren met de fan of klant, dat is waar het in het ecosysteem over gaat. Het wordt interessant om te volgen of de relatie tussen fans en klanten en clubs en events via ClubJudge ook daadwerkelijk tot stand gaat komen.

Vooralsnog is het vooral eenrichtingsverkeer vanuit de gebruiker met een beoordeling over de clubs of events en is er nog weinig te merken van interactie en dialoog vanuit clubs en events met hun achterban op ClubJudge.

Andere houding vereist
Internet op zichzelf is een (macro-)ecosysteem. Het bestaat dus uit een gemeenschap die online verbonden is en gevormd door eindgebruikers, ontwikkelaars, leveranciers en distributeurs. Zij gebruiken elkaars sterke punten, vullen aan en verbeteren en versterken elkaar, om samen waarde te creëren voor andere eindgebruikers (zoals klanten of fans). Als bedrijf, organisatie of merk, maar ook als individu, maak je deel uit van het gehele internetecosysteem. Temeer wanneer je meer kans wil maken op omarming door de eindgebruiker oftewel jouw (toekomstige) fan of klant. Daarnaast maak je als bedrijf, organisatie of merk deel uit van een eigen micro-ecosysteem door middel van content, functionaliteit en data.

Wanneer je je eenmaal in het internetecosysteem nestelt, dan is een fundamenteel andere houding in relatie tot de diverse partijen in het ecosysteem vereist. Niet alleen tot het eigen domein (lees: eigen website), de sociale netwerken, maar ook tot alle deelnemende individuen, bedrijven, organisaties of merken. Waar voorheen de nadruk binnen samenwerkingsverbanden heeft gelegen op concurreren en beschermen, ligt de nadruk nu sterk op transparantie, samenwerken en snelheid. Fans en klanten kunnen en willen zelf online hun zaken regelen. Op het moment dat het hen uitkomt, snel en zonder al teveel moeite. Luisteren, participeren en anticiperen op data die zijn ontstaan in zogenaamde ‘conversaties’ en ‘interacties’, is waar het om gaat en waar de waarde vandaan komt.

Kijkende naar de technologische revolutie die gaande is, zie je dat er een ongekende hoeveelheid informatie beschikbaar is voor analyse en actie. Iedere Facebookpost of -like, iedere piep van een supermarktscanner, elk knipperend lampje van een medisch hulpmiddel kan worden uitgelezen en geanalyseerd en is daarmee een potentieel waardevolle bron van informatie. De mogelijkheid om deze waardevolle informatie uit te pluizen, op zoek naar verbindingen die niet voor de hand liggend zijn, wordt ook wel Big Data genoemd.

360-Graden beeld
De uitdaging voor ClubJudge zit hem in de daadwerkelijke connectie met de eindgebruiker, de fan of klant. De eindgebruiker bepaalt immers zelf wel op welke wijze hij connectie met een club of event maakt. En dat is niet per definitie het platform van ClubJudge zelf. Als het gaat om het bedenken en uitvoeren van cross-channelstrategieën, spelen gegevens echt een centrale rol in toekomstige digitale relaties. Maar hoe kan ClubJudge een 360-graden beeld krijgen van hun fans en klanten? En welke gegevens zijn het meest waardevol voor het personaliseren van berichten? Hoe kan een fan of klant echt centraal worden gezet? Big Data helpt dit mogelijk te maken.

Om een goed 360-graden beeld van een klant te hebben, moet ClubJudge inzicht krijgen in de gewoonten, voorkeuren en het real time gedrag van hun gebruikers. Fans en klanten die een bezoek aan clubs of events brengen, kun je onder andere identificeren op basis van hun check-ins (en zelfs op basis van wat ze vertellen in hun Facebook of Twitter tijdslijn). Op basis van bijvoorbeeld de ‘Facebook Open Graph’ gegevens kun je zien of iemand een actieve fan is van een club, event of artiest, of dat iemand alleen luistert naar een bepaalde artiest, band of DJ op Spotify of SoundCloud. Het is nu mogelijk een gebruiker 360-graden te profileren.

De waarde van data
Platte data vanuit de sociale kanalen zoals inmiddels aan het ontstaan zijn bij vele bedrijven, hebben op zichzelf niet direct een waarde. Pas na zinvolle correlaties, analyses en het daarna opzetten van additionele en misschien wel individuele verdienmodellen op de gevalideerde data, kunnen (in)directe kasstromen gegenereerd worden. De waarde van ClubJudge zal pas substantieel gaan toenemen in de vorm van onder andere potentiële goodwill die ten gelde gemaakt kan worden, als ClubJudge meer data vergaart uit andere bronnen. De strategie van ClubJudge zal dus snel moeten worden afgestemd op het vergaren van data uit alle mogelijke beschikbare interne en externe bronnen en het verbinden daarvan in relatie tot het beoordelen van clubs en events.

De data die over clubs en events ontstaat via de sociale kanalen anders dan die van ClubJudge, zou door ClubJudge moeten worden opgeslagen, geanalyseerd en gerelateerd aan de data (lees: informatie) die ClubJudge zelf (wellicht al) bezit.

Wanneer ClubJudge in staat blijkt om de koppeling binnen het internetecosysteem te maken en data uit de sociale kanalen volledig te koppelen aan hun eigen huidige profielen, wordt het een echte interessante propositie. Vooralsnog is ClubJudge een gesloten netwerk binnen het internetecosysteem met een beperkte koppeling aan andere platforms en heeft het vooral intern gestructureerde data. Een mooie uitdaging voor de doorontwikkeling van het nieuwe platform van ClubJudge dus.

* Deze post is origineel geschreven voor Emerce en ook verschenen

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie