Achtergrond: Wat dj’s van Steve Aoki kunnen leren

Geschatte leestijd - 3 minuten

Dertig miljoen dollar. Dat is wat Steve Aoki het afgelopen jaar verdiende, volgens een berekening van Forbes. Wat kunnen dj’s leren van dit succesvolle EDM-icoon? Drie lessen van Steve Aoki voor elke dj met ambities.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Dj met een label

Aoki is niet eens de dj die het meest verdient. Met zijn dertig miljoen dollar staat hij op de vierde plek van grootverdieners. Hoe Aoki aan dit vermogen komt? Door niet alleen een dj te zijn. Hij heeft een eigen label, genaamd Dim Mak. Hier zijn onder meer Bloc Party, The Bloody Beetroots, MSTRKRFT, Autoerotique en Felix Cartal getekend.

Steve Aoki is niet de enige dj die een eigen label is gestart. Sterker nog: steeds meer dj’s beginnen een eigen platenlabel. Het stelt hen namelijk in staat om het bereik dat ze hebben opgebouwd, in te zetten om nog meer artiesten een platform te bieden. Artiesten met een eigen platenlabel weten, kortom, goed gebruik te maken van de principes van de relatie-economie.

Ontwikkel een digitale mindset

De EDM-dj doet diverse investeringen in technologie partijen. Hij is zelfs founding partner van een eSports team Rogue in 2016. Later verkocht hij een pluk van zijn aandelen aan het toonaangevende ReKTGlobal.

De investeringen in nieuwe technologie onderstrepen alleen maar dat Aoki een digitale mindset heeft. Dat is nodig, want de dance-industrie is definitief een digitale industrie geworden. Zonder digitale strategie kom je niet verder. En die strategie ontwikkel je niet zonder digitale mindset.

Nieuwe verdienmodellen

Aoki weet telkens nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Hij is niet alleen een dj, maar brengt ook muziek van anderen uit op zijn label. Daarmee weet hij zijn bereik slim in te zetten voor anderen.

Dat label is vervolgens niet alleen een distributeur van muziek. Hij weet ook kleding te verkopen via Dim Mak. Handig, want hij heeft al een band opgebouwd met de fans van Dim Mak. Dankzij dit soort nieuwe verdienmodellen haalt de EDM-dj alles uit zijn relatie met zijn fans. Kortom: streef naar een digitaal businessmodel, waarin je oude verdienmodellen versnelt en nieuwe verdienmodellen ontwikkelt. Dan zet je de eerste stappen richting het succes van Aoki.


Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Plaats jouw reactie