Achtergrond: In 2015 is multiscreen het toverwoord

Al enige tijd spreken velen over een cross-platform strategie, maar nog nooit was duidelijk hoe apparaten op een globale schaal worden gebruikt. Via internationaal onderzoek van Millward Brown werd eerder in 2014 officieel aangetoond dat het mobiele scherm meer wordt bekeken dan het televisiescherm. Amerikanen besteden 151 minuten per dag aan hun smartphone, terwijl ze 147 minuten televisie kijken. In Azië is het verschil nog groter. Zo spenderen de Chinezen maarliefst twee keer zoveel tijd aan hun mobiel dan dat ze tv kijken. Kortom, gebruikers binnen de digitale wereld maken meer dan ooit gebruik van verschillende apparaten voor uiteenlopende doeleinden.

Elk apparaat werd oorspronkelijk voor andere doeleinden gebruikt. Zo werden de traditionele pc en de laptop vooral gebruikt om mee te werken en informatie op te zoeken, terwijl de smartphone vooral een communicatiemiddel was. De tablet en interactieve tv waren met name bedoeld voor entertainment. Dit tijdperk lijkt voorbij te zijn. We switchen net zo makkelijk van het ene scherm (of apparaat) naar het andere scherm en gebruiken meerdere apparaten voor dezelfde taken.

multiscreen gebruik

Inmiddels krijgt zowat ieder apparaat of object een scherm waar informatie en visuele entertainment op getoond kan worden. Web, mobiel, tablet en zelfs objecten maken deel uit van het ecosysteem. Ze moeten niet langer gezien worden als verschillende kanalen. Integratie staat daarbij voorop. De gebruiker moet, ongeacht de omgeving of het type apparaat, in staat zijn content tot zich te nemen. Content moet daarom in verschillende vormen kunnen aansluiten bij de afmetingen van de schermen. Of belangrijker nog, de context van de gebruiker. De fan of klant gebruikt bijvoorbeeld zijn smartphone niet, omdat hij graag in wil leveren op functionaliteit maar omdat hij op dat moment in een situatie zit waarbij dat apparaat het meest logische is om te gebruiken. Denk aan reizigers in de trein.

Multi-screen (lees: publicatie op meerdere schermen) is een gegeven en we moeten erkennen dat de doelgroep – de fans en klanten – zo content consumeert. We moeten daarom echt stoppen met het focussen op een enkel apparaat en multi-screen onderdeel maken van onze digitale strategie. Multi-screen is een absoluut fundamenteel aspect voor de implementatie van internet binnen jouw organisatie en is een cruciaal onderdeel van jouw digitale strategie.

Lees meer

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie