Achtergrond: In 2015 worden domeinen een tijdslijn

Vaak wordt mij gevraagd naar een inzicht voor 2015. Meestal is dan mobile first het voor de hand liggende antwoord. Echter blijkt vaak dat dit vakjargon nog niet begrepen wordt. Sinds kort leg ik het alsvolgt uit: ‘alles wordt een tijdslijn’.

Social media zijn sites (netwerken) waar mensen vrijelijk informatie communiceren, delen en bespreken over elkaar en hun leven met behulp van een multimediale mix van tekst, foto’s, video en audio. Op deze sites maken individuen en groepen de content. De distributie van die content is afhankelijk van de verhoudingen tussen de personen, wat weer de mate van interactie en het soort gesprekken bepaalt.

Er zijn de afgelopen twee decennia heel veel, en vooral ook verschillende, sociale media verschenen, waaronder blogs en microblogs, forums en message boards, vriendschapskringen (Facebook, Google+), Wiki’s (Wikipedia), virtuele werelden (second life), social bookmarking (Reddit, Digg), het schrijven door gemeenschappen, digital storytelling en scrapbooking, muziek- en videodeelsites (Pinterest, Instagram, YouTube) en podcast portals.

Er zijn veel bekende sites, zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube, Pinterest, Instagram, Snapchat, MySpace, Flickr, WordPress, Blogger, Typepad, LiveJournal, Wikipedia, Wetpaint, Wikidot, Reddit, Lulu en anderen. Al deze netwerken bestaan letterlijk uit een tijdslijn. Het meest actuele en relevante wordt als eerste getoond en het eerdere minder relevante verdwijnt van de tijdslijn.

Ook het eigen domein (lees: de eigen website) begint de kenmerken van een netwerk te vertonen door de multimediale mix van tekst, foto’s, video en audio. Bovendien is er een grote mate van interactie en gesprek mogelijk met bezoekers binnen het eigen domein. Steeds vaker zie je het meest recente aan de bovenkant staan en het eerdere verdwijen. Hierdoor ontstaat dus ook een tijdslijn. In 2015 zullen de meeste domeinen dergelijke tijdslijnen gaan vertonen zodat ze vooral voor mobiele apparaten een optimale gebruikerservaring verzorgen. Een mooi voorbeeld is de online omgeving van het evenement Dance Valley. De homepage zoals we hem kenden heeft daarmee zijn langste tijd gehad.

Lees ook

  • vanAnaloognaarDigitaal.nu – de digitale verandering
  • EDM en de Digitale Wereld
  • Plaats jouw reactie