Achtergrond: Hardwell zet verandering muziekindustrie in

Geschatte leestijd - 3 minuten
De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie. Het gevolg is dat artiesten vaak jaren moeten wachten op uitbetaling, terwijl labels, muzikanten en andere vertegenwoordigers elkaar regelmatig argwanend behandelen. Blockchain-technologie moet rechtenverdeling betrouwbaarder, eerlijker en transparanter maken. Dat is een belofte die voorkomt uit de blockchain.
Pionieren
Hardwell is een mooi voorbeeld van een DJ die wil pionieren in de snel veranderende muziekindustrie. Contact met fans staat voor hem voorop. De digitale wereld zorgt dat hij direct contact met zijn fans heeft en kan behouden. Blockchain is een mooi middel om het contact met de fans op termijn te intensiveren. Naast dat de blockchain voor een snellere en meer transparante afrekening zorgt, wordt ook duidelijk welke fan van welke muziek houdt. De blockchain zal straks niet alleen via Hardwells website beschikbaar zijn, maar naar verwachting worden straks diensten als Spotify en Apple Music ook aangesloten. Hardwell is hiermee een absolute voorloper in de muziekindustrie.
Als eerste DJ legt Hardwell zijn rechten en betalingsstromen vast in een blockchain. De Nederlandse top-DJ verwacht dat de technologie binnen afzienbare tijd gaat zorgen voor meer transparantie en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden. “Dit gaat de muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen.”
Eerlijker
Oorspronkelijk bedoeld voor transacties met de virtuele munteenheid bitcoin wordt de techniek inmiddels toegepast bij transacties met alles wat waarde bezit. Blockchain is namelijk bij uitstek geschikt voor het uitschakelen van onnodige tussenpersonen. Bij het registeren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld kan blockchain dienen als derde, onafhankelijke partij, die het afrekenproces sneller, efficiënter en goedkoper maakt. Het resultaat: betrouwbare authenticatie van muziek en een eerlijkere verdeling van rechten en gelden.
Hardwell neemt in samenwerking met Rightsshare – een Amsterdamse startup – het voortouw door als eerste artiest de rechten van zijn muziek en zijn eigen label Revealed Recordings vast te leggen in een blockchain-platform. “Met mijn team kijk ik continu welke innovaties en nieuwe technologieën we in kunnen inzetten. Zoals ik met mijn chatbot het contact met mijn fans wil intensiveren, wil ik met dit blockchain-avontuur de hele keten veranderen en transparanter maken. Dat is voor elke muzikant in dit digitale tijdperk enorm belangrijk en ik ben blij dat ik de kans krijg als eerste deze stap te zetten. Binnen een paar jaar gaat dit de complete muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen,” aldus de DJ.
—–
—–
Uitdagingen
Chris van Houten van Rightsshare, dat de blockchain bouwde, licht toe: “Dit blockchain-platform stelt Hardwell in staat om zijn activiteiten te controleren en alle streaming-inkomsten van zijn eigen nummers meteen te ontvangen. Door deze techniek weten Spotify, YouTube en straks ook Facebook bij ieder nummer wie ze hoeveel moeten uitbetalen.” De versleuteling van de afspraken met de verschillende rechthebbenden vindt plaats in een smart contract dat in een blockchain is geplaatst. Zo komt het geld direct bij alle rechthebbenden terecht. De blockchain wordt in eerste instantie gebruikt om rechten te regelen. Later wordt gekeken hoe de betaling met bijvoorbeeld de virtuele munt naadloos geregeld kan worden.
Interessant is dat veel mensen denken dat blockchain met geld te maken heeft. De veelgemaakte fout is te denken dat cryptocurrency de enige mogelijke implementatie van een blockchain is. Blockchain is een manier om transacties te bevestigen, en heeft in de basis niet direct met geld te maken.
Er zijn nog volop uitdagingen. De Bredase DJ experimenteert nog met de technologie en verwacht dat er nog gesleuteld moet worden tot een optimale versie is bereikt. Toch zijn de eerste uitkomsten zeer bemoedigend. Gekeken wordt hoe op termijn muziekdiensten rechtstreeks aangesloten worden, waardoor alle rechthebbenden sneller (lees: tussen vaak 300 tot 400 dagen eerder dan normaal) afgerekend krijgen. Hardwell zelf is er van overtuigd dat dit een verandering te weeg zal brengen. Hij postte zelfs op Facebook “welcome to the future”. Wordt vervolgd.
Lees ook
- Achtergrond: Bots en hun entree in de muziekindustrie
- Achtergrond: Gaat de dance-industrie weer voorop?
- Column: Nieuw vacuüm van de muziekindustrie in de maak?
- Uitleg: Hoe werkt Bitcoin?
(advertentie)
WAAROM DJ’S, EVENEMENTEN EN FESTIVALS MOETEN VERANDEREN?
NU GRATIS TE DOWNLOADEN
‘EDM EN DE DIGITALE WERELD’
→ Download hier het eBook (Nederlandse versie)
→ Download here the eBook (English version)
[…] Achtergrond: Hardwell zet verandering muziekindustrie in […]
[…] Blockchain is een van de belangrijkste technologieën die in 2017 een grote impact gaat hebben op de waardeketen in de dance-industrie. Bij het registreren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld zal blockchain dienen als derde, onafhankelijke partij. Het afrekenproces gaat hierdoor sneller, efficiënter en goedkoper. Een ander voordeel is dat ook Facebook, Spotify en YouTube bij ieder nummer weten wie ze hoeveel moeten uitbetalen. […]
[…] Blockchain is een van de belangrijkste technologieën die in 2017 een grote impact gaat hebben op de waardeketen in de dance-industrie. Bij het registreren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld zal blockchain dienen als derde, onafhankelijke partij. Het afrekenproces gaat hierdoor sneller, efficiënter en goedkoper. Een ander voordeel is dat ook Facebook, Spotify en YouTube bij ieder nummer weten wie ze hoeveel moeten uitbetalen. […]
[…] (zie afbeelding) zie je dat deze ontwikkelingen inmiddels bovenaan de ‘golf’ zijn gekomen. Een goed voorbeeld van een dj die adequaat meesurft op deze golf is Hardwell. Hij heeft een bot die elke minuut van de […]
Dit is op DDMCA herblogd.