Achtergrond: Zo wordt de influencer-marketing markt gezond

Geschatte leestijd - 3 minuten

Influencer-marketing is een groeimarkt. Als we verder kijken dan de hype, dan zien we dat deze markt ook groeipijnen kent. Hoe denken marketeers over influencer-marketing? En hoe wordt influencer-marketing toekomst-klaar?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Influencer-marketing niet de heilige graal

‘Marketeers realiseren zich dat influencer-marketing niet de heilige graal is’, kopt Adformatie. In het artikel worden een aantal cijfers gedeeld, die een bepaald niet-rooskleurig beeld van influencer-marketing schetsen:

  • 58 procent van de ondervraagde marketeers zegt niets te doen met influencer-marketing;
  • Vorig jaar was 43 procent van de marketeers bezig met influencer-marketing. Dit jaar is dat maar 38 procent;
  • Meer dan de helft van de marketeers vindt dat influencer-marketing te veel de nadruk legt op korte-termijneffecten;
  • Ruim 30 procent van de marketeers zegt nul merkeffect van influencer-marketing te zien;
  • Maar 23 procent van de marketeers ziet sales-effecten van influencer-marketing;
  • 55 procent van de marketeers verwacht dat het niet lang meer duurt voordat consumenten in de gaten hebben dat influencer-marketing een marketingtruc is.

Met andere woorden: influencer-marketing heeft niet het beste imago. Wat valt daaraan te doen?

Nep-volgers bedreigen influencer-markt

Er zijn genoeg redenen om te bedenken waarom influencer-marketing een imago-probleem heeft. Denk bijvoorbeeld aan fake followers en fake likes. Dat zit zo. Een influencer plaatst een bericht op social medium, zoals Instagram. Vervolgens zorgt het algoritme ervoor dat een deel van de volgers (een op de tien, bijvoorbeeld) het bericht krijgt te zien. Als daar veel nep-volgers bij zitten, dan bereikt de influencer minder echte consumenten. Dat maakt het niet verwonderlijk dat er een minder groot effect op sales of merkbekendheid is.

Gelukkig heeft de markt een zelfreinigend vermogen. Er zijn steeds meer merken en professionals die doorhebben dat nep-volgers dubieuze data maken. Nep-volgers lijken dan ook voor merken als Unilever een echt probleem te vormen. Ik ben dan ook positief gestemd over de toekomst van influencer-markt: uiteindelijk worden influencers met nep-volgers door de markt afgestraft.

Aanbeveling: werk aan je digitale hygiëne

Het inkopen van nepvolgers, ‘dubieuze fans’, is kortzichtig. Het is niet alleen in directe overtreding met de algemene voorwaarden van de diverse social media. Het is ook een verspilling van geld. Kanalen als Facebook blijven haar netwerk zuiveren. Gekochte fans of volgers worden continu uit het netwerk verwijderd. Daarom is het ook nodig om te werken aan je digitale hygiëne – de mate waarin je last hebt van nepvolgers. Deze drie tools helpen je op om je digitale hygiëne op orde te brengen en een einde te maken aan nepvolgers.

Het kopen van nep-Facebook-vrienden, valse Twitter-volgers, valse LinkedIn-connecties en neppe Instagram-volgers draagt niets bij aan jouw merk. Het vernietigt het vertrouwen in de groeiende influencer-marketing-industrie, zo blijkt ook uit dit onderzoek van Adformatie. Ze hebben geen waarde toe te voegen, niet in context, niet in financiële zin. Ik zeg het al vaker: dubieuze vrienden maken dubieuze data.


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie