Column: Tijd voor serieuze actie

Geschatte leestijd - 5 minuten

Steeds meer influencers combineren tegenwoordig hun online activiteiten met het uitbrengen van een of meerdere boeken. Dat las ik recent in het Parool. Monica Geuze, Mascha Feoktistova en Noor de Groot behoren tot de grootste influencers van Nederland. Met hun blogs, Instagram-profielen en YouTube-kanalen hebben ze de afgelopen jaren honderdduizenden volgers verzameld. Door spullen aan te prijzen hebben ze een baan gecreëerd waarmee ze een behoorlijke boterham verdienen. Nu willen ze ook graag fysieke boeken uitbrengen. Maar hoe zit het met de digitale hygiëne van deze influencers?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Queen of Jet Lags

Noor de Groot, aka Queen of Jet Lags, heeft op Instagram meer dan 700 duizend volgers op het moment van schrijven. Ze heeft enkele weken geleden een boek uitgebracht en kan van één gesponsorde post gerust drie maanden eten, las ik in een eerder interview op de site van &C. Het beeld ontstaat dat er zeer gericht en hard gewerkt wordt met een strategie. Ze maakt gesponsorde posts en dedicated video’s voor haar eigen kanalen, en ze maakt ook content voor de social media-kanalen van bekende merken, zoals Tommy Hilfiger.

Er komt veel geld binnen, maar er gaat ook veel uit. Noor investeert flink in een eigen sieraden- en kledingmerk en heeft een kantoor met drie medewerkers. “Dat is geen hobby meer, maar een bedrijf” vertelt ze vorig jaar aan &C. In haar geval is er wat mij betreft sprake van de opbouw van digitaal vermogen. En daarmee rijst de vraag: hoe staat het met de digitale hygiëne? Het toverwoord voor 2019 is, voor mij, namelijk digitale hygiëne.

Na een analyse van de belangrijkste foodbloggers leerde ik dat sommige accounts van award-winnende influencers uit een behoorlijk gedeelte twijfelachtige volgers bestaan. Soms gaat het om meer dan de helft. Ook uit de Instagram-data van Queen of Jet Lags was op te maken dat bijna 40 procent van haar volgers aan te merken is als automatische en verdachte volgers. Ik vraag me af: kopen robots boeken?

Data ontwikkeling Queen Of Jetlags

Trucs voor volgers

Veel influencers willen bij de start van hun account het doen lijken alsof ze veel volgers hebben, zonder dat ze zelf veel mensen volgen. Ze verwijderden daarom alle mensen die ze aan het volgen waren die er niet toe doen. Daardoor daalt het aantal gevolgde accounts bijvoorbeeld van bijna 2.000 naar 400. Een groot deel van de influencers wordt daarnaast gevolgd door automatische volgers. Binnen het Instagram-netwerk komt dit door de inzet van diverse automatisering-gereedschappen. Je krijgt er dus tegen wil en dank volgers bij die niet per se echte fans zijn.

Hoe dat werkt? Door in te stellen welke hashtags je automatisch wil liken en welke soort accounts je automatisch wil volgen. Steeds vaker kijken we gelukkig niet enkel naar het aantal likes, maar ook naar het aantal comments om vast te stellen hoe iemand op social media presteert. Ook daar gebeurt het nodige in. De eenvoudigste manier is om een comment pod op te starten. Comment pods zijn groepjes van gebruikers die telkens bij elkaars foto’s opmerkingen plaatsen. Vooral ‘echte’ fans zullen vertrouwen verliezen als ze doorkrijgen dat ze deel uitmaken van een netwerk met robots.

433 in actie om account op te schonen

Digitale schoonmaak

Om terug te komen op mijn vraag: robots kopen zeker geen boeken! Ook bedrijven en merken die willen samenwerken met jou als influencer, zullen op termijn zich achter de oren krabben. Het verwijderen van automatische en verdachte volgers is tegenwoordig een belangrijke (dag)taak voor iedere serieuze influencer. Immers: automatische volgers krijgen influencers tegen wil en dank. Dat geldt ook voor 433, een account waar ik een tijd geleden over schreef.

De oprichter van het kanaal nam contact met me op. Ik legde hem uit: dubieuze vrienden maken dubieuze data. Voor een gezonde online community is een bepaalde mate van hygiëne nodig op de digitale kanalen. Daarom staat het digitaal vermogen van 433 onder druk. Een kwalitatief netwerk, met echte fans, heeft een groter digitaal vermogen dan een kwantitatief netwerk met dubieuze fans.

Een opschoonactie op kleine schaal volgde. Dat raad ik aan aan elke influencer die zichzelf serieus neemt of inmiddels van zichzelf een serieus bedrijf heeft gemaakt. Houd wekelijks of maandelijks een grote schoonmaak. Zelfs als dat betekent dat je netwerk iets zal gaan krimpen. Het is mogelijk om meer dan 90 procent echte volgers te hebben. Kijk maar naar dit voorbeeld!

Conclusie: ken de regels

Het hebben van dubieuze volgers is en blijft kortzichtig, als je de spelregels van social media begrijpt. Het kopen van volgers is in directe overtreding met de algemene voorwaarden van de social media-kanalen. Daarnaast is het bovenal een verspilling van tijd en geld. Uiteindelijk zullen Instagram (zoals ze dat de afgelopen maanden heeft gedaan) en andere kanalen hun netwerk blijven zuiveren.

De dubieuze fans of volgers zullen continu uit het netwerk worden verwijderd. De waarde van een Instagram-pagina met twijfelachtige fans zal in waarde dalen in de breedste zin van het woord. Het digitaal vermogen neemt af. Tijd voor de Queen of Jet Lags om haar investeringen en digitaal vermogen veilig te stellen. Ieder serieus bedrijf zou dat namelijk doen. Tijd voor serieuze actie!


Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie