Geschatte leestijd - 4 minuten
De cultuursector is goed voor miljoenen euro’s aan omzet, tienduizenden banen en raakt en vermaakt talloze mensen. Maar hoe kan deze sector de coronacrisis overleven? Door te focussen op content, distributie en de juiste metrics. Alleen zo valt de fan-relatie te optimaliseren. Dat bespreken Igor Beuker en ik tijdens de laatste aflevering van Live On Stage.
Impact lockdown op cultuursector
Hoe groot is de impact van de lockdown op de economie en de cultuursector? De New Yorkse cultuursector is absoluut niet onbelangrijk voor de lokale economie. Sterker nog: Broadway alleen al is goed voor een omzet van 1,8 miljard euro. Dat is drie keer meer dan alle Nederlandse theaters omzetten (630 miljoen euro). Eenderde van de Nederlandse theaters is overigens in acute nood door de intelligente lockdown. Er werken ongeveer 15.000 mensen in die branche, die zo’n 54.000 voorstellingen realiseren en tien miljoen bezoekers verwelkomen. Mogelijk verliezen zo’n drieduizend theater-professionals hun baan.
Musea hebben eveneens een gigantische waarde. De wereldwijd twintig grootste musea trekken meer dan 100 miljoen bezoekers. Ook online weten ze hoge ogen te gooien: het Louvre zag het aantal dagelijkse websitebezoekers bijvoorbeeld stijgen van 40.000 naar 400.000. In Nederland trekken de top vijf musea ongeveer 5,5 miljoen bezoekers, waarvan eenderde uit het buitenland. Een kwart van de musea, 100 van de 400, haalt het einde van het jaar waarschijnlijk niet. Daarom is het de hoogste tijd dat musea de kansen pakken die er op digitaal vlak liggen.
Fan-relatie is essentieel
Juist tijdens de corona-crisis is het essentieel om een relatie met fans te onderhouden. Meer dan acht op de tien fans wil verbinding houden via social media, meer dan zeventig procent wil die relatie online voortzetten, blijkt uit Het Grote Corona Onderzoek. Artiesten, merken, musea en theaters zullen relaties met fans moeten aanleggen en onderhouden.
Igor Beuker noemt een artiest die daar in slaagt. “Joe Roegan was eerst een comediant en is nu een succesvol podcast-ondernemer. Met een exclusieve deal met Spotify ter waarde van 100 miljoen euro als resultaat. Je hoeft niet altijd een business pivot maken dankzij covid, maar je kan ook meer schaal bereiken dankzij het virus. Wie gaat hem achterna? Zijn fan-relatie was honderd miljoen euro waard.”
Content, distributie en metrics
Het geheim voor het opbouwen van een fan-relatie? Geef content uit en wees daarin gedisciplineerd. Durf te investeren in een business blog of podcast. Door ergens ziel en zaligheid in te stoppen, groeit zo’n kanaal vanzelf. Content is King, Distribution is Queen en Metrics zijn Emperor.
Ter illustratie: Hardwell stopte met draaien in 2018. We hebben content gemaakt van de vijftien jaar lange carriere van Hardwell en dat verspreid via Instagram. Fans vonden dat prachtig. Door constant te posten, een ritme aan te houden, wisten we meer streams te genereren op Spotify. Sterker nog: we wisten zelfs vijftig procent meer streaming-inkomsten te genereren, dan toen Hardwell nog wel optrad. Met andere woorden: wie content produceert, deze goed weet te verspreiden en daar de juiste KPI’s bij hanteert, komt als winnaar uit de bus. Ook (of: juist!) nu.
Verder kijken
In deze aflevering komen Bob Saget en Broadway aan bod. Speciale gasten zijn Dominic Seldis en Horace Cohen. Ontdek hoe Google Arts kunst toegankelijker maakt en hoe de cultuur-sector de coronacrisis kan overleven.
Kijk ook
Luister nu naar Live On Stage met Folkert Tempelman, Denis Doeland en Igor Beuker.
en kijk verder …
Check ook



