Achtergrond: Drie gratis tools om nepvolgers te spotten

Geschatte leestijd - 4 minuten
Eerder beschreef ik al waarom het zo belangrijk is om te werken aan de digitale hygiëne. Nepvolgers zijn het kryptoniet van de relatie-economie. Als je ook het inzicht hebt opgedaan dat dubieuze volgers beter vermeden kunnen worden, is het zaak om hiernaar te handelen. Maar hoe spot je nepvolgers? Deze drie gratis tools bieden uitkomst.
→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen
Nepvolgers bedreigen digitale hygiëne
Nog even een korte recap. Waarom zou je nepvolgers beter kunnen vermijden?
- Het sociale platform straft accounts af die nepvolgers of bots kopen;
- Het zorgt ervoor dat de interactie op de platforms afneemt en dat is nadelig voor de prestaties van jouw sociale accounts;
- Doordat je huidige volgers ontdekken dat er veel nieuwe en neppe accounts aansluiten bij het ecosysteem, verliest het ecosysteem zijn waarde. Met andere woorden: je vervreemdt ook je eigen doelgroep van je.
Niet getreurd: er is een remedie tegen nepvolgers. Tools die opsporen hoeveel accounts er echte en verdachte volgers deel zijn van een ecosysteem. Dit zijn ze. En het goede nieuws: deze tools zijn ook nog eens gratis.
1: Hype Auditor
Hype Auditor heeft eventjes nodig om tot een goede analyse te komen. Maar na vijf minuten wachten, heb je ook echt wat. Je ziet of een pagina organisch is gegroeid, hoeveel volgers verdacht of echt zijn en zelfs hoeveel influencers de pagina volgen.
In dit artikel analyseren we Ajax, om te zien hoe de Champions League-club het er van af brengt in het digitale domein. Grappig detail: de afgelopen vier weken (waarschijnlijk door de imposante overwinning op Madrid) kreeg de club 11 procent meer volgers. Zo scoor je dus ook buiten het veld.

Wist je dat 1 op de 4 volgers van Ajax een meisje of vrouw is? Dat zorgt inzichten kunnen bruikbaar zijn bij het bepalen van een social media strategie.
2: IG Audit
IG Audit is even zakelijk en overzichtelijk als de naam doet vermoeden. In een simpel overzicht wordt duidelijk hoeveel volgers echt zijn, hoeveel interactie er is en hoeveel interactie er verwacht zou mogen worden.
Analyseren we Ajax, dan valt op dat er ongeveer twee keer meer likes zijn dan verwacht had mogen worden. Ook blijkt dat er ruim 100.000 meer comments op berichten zijn, dan aan de hand van de metrics verwacht had mogen worden.

Oordeel: IG Audit is overzichtelijk en zinnig voor een benchmark-analyse, maar vrij beknopt.
3: IG Check
De tool IG Check geeft je met name een inzicht in de mate waarin er interactie is op de sociale kanalen. Hoe meer interactie er is, hoe meer zin het heeft om aanwezig te zijn in het ecosysteem van een organisatie.
Mooi is ook de grafiek met de hoeveelheid likes die een pagina krijgt door de tijd heen. Zo zie je de ontwikkeling, als het goed is, en de pieken en dalen. De benchmark ten opzichte van vergelijkbare pagina’s is eveneens zinnig.

Oordeel: IG Check geeft je geen direct inzicht in de hoeveelheid neppe of verdachte volgers, maar biedt wel bruikbare inzichten over de interactie.
Conclusie
Mijn advies aan influencers, dj’s en anderen die willen slagen in de relatie-economie? Werk aan je digitale hygiëne! Ik hoop dat je met deze tools nepvolgers gaat spotten. Met dit inzicht in jouw digitale netwerk, kan je een ecosysteem maken dat van waarde is. Maar, zoals altijd: zonder doel, is een tool doelloos.
BONUS: Probeer ook eens Phlanx dit is ook een uitermate geschikte (betaalde) tool om influencers op Instagram te monitoren. Fanpagekarma en Social Bakers zijn andere tools om te proberen.
Check ook
Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify
Wil je liever een paperback?
→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek
ook verkrijgbaar bij
ook digitaal te lezen bij
Andere relevante uitgaven
Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

+ Er zijn geen reacties
Voeg toe