Achtergrond: Studio dicht door corona? Deze bot maakt jouw hits

Geschatte leestijd – 3 minuten

Is jouw studio gesloten in verband met de coronacrisis? Niet getreurd, er is een bot die jouw hits kan maken. Het Magenta-project van Google zoekt een antwoord op de vragen hoe kunstmatige intelligentie toe te passen valt op kunst. Hier lees je meer over een bot die jouw tekeningen afmaakt of experimentele drum-loops maakt.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Onderzoek naar kansen van AI met Magenta

Google is een project gestart om de potentie van kunstmatige intelligentie en machine learning in het creatieve proces te ontdekken. Hoe kunnen deze technologieën kunst ondersteunen? Op de site van Magenta zien we verschillende toepassingen, van beeldende kunst tot muziek, waarin AI ingezet wordt. Mocht je niet bang zijn om jezelf te verliezen in alle fantasie-prikkellende mogelijkheden: hier vind je experimentele drum-computers en tools die jouw tekening afmaken.

Het FD doet verslag van de presentatie van deze projecten: “Dit is nou een vorm van open source, legt een woordvoerder uit. Nee, hier gaan we vermoedelijk geen geld aan verdienen, voegt ze er zonder met de ogen te knipperen aan toe. Ja, het is best als iemand anders op onze techniek een app bouwt en daar wel geld aan verdient.”

Volgens een Google-medewerker gebruikte ook de band Yacht, die zojuist een Grammy heeft gewonnen, een Magenta-bot. “Niet om letterlijk over te nemen, maar ter inspiratie. Ze vertelden ons dat ze heel veel geleerd hebben van de bot, en dat ze soms echt hun techniek moesten bijspijkeren om de bot te evenaren.”

Voorbeelden van Meganta-muziek

Google deelt verschillende voorbeelden van muziek die tot stand is gekomen dankzij het Magenta project. Zoals Sebastian Macchia, die vertelt hoe hij Music Transformer gebruikte om zijn album “Nobody’s songs” maakte. Hier vind je fragmenten van dit album en een uitleg over het maak-proces van deze plaat.

Mis je de middelen om een drummer in te huren of de skills om zelf een beat te maken? Of is jouw studio gesloten in verband met de coronacrisis? Dan heeft Google goed nieuws. Deze DrumBot maakt real time (!) een beat op basis van de melodie die je deelt. Zo kan je dus echt jammen met deze machine learning web-app van Google.

Drumbot in actie

Verder lezen

Toegegeven, dit is de eerste keer dat er op zo’n grote schaal muziek gemaakt wordt door middel van AI. Toch is het niet de eerste keer dat kunstmatige intelligentie muziek produceert. Onderstaande artikelen leren je:

Doe mee

het grote corona-onderzoek
>> Doe hier mee aan het grote corona-onderzoek

Luister ook

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Denis Doeland tijdens EMERCE eDay 2019

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie