Vrijdagvideo: Artfully visualizing our humanity | #aaronkoblin

De vrijdagvideo van deze week is de TED-presentatie van Aaron Koblin. Kunstenaar Aaron Koblin is gespecialiseerd in data-visualisatie en betrekt hier vaak een wereldwijd publiek van internet gebruikers bij. Hij laat zich inspireren door Mechanical Turk en heeft als missie “spelenderwijze grote hoeveelheden data omzetten in grote hoeveelheden visuele informatie. Een aantal van zijn projecten heeft hij onlangs gepresenteerd tijdens TED.

Hij laat tijdens de TED-presentatie zien hoe de vliegbewegingen binnen de Verenigde Staten er uitzien middels een 24-uurs visualisatie. Ook laat hij zien hoe Amsterdam sms berichten verstuurd tijdens Oud en Nieuw en Koninginne-nacht en -dag. In de New York Talk Exchange illustreert hij de wereldwijde uitwisseling van informatie tussen NY en andere steden op basis van een visualisatie van long distance telefoonverkeer en IP data.

In de presentatie is tevens te zien hoe hij mensen een liedje laat zingen. Hij krijgt het voor elkaar om meer dan 2000 Mechanical Turk-gebruikers door voor zes dollarcent één toon te laten zingen. Het geheel vormt een liedje, Daisy Bell.

Eerder heeft hij via The Sheep Market 10.000 mensen middels Mechanical Turk een schaap laten tekenen. Ook dit project kun je zien in onderstaande video.

Ook is Arron Koblin actief in de muziekscene. Voor het liedje ‘We Used to Wait’ van de Canadese artrockband Arcade Fire bedacht hij samen met Chis Milk een interactieve videoclip, die handig gebruik maakt van Google Maps. Elke bezoeker krijgt wegenkaarten en panoramische straatfoto’s voorgeschoteld van de buurt waar hij opgroeide. Het enige wat je hoeft te doen, is je adres intypen. De beelden worden vervolgens automatisch gegenereerd.

Voor het Johnny Cash Project vraagt de kunstenaar mensen een online portret van Johnny Cash te maken. De donkere portretten van ‘the man in black’ zijn heftig, grappig, esthetisch en kwetsbaar. Samengebundeld vormt dit de geanimeerde videoclip bij de laatste studio-opname van Johnny Cash getiteld Ain’t no Grave. Tot op de dag van vandaag kan men portretten toevoegen waardoor de videoclip steeds verandert en een ode is aan de onsterfelijkheid van Cash, die niet alleen door zijn muziek voortleeft, maar ook in de harten van zijn fans.

Bekijk hieronder de video van de TED-presentatie die alle bovenstaande onderwerpen bevat.

Enhanced by Zemanta

Plaats jouw reactie