Achtergrond: Datavisualisatie is hot | #achtergrond

Wikipedia omschrijft het als volgt: Datavisualisatie, ook wel kennisvisualisatie of wetenschappelijke visualisatie genoemd, is het vakgebied, dat zich bezighoudt met het visueel weergeven van gegevens. Dit vakgebied is interdiscipline tussen grafische vormgeving, informatica en kennistheorie.

Het doel van een datavisualisatie is om gegevens inzichtelijk te maken met behulp van afbeeldingen. Een eenvoudig voorbeeld is een grafiek van een gemeten temperatuur op bepaalde momenten van de dag. Omvangrijker voorbeelden zijn CT-scans of MRI-scans die gedaan worden in ziekenhuizen om van een patiënt bepaalde ziekteverschijnselen te kunnen detecteren en diagnoses op te maken.

Datavisualisatie is gerelateerd aan de visualisatie in het algemeen. Dit betreft de totstandkoming van uitdrukkingsvormen en de (visualisatie)modellen (en classificatie) die daarbij een rol spelen bij ontwerper en ontvanger van de boodschap.

Computergraphics richt zich op het creëren van plaatjes (2D/3D) met behulp van de computer. Datavisualisatie is iets anders dan computergraphics. Het vakgebied datavisualisatie maakt gebruik van de kennis uit het vak computergraphics om gegevens te visualiseren. Via datavisualisatie moet het mogelijk worden om gegevens te onderzoeken, gegevens te bewerken en bekijken als beelden. Kortom, de gebruiker zal interactief de gegevens gebruiken.

Het vakgebied digitale beeldbewerking (Image processing) bestudeert 2D-beelden (foto’s of video’s) en probeert hieruit informatie te halen en te gebruiken of om de beelden te verbeteren. Datavisualisatie verwerkt gegevens (lees: getallen) naar beeldmateriaal.

Beelden zijn krachtiger dan woorden. Bedrijven die dreigen te verdrinken in een databrei, kunnen daar hun voordeel mee doen. Datavisualisatie is hot en hip.

De koning van de datavisualisatie is wat #D2W betreft Hans Rosling.

Hieronder nog wat leuke voorbeelden van datavisualisatie.

Deze datavisualisatie toont de verspreiding van H1N1, of varkensgriep, over de hele wereld twee jaar geleden. De gegevens komen rechtstreeks van de World Health Organisation en zijn weergegeven op een landelijk niveau.

David Rowen en Hal Bertram – Hoe datavisualisatie de wereld verandert

Dit is een browser-based animatie visualisatie die een mashup van 23 nummers van Daft Punk ontleedt.

Ook infographics die een statische weergave geven zijn een vorm van datavisualisatie. Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. De infographic is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis. Het wordt toegepast door journalisten in nieuws- en achtergrond artikelen, in financiële jaarverslagen, in openbaar vervoerssystemen als verklarend beeld, en voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden.

#D2W publiceert met enige regelmaat infographics die met behulp van UberVU, Social Brand Builder, Hash-Talk en Skylin.es zijn gemaakt. Hieronder enkele voorbeelden.

Infograph Social Media - Radio 538
Infograph Social Media - Radio 538
Infograph Social Media - Osama Bin Laden
Infograph Social Media - Osama Bin Laden
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie