Achtergrond: Dit kan entertainment leren van sport

Geschatte leestijd - 4 minuten

PwC bracht recent een rapport uit met de titel ‘Sports industry: system rebooting’. In deze PwC’s Sports Survey 2020 wordt beschreven hoe sport-bedrijven succesvol hun businessmodel kunnen aanpassen aan de corona-periode. Daar zitten een aantal interessante lessen in, waar ook de entertainment-industrie wat van kan leren.

Impact van het corona-virus

De impact van het virus en de maatregelen ertegen is gigantisch op de sport-sector. Dat mag geen verrassing heten. Een aantal interessante uitkomsten van dit onderzoek onder 780 leidinggevenden van sport-bedrijven, zijn:

  • Maar 28 procent geeft aan gemiddeld voorbereid te zijn op deze corona-periode, 14 procent bovengemiddeld of goed voorbereid. De rest is niet, matig of onder gemiddeld voorbereid;
  • De drie belangrijkste kansen voor sport-bedrijven zijn: het vergroten van de digitale media-ervaring van fans, de creatie en het ten gelde maken van digitaal bezit – en de innovatie van het bezit en de distributie van mediarechten;
  • De drie grootste bedreigingen zijn: de impact van de gezondheids- en veiligheidsrisico’s (door het corona-virus, red.), de beperkte middelen om te investeren in innovatie en de dominantie van grote tech-bedrijven om content te ontsluiten.

Digitale content maakt minder afhankelijk van live

Digitale content wordt door veel leidinggevenden van sportbedrijven als een kans gezien om de inkomsten te vergroten. Het is niet alleen een manier om in te spelen op de veranderende content-consumptie (van lineair naar online), maar biedt ook een ander voordeel. Dankzij digitale content worden sport-bedrijven minder afhankelijk van live-events. Er komen immers meer inkomsten-stromen op gang, die niet gehinderd worden door (de maatregelen tegen) het corona-virus.

Volgens dit rapport is het wel belangrijk om content niet alleen te zien als een manier om indirecte sponsoring ten gelde te maken. Daarom is het nodig om content goed te verpakken, het te waarderen en commercieel aantrekkelijk te maken. Maak digitale content een onderdeel van de digitale strategie en meet het succes ervan. KPI’s die PWC voorstelt, zijn: bereik, interactie rondom de content en de mate waarin de content ten gelde is gemaakt. Alleen het aantal volgers vergroten is niet zaligmakend; de andere KPI’s hebben een grotere impact op de mate waarin content rendeert. Dit kun je meten aan de hand van het Business Acceleration Framework.

Tips om alles uit content te halen

Wist je dat millennials inmiddels bijna even lang naar highlights van sport-events kijken als naar live sport?Het onderliggende patroon is helder: er is veel meer vraag naar kortere content, want het past beter bij de kortere aandachtsboog van jongere kijkers. Ook sport-liefhebbers die geen millennial zijn, kijken trouwens veel meer highlights van sport-events. Een van de voordelen van kortere, on-demand content, is dat sport-bedrijven minder afhankelijk worden van live-wedstrijden (die wegens corona niet doorgaan). Deze quote vat samen hoe urgent het is om nu in te zetten op digitalisering en wat daarvoor nodig is:

“We believe that the industry urgently needs to achieve greater independence from undermined live games and events by becoming an integrated, fully-digitalised media and entertainment platform, shaping its brand narrative around its IP rather than just around physical manifestations.”

‘Sports industry: system rebooting’. PwC’s Sports Survey 2020

Op deze manieren kan je alles uit digitale content halen:

  • Maak fans onderdeel van het verhaal, door bijvoorbeeld in te zetten op co-creatie. Hardwell doet dat bijvoorbeeld met zijn radio-zender;
  • Experimenteer. Test wat wel en niet werkt en ontdek zo de voorkeuren van je fan-base;
  • Maak specifieke content voor elk content-platform, want dat bepaalt het succes van de content. Denk daarbij vanuit een ecosysteem;
  • Combineer je eigen kanalen met die van andere partijen, zodat je nog meer mensen weet te bereiken.

Conclusie

Het PwC rapport geeft sport-bedrijven een aantal handige tips om succesvol de corona-periode door te komen. Door in te zetten op digitale content. En door alles uit digitale content te halen. Uiteraard geldt dit niet alleen voor sport-bedrijven, maar evengoed voor bedrijven in de entertainment-industrie. Laten we hopen dat de digitale transformatie van deze bedrijven versnelt dankzij deze vervelende periode, want dat is nodig om nu en in de toekomst relevant en levensvatbaar te zijn. ATP laat al zien wat er mogelijk is op dit gebied.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie