Inzicht: The voice of Holland een voorlopige analyse | #inzicht

Enige tijd volgt #D2W het programma The voice of Holland. Regelmatig zullen er dan ook op #D2W posts verschijnen wanneer er zich interessante zaken afspelen op de sociale kanalen, de website e.d. tijdens het seizoen van The voice of Holland. Ook alle deelnemers van de show zullen worden ‘gemonitored’. Een voorlopige analyse.

Hieronder enkele grafiekjes over een periode van 90 dagen en 90 dagen daarvoor. Volgers, list-noteringen, tweets, conversatie-volume, sentiment en invloed zijn slechts enkele zaken waar naar gekeken wordt.

Links, Overview en Volume in conversaties - The voice of Holland (-90 dagen)
Links, Overview en Volume in conversaties - The voice of Holland (-90 dagen)

Het volgen van een goede contentstrategie is feitelijk tegenwoordig waar het allemaal om gaat. Bij de contentstrategie dien je het principe ‘Content = King = Data’ in de gaten te houden. Dat wil zeggen wat je er in stopt in dit geval content levert informatie of data op die relevant is voor het verdere vervolg van de strategie of beleid.

Regelmatig is er op #D2W sprake van een ander mechanisme dat op het netvlies dient te komen. Daarvoor zijn 3 zaken belangrijk: ‘Relevantie = Consistentie = Discipline’ (zie presentaties). Zet uiteen welke content relevant is om via de eigen online wereld en de sociale online wereld te publiceren. Voorbeelden zijn: nieuws-items, columns, muziek (optredens, demos en releases), podcast, vodcast en a/v-streaming e.d. (Relevantie). Bepaal hoe vaak je deze aspecten wilt openbaren (Consistentie) en vervolgens houdt dat dan vol (Discipline). Daar zit de echte uitdaging immers ‘de aanhouder wint’.

Daarnaast is het devies op #D2W dat je probeert te investeren in fans om zo ambassadeurs voor jouw product, merk of organisatie te werven. Dialoog, ook wel de conversatiedriehoek, is hierbij erg belangrijk.

Fans, vrienden en volgers op Facebook, Twitter en Hyves - The voice of Holland (-90 dagen)
Fans, vrienden en volgers op Facebook, Twitter en Hyves - The voice of Holland (-90 dagen)

Bij The voice of Holland is het inmiddels duidelijk aan het worden dat de creatie van content en openbaren van content uitsluitend in het TV-seizoen plaatsvindt getuige de enorme stijging van het aantal fans, volgers en vrienden bij aanvang van het programma en de zeer ‘lauwe’ groei 3 maanden voor het programma. De community wordt niet of nauwelijks onderhouden na en voor het TV-seizoen van The voice of Holland zo lijkt het en groeit met de trend van de netwerken als Facebook en Twitter mee.

Dialoog met fans van het programma The voice of Holland laat te wensen over voor de start van het TV-seizoen. Voor, tijdens en na de uitzendingen wordt vooral reactief gehandeld op de vragen of tweets die plaatsvinden.

Klout heeft enige tijd geleden aangekondigd dat het haar algoritme om de scores te berekenen zou aanpassen. Bij monde van oprichter Joe Fernandez heeft Klout laten weten dat dit wel ‘kleine’ gevolgen zou kunnen hebben voor de Klout scores van haar gebruikers. De daling is ook goed zichtbaar bij de The voice of Holland. De Klout score ontwikkeling is goed zichtbaar in onderstaande grafiek, waar ook The voice of Holland flink wat punten in heeft moeten leveren.

Klout Score ontwikkeling - The voice of Holland (-90 dagen)
Klout Score ontwikkeling - The voice of Holland (-90 dagen)

Hoe hoger je scoort des te meer invloed je hebt volgens Klout. Klout monitored hoeveel volgers je hebt op Twitter, vrienden op Facebook/YouTube/Flickr e.d. Ook monitoren ze bij Klout hoeveel followers je volgers/vrienden hebben.

Wanneer je iemand vraagt die veel volgers/vrienden heeft om jou te volgen dan zal jouw Klout score stijgen. Deel je een interessant bericht dat veel geretweet of geliked wordt dan verhoogt dat de Klout score. Antwoordt een ‘influencer’ op jouw bericht, dan zal jouw Klout score aanzienlijk stijgen. De ‘influentials’ van The voice of Holland kun je halen uit onderstaande overzichten.

Conversatie beinvloeders op Facebook, Twitter en Hyves - The voice of Holland (-90 dagen)
Conversatie beinvloeders op Facebook, Twitter en Hyves - The voice of Holland (-90 dagen)

Onder volgers die een grote invloed zouden kunnen hebben zie je dat Nick en Simon, Marco Borsato en Bastiaan van Schaik als bekende Nederlanders bij de 10 belangrijkste ‘influentials’ horen.

Klout score volgers The voice of Holland
Klout score volgers The voice of Holland

Het echt inzetten van ‘influentials’ is nog niet te ontdekken. De belangrijkste Top 3 ‘influentials’ van de afgelopen 90 dagen op Twitter op basis van het aantal tweets zijn @roythevoice, @koolloos en @ellessprings. Alhoewel het logisch is dat @roythevoice niet wordt ingezet daar hij claimt het format van The voice of Holland te hebben bedacht, dan zijn @ellesprings deelneemster en @koolloos goede ‘influentials’ om te benutten. De Top 3 ‘influentials’ die het programma het meeste noemen zijn @RTL_TVOH, @TheVreporter en @TVOH. Opvallend is dat Ben Saunders, Nick en Simon, Marco Borsato, Angela Groothuizen, maar ook de deelnemers Guy Barzily en Charly Luske in de Top 10 staan van ‘influentials’ die het programma het meeste noemen.

Over de zin en onzin van Klout wordt overigens nog steeds druk gediscusieerd door diverse mensen, doch echter geeft Klout een goede indicatie waar iemand staat qua invloed binnen het Social Media spectrum.

Tot slot kunnen Social Media Analytics een voorspellend karakter hebben. Dit is al eerder gebleken bij de DJMagTop 100 uitslag van 2011. Nu de wedstrijd echt begint zijn we bij #D2W benieuwd of er binnenkort een voorspelling kan worden gedaan. In ieder geval zullen alle deelnemers binnenkort vermoedelijk waarschijnlijk wel in een lijst op Rankingz voorbij komen.

Verdere voorlopige constateringen uit de grafieken en data van The voice of Holland:

  • Het sentiment op Facebook, Twitter en Hyves is overwegend positief
  • Het lijkt er op dat er een plafond is ontstaan in het conversatievolume
  • Klout score stijgt gestaag, maar daalde aanvankelijk voor de aanvang van het programma
  • Buzz rondom de herhaling van het programma is een fractie van de buzz rondom de live-uitzending
  • Live of actualiteit is bepalend voor een hoog conversatie-volume

De Top 5 van links die het meeste gedeeld, veelal via Twitter, zijn:

1 http://live.avro.nl
2 http://www.thevoiceofholland.com/tvoh-specials/thuiscoach/
3 http://www.thevoiceofholland.com/video/paul-turner-valerie/
4 http://www.thevoiceofholland.com/2011/news/the-voice-kids/
5 http://therealvoiceofamerica.com

Andere infographics:

Andere relevante posts:

Misschien ook leuk om te lezen:

Andere mogelijk interessante zaken:

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

7Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie