Achtergrond: NFT-handel in de Metaverse biedt kans voor artiesten en labels

Geschatte leestijd – 8 minuten

Ik sprak met Jan van Boesschoten, hij is platformmanager bij VodafoneZiggo. Ook is hij digitaal expert, gelinkt aan sociaaleconomische ontwikkelingen en daardoor een van de experts op het gebied van de Metaverse. In dit interview vertelt hij welke kansen de Metaverse artiesten en platenlabels biedt, waarom Facebook er niks te zoeken heeft en hoe lang het duurt voor deze virtuele realiteit echt doorbreekt.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Wat is de Metaverse?

Voor we de diepte ingaan, nog even een beknopte uitleg. Wat is de Metaverse eigenlijk? Het wordt gedefinieerd als ‘een collectieve, virtuele, gedeelde ruimte’ waar fysieke en digitale realiteit samenkomen en virtueel verbeterd worden. Het gaat om een omgeving die constant in ontwikkeling is en die onafhankelijk van de gebruikte apparatuur, zoals tablets of vr-brillen, toegang geeft tot allerlei ‘meeslepende’ ervaringen.

Over vier jaar zal een kwart van de bevolking minimaal een uur per dag in de Metaverse doorbrengen. Dat doen ze voor werk, winkelen, onderwijs, sociale contacten en amusement, voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Veel grote bedrijven, zoals Warner Music Group, experimenteren met- en investeren in deze virtuele werkelijkheid.

Jan, wanneer is de Metaverse mainstream?

“Technologisch gezien zijn we er nog niet aan toe om continu, 24/7 virtuele werelden te laten streamen. Daarvoor is er simpelweg nog niet genoeg bandbreedte, die nodig is om al deze data rond te laten zingen. In Nederland zijn er genoeg kabels, maar buiten Nederland is verbinding een serieus issue. Ook op het gebied van hardware en software zijn er nog ontwikkelingen nodig. Begrijp me niet verkeerd: ik denk dat de Metaverse er wel komt, alleen zal het minder snel gaan dan veel mensen denken.

“De wet van Moore (de snelheid van computerchips verdubbelt elk jaar) zorgt ervoor dat hardware, zoals VR-brillen en andere gadgets, elk jaar kleiner en sneller worden. Software zet je op een server en verspreid je gemakkelijk. Zendmasten, satellieten, kabels, fiber en andere infrastructuur is lastiger te schalen en heeft een terugverdientijd. We gaan niet elke twee jaar de grond openmaken voor nieuwe internetkabels. 5G is goed genoeg voor de huidige (realtime) AI-toepassingen, zoals zelfrijdende auto’s, maar voor de Metaverse komt deze verbinding tekort. Ik denk dat we iets als 6G nodig hebben om 8K grafische werelden, zoals de Metaverse, te kunnen streamen. Dat duurt waarschijnlijk nog zo’n vijf tot tien jaar, ongeveer even lang als het duurt voor de hardware geschikt is voor consumenten. Natuurlijk is dat afhankelijk van andere factoren: een volgende pandemie versnelt de digitalisering alleen maar.”

Welke toepassingen zijn kansrijk in de Metaverse?

“Ik denk dat educatie erg veel kansen zal hebben in deze virtuele wereld. Ik ben opgeleid als geschiedkundige en kijk er dus naar uit om alle ruïnes en archeologische sites te bezoeken met VR. Hoe gaaf is het om vanuit je woonkamer oude Egyptische tempels te kunnen bezoeken?”

“Verder ligt de toekomst van Metaverse-toepassingen met name in de handen van een jongere generatie. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Stel je voor dat je in een digitale realiteit dingen kan beleven die gelijk zijn aan datgene wat je in de ‘echte realiteit’ beleeft. Dan kan je in VR op vakantie gaan en hetzelfde geluksgevoel krijgen als bij een echte vakantie. Dat betekent dat we in een compleet ander tijdperk terechtkomen. Een weekendje weg wordt dan misschien wel een belevenis van vier tot vijf uur met een VR-bril. Dat is heel spannend.”

Facebook claimt de Metaverse en noemt zichzelf Meta. Waarom is Facebook niet de aangewezen partij om de metaverse te runnen?

“Online komen ontwikkelingen van onderaf. Tech-bedrijven proberen hun positie altijd te claimen en consolideren, maar worden desondanks ontwricht door nieuwe ontwikkelingen. Kijk maar naar wat er gebeurde met Napster of Netscape. Facebook probeerde eerder cryptovaluta te introduceren, maar faalde daarin. Ik denk dat het komt omdat het bedrijf onder zo’n vergrootglas ligt. Ik denk niet dat Facebook even dominant kan worden in de Metaverse als het nu is als social medium. Het is nou eenmaal geen groep studenten meer die niets meer te verliezen heeft en voluit kan gaan.”

“Ik ben groot fan van Neal Stephenson de auteur van de roman Snow Crash. Uit dit boek komt de term Metaverse, waar Facebook haar naamsverandering op inspireerde. Maar Facebook weet niet dat het boek juist negatief is over grote bedrijven en een mondiale kabelmonopolist bekritiseert, die de hele wereld wil infecteren met een virus en controleren. Het is best ironisch dat Facebook die titel gebruikt, zou niemand bij Meta het boek gelezen hebben? Juist omdat het bedrijf onder vuur ligt door haar rol bij de Amerikaanse verkiezingen, de verspreiding van nepnieuws en het slecht beschermen van klantdata. Het is de vraag of Facebook het lukt om dominant te worden in de Metaverse, maar wenselijk is het in elk geval niet.”

Het idee van een virtuele werkelijkheid komt uit de subversieve underground, maar wordt nu door corporates en big tech gebruikt.

“Die ontwikkeling van underground naar commercie zie je overal. Dance was ook eerst een underground cultuur, voor het mainstream werd. Die vlieger gaat vaker op voor een specifieke industrie of bepaalde artiest: ze beginnen klein, worden opgepikt door grote publiek en breken door naar de mainstream. Puristen van het eerste uur haken af zodra iets naar de mainstream doorbreekt. Misschien gebeurt dat ook wel met de Metaverse.” Uit de laatste update van Google Trends zie je al dat de interesse afneemt.

“Tegelijkertijd: ik ben nu al actief op de Metaverse, al is het in een andere gedaante dan je misschien denkt. Ik ben actief op LinkedIn en daar zie je mijn professionele ik, op Facebook of Pinterest weer een andere identiteit. Je bent online altijd maar een deel van je persoonlijkheid. Dat zal vast intensifiëren in de Metaverse, waar je weer een andere identiteit kan aannemen. Het is een logische stap in het steeds digitaler worden van onze realiteit.”

Is de komst van de Metaverse eigenlijk goed of slecht nieuws?

“Het is heel goed dat we ons af en toe de vraag stellen of we een nieuwe technologie wel willen gebruiken. Denk maar aan atoomwapens, waarbij we zeiden: dit willen we liever niet. Science fiction-boeken en -films, zoals Snow Crash, Neuromancer en de Matrix, waarschuwden voor een virtuele realiteit. Ook in deze verhalen was de boodschap altijd: het zijn grote bedrijven die de boosdoener zijn.”

“We moeten de Metaverse een kans geven, want het kan veel problemen helpen oplossen. Denk maar eens aan oude mensen die geïsoleerd zijn en in de Metaverse makkelijker op visite komen. Als veel mensen online te bereiken zijn, dan zijn ze ook online te beïnvloeden, zo hebben we de laatste jaren geleerd. Raadzaamheid is dan ook geboden. We hebben in het ‘vrije westen’, zoals ik het maar noem, een vrij systeem. Dat zie je terug in onze online realiteit, die veel vrijheden biedt, zoals de vrijheid voor tegenstanders om zich tegen vrijheid uit te spreken. Maar misschien moeten we 1984 weer eens lezen, om te zien wat Orwell ons over dictatoriale regimes wilde leren?”

Welke kansen biedt de Metaverse?

“De Metaverse is slechts een interface voor wat we al hebben, met andere woorden: het is een nieuw kanaal. De echte revolutie gaat over de NFT’s en crypto’s in combinatie met de Metaverse. Daarmee ontstaat er digitaal bezit in een virtuele werkelijkheid; dat zijn de ingrediënten voor een compleet nieuwe economie. In de Metaverse kan je immers kunst beleven, nieuwe items kopen en kleding laten zien. En al die items zijn verhandelbaar als NFT.”

“Onze economie draait om groei: we willen telkens meer producten produceren en verkopen om nieuwe banen te creëren. Het probleem is alleen dat we tegen de grenzen van groei aanlopen, omdat meer produceren slecht voor het milieu is. Als veel van ons consumentengedrag naar de Metaverse verplaatst, zou dat heel erg positief zijn. We moeten minder consumeren, want: het klimaat kan dat niet aan. Maar digitaal kunnen we oneindig consumeren. Het kan in dat opzicht een duurzame motor van de economie zijn, als er tenminste genoeg groene stroom is.”

Hoe benut je die kansen?

“Dat de consument straks digitale bezitten wil verwerven, schept gigantisch veel kansen. De vraag is niet of jouw label of artiest straks NFT’s verkoopt in de Metaverse, maar wanneer dat gebeurt. Het vormt een extra stukje in je bedrijfsvoering, waar je als ondernemer over moet nadenken. Je online aanwezigheid is krachtiger in de Metaverse; je digitale merk kan je daar nog beter te gelde maken door alle mogelijkheden die NFT’s bieden. Merk op: NFT’s zijn sneller gemeengoed dan de Metaverse, door alle technologische randvoorwaarden die er voor de virtuele werkelijkheid nodig zijn.”

“Handel an sich zal ook versnellen door NFT’s; je kan de impact van NFT’s vergelijken met die van de boekdrukkunst. Digitalisering kun je met het uitvinden van de boekdrukkunst vergelijken, opeens gaat informatie in veel groter hoeveelheden en veel sneller stromen, wat tot ontwrichting en nieuwe machtsverhoudingen leidt.  Natuurlijk komen er nog crashes, maar die waren er in de begindagen van het internet ook. Nieuwe generaties leven voornamelijk online; het is dan ook geen wonder dat ze honderdduizenden euro’s betalen voor digitale bestanden, wat NFT’s in feite zijn. De vraag is ook: welke regulering komt er voor NFT’s? Cryptovaluta liggen steeds meer aan banden, wanneer komt de overheid in actie bij NFT’s?”

“Het digitale aspect zal trouwens naast het analoge bestaan. Vinylplaten zijn ook populair, terwijl Spotify nog steeds flink groeit. Een kaartje voor een concert in Paradiso kost straks bijvoorbeeld honderd euro, voor een concert in de Metaverse slechts een tientje, omdat daar meer plek is. Online zijn er geen beperkingen, je hoeft de deur niet uit of naar een concerthal, dus zijn de mogelijkheden ook eindeloos veel groter. Alles verloopt digitaal, dus gaat sneller en is schaalbaarder. Dat biedt weer tal van kansen voor artiesten, als ze zich er maar op tijd in verdiepen.”


De blauwe lijn zijn de zoekopdrachten naar NFT en de rode lijn naar Metaverse in Nederland

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie