Achtergrond: Zoekmachines en het internetecosysteem

Zoekmachines verwachten dat je voor jouw website (ook wel kort site genoemd) moeite doet, zoals goede content schrijven, regelmatig nieuwe content plaatst, social media op de juiste manier gebruikt, gebruik maakt van afbeeldingen en filmpjes en helpt links te (laten) plaatsen naar jouw site waar je moeite voor hebt gedaan. Al deze zaken kosten overigens moeite, tijd en vaak geld. Bovenal zijn dit nu juist de zaken, die worden gemeten, door zoekmachines, zoals die van Google.

Het algoritme van Google was in de begin jaren van de zoekmachine gebaseerd op hun website beoordelingssysteem Page Rank (vernoemt naar één van de mede oprichters van Google Larry Page). Dit beoordelingssysteem keek destijds naar hoe vaak een website was bezocht, hoeveel links er naar de website verwezen en wat de tekst en afbeeldingen vertelden over de pagina. Op basis van deze punten en enkele andere kreeg een site een Page Rank score en deze bepaalt de positie oftewel de ‘ranking’ in de zoekresultaten.

Inmiddels is het algoritme een stuk uitgebreider door de tendens van het internet. Google’s huidig zoekalgoritme, Hummingbird, wordt steeds meer social media georiënteerd. Dit blijkt overigens al uit de bovenstaande video, die stamt uit eind 2010. Wanneer je als bedrijf actief gebruik maakt van sociale media creëer je elke dag nieuwe kleine stukjes content bovenop wat je al gepubliceerd hebt. Doordat jouw accounts van de sociale kanalen vaak gelinkt zijn aan jouw site neemt de zoekmachine deze mee.

Echter zoekmachines kijken verder dan voornoemde zaken. Jouw invloed op de sociale kanalen in samenhang met de waarde van de reviews en de reacties, die je ontvangt, maken dat een zoekmachine de ‘ranking’ van je site bepaalt. Google besteedt aandacht aan jouw volgers en ‘mentions’ op Twitter en voor Facebook ligt de focus op het aantal ‘likes’ en ‘shares’ van jouw pagina en jouw berichten. De autoriteit van de personen, die jouw Facebook-pagina ‘liken’ en ‘sharen’ wordt bijvoorbeeld ook meegenomen door Google.

Zoekmachines en social media

Google neemt tegenwoordig ook de locatie mee, en tevens zodra je bent ingelogd, jouw persoonlijke voorkeuren. Daarnaast kijkt Google naar jouw conversaties en interacties op de sociale kanalen, oftewel jouw prestaties als bedrijf, organisatie of merk op social media, die hebben significant effect op de zoekresultaten zo blijkt uit de uitkomst van het onderstaande onderzoek van Marcus Tober, Dr. Leonhard Hennig, Daniel Furch van Search Metrics.

social belangrijk in google en zoekmachines

Hoe zoekmachines exact werken is en blijft voor een hoop mensen nog ‘acacadabra’. Wel kun je stellen dat Google vooral relevante en betrouwbare sites en webpagina’s wil tonen aan de gebruikers, waar ook nog eens sociale interacties op diverse sociale kanalen mee plaatsvinden. De behoefte en het gedrag van de gebruiker staat in ieder geval bij Google centraal, zo blijkt uit deze interactieve infographic van Google.

Verder kun je in de onderstaande infographic zien, welke parameters en factoren nog meer relevant zijn in het algoritme van Google.

De parameters van Google's algoritme

Zoekmachineoptimalisatie (populair soms SEO genoemd) ofwel het optimaliseren van jouw site voor zoekmachines is dan ook vooral: de inhoud van een website afstemmen op de wensen van de (mogelijke) gebruikers van jouw site. Als gebruikers niet enthousiast worden van een site, hoort deze ook niet thuis op een goede positie in de zoekresultaten, stelt Google immers. Als je dit anders leest dan moet je dus letterlijk sites bouwen waar een gebruiker wat aan heeft, zowel inhoudelijk, als op het gebied van gebruikerservaring en gebruik van de juiste techniek. Een andere keuze heb je niet en dit is dus het fundament van jouw internetstrategie.


Het staat vast, kijkende naar de gegevens uit de bovenstaande infographic van comScore, dat Google de zoekmachine is, die het meest wordt gebruikt door internetgebruikers. Zo’n 1,2 miljard internetgebruikers hebben Google gebruikt in December 2012. Meer dan de helft van alle internetgebruikers in 2012 gebruikt dus een zoekmachine om tot de gewenste site of pagina, met de door hen gewenste relevante inhoud (content), te komen. In Juni 2013 staat de teller nog steeds op zo’n 1,2 miljard gebruikers per maand, volgens comScore. Het belang van de zoekmachines staat vast, dat is wel duidelijk. De rol van de zoekmachines moet je dus prominent verankeren in jouw internetstrategie, letterlijk spelen zoekmachines een significante rol binnen het internetecosysteem. Het eigen domein oftewel jouw site speelt een centrale rol en dient te worden aangepast aan de spelregels van het internetecosysteem.

* Download gratis het e-book ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu‘ waarin verder uitgelegd wordt hoe je de zoekmachines in jouw strategie kunt verankeren en wat te de belangrijkste punten zijn.

Lees ook

Plaats jouw reactie