Luisteren: Deze podcast werd gemaakt door AI

Geschatte leestijd - 4 minuten

Kunstmatige intelligentie (vaak afgekort tot AI) ontwikkelt zich in een rap tempo. Als je een kort verslag van een sportverslag leest, is de kans groot dat dit door een algoritme gemaakt is. Nu blijkt deze technologie ook al in staat om teksten te maken die als podcast kunnen dienen. De eerste door AI-gemaakte podcast is een feit.

Podcast Over Media

Alexander Klöpping (oprichter van Blendle, tech-journalist die we kennen van DWDD) en Ernst-Jan Pfauth (oprichter en CEO van de Correspondent) bespreken in hun wekelijkse Podcast Over Media hun fascinatie voor media en technologie. In de praktijk betekent dat: veel gesprekken over de NPO, gadgets, de belabberde gebruikservaring van de Rabobank-app, Ryan Holiday en de laatste innovaties.

Een van de meest recente innovaties die Klöpping en Pfauth bespraken, is de komst van GPT-3. Deze AI is ontwikkeld door OpenAI, een club die is opgericht door onder meer Sam Altman en Elon Musk. Het doel: ervoor zorgen dat AI zich ontwikkelt tot een technologie waarvan de mensheid als geheel profiteert. Recent werd de technologie geopend middels een invite-only API, waarmee de AI voor meer mensen beschikbaar werd. Ook Nederlandse podcast-luisteraars kunnen kennis maken met deze AI.

Podcast gemaakt door AI

De aankondiging van de aflevering van 17 oktober van Een Podcast Over Media spreekt dan ook tot de verbeelding: “Een stokpaardjes-aflevering! Zo ongeveer elk kwartaal nemen we onze favoriete dossiers even door. Het internet of things, de macht van Facebook, de toekomst van krant en televisie: het komt allemaal voorbij met de regelmaat van een klok. Na het luisteren van deze aflevering ben je weer helemaal bijgepraat. De toekomst is hier!”

Dat lijkt een understatement; de toekomst is hier. De tekst van deze aflevering is namelijk geschreven door het algoritme GPT-3. Hoe dat in zijn werk gaat? Het algoritme analyseerde eerdere afleveringen, leerde zo de tekst en dynamiek kennen van de twee podcast-hosts. Hierna genereerde de AI zelf een nieuwe tekst, die Klöpping en Pfauth alleen nog moesten inspreken.

Bart Bussmann, die promoveert op machine learning, vertelt op Twitter hoe hij GPT-3 inzette om het podcast-script te ontwikkelen.

Together with @AlexanderNL, I used GPT-3 to generate a podcast script, and together with @ejpfauth, he read it without any introduction. Some people only noticed something was off after listening for more than 10 minutes! Some other listeners had a kind of psychedelic experience.

Their brain was catching up with the hosts saying some quasi-nonsense, but before they could actually process it, they would say something else surreal. Meanwhile, the listener had no idea why their usually normal podcast hosts were babbling about astronauts falling from the sky.

For me, it was hilarious to hear them perform the generated script while trying not to laugh too much. The podcast (in Dutch) can be found here.

Originally tweeted by Bart Bussmann (@BartBussmann) on 16/10/2020.

Verder lezen

Dit is niet de eerste keer dat er content gemaakt wordt door een algoritme. Eerder maakten algoritmes al muziek en journalistieke stukken. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van AI? Lees dan onderstaande stukken:

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie