Zo scoren Real Madrid en Manchester United met social media

Geschatte leestijd - 3 minuten

Het kapitaal van voetbalclubs staat niet alleen op het veld, maar het zit voor een deel ook in hun social media kanalen. Dat is wat je mag concluderen uit de Football Benchmark van KPMG, dat laat zien hoe topclubs als Real Madrid en Manchester United, dat twee weken geleden nog in de UEFA Europa League finale stond, scoren met social media.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Correlatie tussen social en omzet

De analyse van de KPMG Football Benchmark laat een sterke relatie zien tussen de commerciële inkomsten van clubs en de volgers op hun sociale media-kanalen. Onderstaande analyse toont hoe belangrijk het is om een betrokken aanhang te hebben op social media om commerciële doelstellingen te realiseren.

Digitaal Vermogen

De digitale relatie met fans is nog belangrijker geworden tijdens de corona-periode, waarin clubs minder activiteiten en communicatie met hun trouwe fans hebben. Daarom zetten clubs in op innovatie, zoals door digitale content te ontwikkelen, om hun fans bij hun club te betrekken en geld te verdienen aan de fan-relatie. Het omsmelten van de Ajax-kampioensschaal mag als het ultieme voorbeeld gelden in dit kader.

Eerder becijferde ik al dat de relatie tussen clubs en hun fans in een financiële waarde uitgedrukt kan worden: het Digitaal Vermogen. Fan-data is hierbij het toverwoord: hoe meer en nauwkeurig de data van fans is, hoe hoger het Digitaal Vermogen van een voetbalclub. Het KPMG-rapport wijst in dezelfde richting:

It is difficult to ignore how social media is playing an increasing role in a club’s ability to maximise commercial opportunities, starting with the ever-growing trail of fan data for clubs to utilise in various aspects of an integrated media, marketing and commercial strategy. In an age where clubs are brands and fans are increasingly seen as customers, many clubs are beginning to demonstrate the importance of understanding and utilising fan data to improve the fan experience and to maximise commercial partnership arrangements.

KPMG, Football Benchmark

>> Check hier meer artikelen over voetbalclubs


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie