Achtergrond: Digitaal vermogen nieuw speerpunt

Geschatte leestijd - 3 minuten

Elke organisatie die met sites actief op het web aanwezig is, apps en online stores bouwt en social media kanalen aanmaakt is per definitie een virtueel sociaal netwerk waar digitaal vermogen in opgesloten zit. Digitaal vermogen ontstaat uit de context van data van gestructureerde en ongestructureerde bronnen die opgesloten zit in interne en externe netwerken. Door deze data te verzamelen, op te slaan en om te vormen tot bruikbare informatie kun je marketing, communicatie en verkoopprocessen sturen en optimaliseren.

Digitaal ecosysteem

Het digitaal vermogen kent 5 pijlers. Deze pijlers zijn onderdeel van de bedrijfswaarde van een organisatie.

  1. Brand equity (merkwaarde)
  2. Brand reputation performance (merkreputatie)
  3. Marketing efficiency (efficientie)
  4. Brand (merk) acceleratie
  5. Brand (merk) activatie.

De lange termijn waarde van een gezond virtueel sociaal netwerk – een eigen digitaal ecosysteem binnen het gehele digitale ecosysteem – van een organisatie wordt voornamelijk bepaald door de waarde van de klantrelaties. Klantrelaties tussen klant en bedrijf, maar ook de relatie van de klanten onderling. In het geval van entertainment en sport de fanrelatie.

Basis klantkapitaal

De bestaande en toekomstige relaties bepalen voornamelijk de toekomstige inkomsten, ook wel kasstromen of cash flow genoemd. De toekomstige kasstromen worden via het digitale ecosysteem contant gemaakt tegen een rendementseis en hiermee is het zogenaamde fan- en klantkapitaal (de waarde die een organisatie heeft in de vorm van goede relaties met fans en klanten) ontstaan.

Het hebben van een digitale strategie, het opzetten van een digitaal ecosysteem zal leiden tot een bepaalde stabiele basis van klanten en fans. De basis van het klantkapitaal. Het uitbreiden van dit digitale netwerk vergroot de kans op omzetgroei. En groei van omzet, levert bij goed management een gezonde winst op. Des te meer winst, des te meer waarde de organisatie genereert.

Meetbare kasstromen

Het moge duidelijk zijn dat via het digitale ecosysteem kasstromen meer meetbaar zullen zijn dan voorheen. Marketing-, communicatie- en verkoopprocessen worden efficiënter door de juiste context aan te brengen door de combinatie van de verschillende datastromen. Bovendien kan het bereik nog eens extra toenemen doordat fans met elkaar hun sociale leven willen delen. Niet alleen de eerste gebruikers en fans worden bereikt, maar ook hun vrienden en diens netwerken. Het marktpotentieel wordt hiermee aanzienlijk vergroot.

Het digitaal vermogen wordt met de aanwezigheid van de huidige software technieken, online marketing veel transparanter en meer meetbaar dan voorheen door geavanceerde meetinstrumenten. Door te investeren in goede meetinstrumenten investeer je direct in het digitaal vermogen van de organisatie. Dit levert per direct waarde op. Digitaal vermogen is het nieuwe speerpunt voor directies en managementteams.

Meer


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

10Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie