Achtergrond: Tijd voor ARPU en nieuwe verdienmodellen

Geschatte leestijd - 3 minuten

In de tweede aflevering van Live On Stage bespreken Igor Beuker en ik onder leiding van Folkert Tempelman de toekomst van Sport, Media & Entertainment. Wat kunnen Media en Entertainment leren van Sport en eSport? Wat zijn de groeimodellen? En waarom is ARPU zo’n belangrijke KPI?

Live On Stage vanuit The Katzenclub in de A’DAM Toren in Amsterdam. De toekomst van Sport, Media & Entertainment. Wat kunnen Media en Entertainment leren van Sport en eSport? Wat zijn de groeimodellen. Kijkers vs. subscriptions. Advertising vs. ARPU. Digitale modellen voorbij COVID. In deze show Max Verstappen, Travis Scott, Marshmellow, Maxime Bijmans, Koen Schobbers, Denis Doeland, Igor Beuker en Folkert Tempelman.

Digitale content groeit, kans voor abonnementen

Igor Beuker stelt dat “het verleden garanties geeft voor de toekomt: we dachten eerst dat Netflix en YouTube een hype waren. Maar nu koopt RTL StukTV en zorgt Videoland voor een mooie inkomstenstroom. Het platform heeft inmiddels 600.000 gebruikers, wat goed is voor miljoenen aan jaarlijkse omzet. Abonnementen hebben dus een onmiskenbare financiële waarde.”

Neem de superbowl-finale. Het aantal lineaire kijkers is al jaren stabiel. Maar het aantal online kijkers stijgt. “Je moet die groei alleen nog verder aanjagen, zorgen dat er nog meer online kijkers komen en blijven. Online gamen groeit elk jaar met tien procent, lineaire tv verliest elk jaar acht procent aan kijkers. Reken maar na: daar zit de groei”, vertel ik in deze aflevering. De grap is: het is geen toekomstmuziek. Online gaming is goed voor 116 miljard dollar omzet, televisie nog maar voor 105 miljard dollar. Digitale muziek doet 17 miljard en films zo’n 41 miljard. Met andere woorden: eSports is niet iets voor nerds, het is een serieuze industrie die miljarden waard is.

De winnende KPI: ARPU

Essentieel is de Average Revenue Per User. De omzet die elke klant met zich meebrengt. “Als je weet wat je doelgroep verlangt, kan je daar je productaanbod op aanpassen. Digitale veranderingen zorgen voor toekomstige groei van de toekomst. Door nieuwe producten aan dezelfde klanten aan te bieden, vergroot je de ARPU. Een Amazon, bank of telecom-partij handelt al langer op basis van deze KPI. Je kan twintig euro verdienen aan de advertentiemogelijkheden, honderd euro aan Videoland en nog wat aan merchandise. Maar het liefst breng je dat bedrag naar vijfhonderd euro”, aldus Beuker.

Mijn stelling: we hebben het niet over kijkers, maar relaties. “120.000 fans van Lokomotive Leipzig kochten een kaartje voor een wedstrijd die niet plaatsvond, omdat ze de club wilden steunen. Als organisatie investeer je tijd in een relatie met fans, zodat je weet wat ze verlangen en je weet hoe je de ARPU kan vergroten. Kijkers zijn centjes, relaties zijn tientjes.”

Verder kijken

Marshmellow trekt tien miljoen kijkers met een optreden in een computerspel. Travis Scott weet 27 miljoen kijkers te trekken in Fortnite. “Dit is het nieuwe festivalterrein, het nieuwe Biddinghuizen”, kondig ik aan in deze aflevering. Verder komen Max Verstappen, Maxime Bijmans en Koen Schobbers aan bod in deze aflevering, die je hieronder kan bekijken.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie