Data: Dance festivals in Nederland 2016

Langzamerhand komt het festivalseizoen in zicht. De eerste dance-evenementen van 2016 hebben plaatsgevonden. Tijd voor het opzetten van de Dance Festival Monitor 2016. Inmiddels zijn 145 festivals en evenementen verwerkt. Dit jaar wordt gekeken naar de onderlinge relatie binnen verschillende databronnen. Van locatie tot social media, van kaartprijs tot zoekopdrachten in Google. We trappen af met de eerste inzichten.

Festivals en evenementen op de kaart

Afgelopen jaar keek #D2W naar 946 festivals en evenementen in Nederland. Op de kaart de dance festivals en evenementen weergegeven voor 2016. Dit jaar wordt apart ingezoomd op het dance-genre.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Download hier de pdf: Dance Festival Monitor 2016

Inzichten in festivals en evenementen

De eerste bevindingen geven al een goede indicatie voor 2016:

 • Amsterdam koploper met meeste festivals
 • Hardstyle en House populaire genres
 • Gemiddeld 30% korting bij early bird tickets
 • Gemiddelde prijs regulier ticket – ongeveer 42 Euro inclusief service fee en transactiekosten
 • Gemiddelde prijs early bird ticket – ongeveer 29 Euro inclusief service fee en transactiekosten
 • Duurste reguliere ticket – ongeveer 88 Euro inclusief service fee en transactiekosten
 • Goedkoopste reguliere ticket is gratis
 • Mei en Juli drukste maanden

Lijst met festivals en evenementen

Doel van de monitor: eind 2016 een zo compleet mogelijk overzicht van alle dance festivals en evenementen. De onderstaande lijst is nog niet compleet. Festivals en evenementen vanaf komend weekend zijn meegenomen.

Sommige festivals of evenementen moeten nog aangekondigd worden of hebben al plaatsgevonden. Zo heeft Hardbass al plaatsgevonden en staat Dance Valley nog niet in de lijst. Staat een festival of evenement niet in de lijst? Vul hem dan hier in … Volgende maand wordt het dan meegenomen in de analyse.

Nieuwe data

Volgende maand wordt gekeken naar de digitale benchmark van de bovenstaande festivals en evenementen. Hoe presteren ze met hun website, Facebookpagina, Twitter-, Instagram- en YouTube-kanaal.

De data wordt verzameld en verwerkt door DDMCA, Jibe Company, Rankingz en Fanalists. Wil je dagelijks inzicht in de Dance Festival Monitor om ze te kunnen vergelijken? Neem dan contact op met Ben Spanjaard van Fanalists via ben.spanjaard@fanalists.com

Meer data

* Foto door Xolali.com


(advertentie)

boek download edm en de digitale wereld.001

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

4Reacties

Voeg toe
 1. 1
  Vincent

  Wat is de definitie voor een festival? Voor mijn gevoel missen er een aantal festivals en staan er een aantal festivals onterecht in.

  • 2
   Denis Doeland

   Er bestaat geen definitieve definitie van een festival. Maar zoals in de post staat is de lijst niet compleet. Geef vooral aan welk festival ontbreekt. En uiteraard lever vooral gefundeerde kritiek op welk festival er niet in hoort …. Ik ben benieuwd.

  • 3
   Vincent

   Aan een festival denk ik aan lang-durige (12 uur of meer) (vaak) outdoor evenementen waarbij verschillende genres bij elkaar komen. Waar de bezoeker zich kan laten verrassen. Echter het genre verhaal is tegenstrijdig met een aantal outdoor festivals die maar 1 podium aanbieden. Dat maakt het verzinnen van een definitie knap lastig, daar ben ik mij dan ook van bewust.

   Een evenement als Qapital waar 1 genre ten gehore wordt gebracht (hardstyle) zou ik daar niet zo snel onder rekenen. In tegenstelling tot bijv. een Defqon (met genres als hardstyle, hardcore, en vele vertakkingen daarvan) waar juist veel genres bij elkaar gebracht worden.

   En festivals als Pussy Lounge at the Park of Pussy Lounge Wintercircus ontbreken in mijn ogen dan (beiden outdoor festivals). En als je Qapital noemt noem dan ook Qlimax of Hard Bass.

Plaats jouw reactie