Achtergrond: Filter de kennisboodschap uit de propagandamist

Op de kepen beschouwd is #D2W tech optimistisch. Daarom is het goed om ruimte te bieden voor een tegengeluid. Signaal & Ruis filtert de kennisboodschap uit de propagandamist. Iedere nieuwe technologie verandert onze omgeving en daarmee onszelf, stelde Marshall McLuhan, de auteur van Understanding Media. Vanuit die optiek kijkt Signaal & Ruis naar de digitale wereld. Wat is de impact van (digitale) technologie op individu, cultuur en samenleving? Is alles goud wat er blinkt in de wereld van enen en nullen? Wekelijks post Alfred Bos voor The Velvet Vox waar hij techno-hypes fileert en digi-sprookjes tackelt. Tien posts van Alfred die de aandacht op #D2W verdienen.

1. De data-hoarding samenleving

De wereld wordt steeds rijker aan data, maar armer aan informatie. Wie blind vertrouwt op data wordt niets wijzer. Eerder dommer. Lees meer…

2. Het waait niet in VR

Virtual reality (VR) is een simulatie waarin de kijker wordt ondergedompeld. De technologie bestaat al lang, maar dringt nu het domein van de consument binnen. Wie wordt daar beter van? Lees meer…

3. Algoritme aan het stuur

We besteden steeds meer taken uit aan de computer. Maar machines kunnen geen morele keuzes te maken. Remt de zelfrijdende auto voor een overstekende hond? Lees meer…

4. Tijd voor niets

Tijd is schaars. Al in de Middeleeuwen kwam men tijd te kort. Gelukkig hebben we tegenwoordig apps om onze tijd beter te managen. Maar gooien we met het badwater ook de baby weg? Lees meer …

5. De toekomst nu: Orwell of Huxley?

Orwell en Huxley beschreven een politiestaat. In welke wereld leven we, die van 1984 of Brave New World? Is digitale technologie een wortel of een stok? Lees meer …

6. De K van Kwaliteit

Niet alles kun je meten en het zijn juist waarden – in tegenstelling tot normen – die zich niet in een getal laten vangen. De K van kwaliteit past niet in het spreadsheet en dat heeft consequenties. Lees meer …

7. Hoe creatief is het kunstbrein?

Onderzoekers die werken aan kunstmatige intelligentie zijn als de alchemisten van vroeger die zochten naar de steen der wijzen. Kent een kunstbrein creativiteit? Lees meer …

8. De maakbare mens

Biohacking, het inbrengen van technologie in het menselijke lichaam, de versmelting van natuurlijk leven en techniek. Worden mensen maakbaar? Lees meer …

9. RIP: Vooruitgang

De vooruitgang wordt gedreven door technologie. Maar is de vooruitgang na al die technologische vernieuwing nog wel wat hij vroeger was? Lees meer …

10. Het gelijk van Warhol

We leven anno nu in de wereld van Marcel Duchamps, Salvador Dalí en Andy Warhol. Waarom en hoezeer we in een kunstmatige wereld leven, daarover handelt het drieluik Het gelijk van. Hier het derde en laatste deel, over Andy Warhol. Lees meer …

Wil je meer Signaal & Ruis posts van The Velvet Vox lezen? Kijk dan hier

Lees ook

Meer

 

 

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie