Achtergrond: De bezoekers en bezoeken van het Amsterdam Dance Event

Sinds midden jaren 90 met de opkomst van het internet is iedereen in de dance-industrie bezig met de interpretatie van getallen. Vaak ontstonden gegevens als hits, pages, en visits. Waar moest je nou eigenlijk op letten?
Hits
Over het algemeen praatte ondernemers in die dagen veel over hoeveel hits ze per dag of per maand hadden om aan te geven hoe goed hun website bezocht werd. Hits gaf het aantal bestanden weer dat was opgevraagd. Inclusief alle plaatjes. Als een bezoeker op je website kwam en meerdere pagina’s bekeek, met per pagina meerdere plaatjes, dan zat je zo aan tientallen hits voor één bezoekje.
Het enige betrouwbare gegeven uit die tijd voor het aantal bezoekers destijds was niet het aantal hits, maar het aantal visits. Het aantal visits gaf vrij nauwkeurig aan hoeveel verschillende bezoeken er geweest waren. Het aantal bezoeken was echter niet hetzelfde als het aantal bezoekers. Eén bezoeker kon namelijk op een dag meerdere keren terug komen. Met deze wetenschap keek #D2W ook naar de getallen die de afgelopen jaren zijn ontstaan rondom het Amsterdam Dance Event.
Interpretatie
Wanneer we kijken naar de getallen die rondom de evenementen tijdens deze editie van het Amsterdam Dance Event ontstaan dan lijkt een bezoekersaantal van 250 tot 300 duizend een realistisch getal. Dat is een enorm aantal. Een groot succes.
Toch wordt het aantal bezoekers en bezoeken vaak door elkaar gehaald. Zo lijkt het althans. Eén bezoeker kan naar meerdere evenementen gaan, dus meerdere bezoeken afleggen. In het verleden is de berichtgeving rondom bezoekersaantallen waarschijnlijk uitgegaan van de zaalcapaciteit van de verschillende locaties. Zo ontstaat het potentieel, maar niet het daadwerkelijke bezoekersaantal. Of het aantal unieke personen dat een evenement bezocht heeft. Daarvoor zou je moeten kijken naar het aantal mensen dat gaat. Dit cijfer* kun je bijvoorbeeld vinden op Facebook.
Op Facebook zie je op basis van 135 evenementen – die elk een capaciteit van meer dan 500 personen hebben – dat 255 duizend unieke personen hebben aangegeven dat zij naar een evenement gaan of geïnteresseerd waren om naar een evenement te gaan. Eerder tijdens het festivalseizoen zijn de getallen van mensen, die aangeven te gaan of geïnteresseerd te zijn, vergeleken met de daadwerkelijke bezoekersaantallen van diverse dance-organisatoren. Daar ontstond een voorzichtige indicatie. Op basis van deze rekenfactor zijn naar schatting hoogstens 325 duizend unieke bezoekers aanwezig geweest tijdens de verschillende feestjes van het Amsterdam Dance Event.
Realiteit
Het Amsterdam Dance Event en de dance-industrie is gekomen waar het is. Veelal op buikgevoel zo lijkt het. Dat heeft geen windeieren gelegd. De marktinformatie die daarbij is ontstaan lijkt nu meer marketing dan marktdata. Daarmee kunnen organisaties voorbijgaan aan de realiteit. En nemen zij misschien wel onnodige risico’s.
Het devies is om naar meerdere databronnen te kijken om zo tot een betere context te komen. Organisaties die investeren in data zullen in de toekomst overleven. Alleen zij zullen bewustere beslissingen maken en gecalculeerde risico’s nemen. Zij vergroten hun kansen op volle zalen.
* NB. Uiteraard zijn de cijfers van Facebook misschien niet helemaal accuraat, echter geven zij wel een goede indicatie. Op dit moment wordt gewerkt aan de Dance Monitor 2016 waar een voorzichtige indicatie gegeven wordt hoe groot de Nederlandse dancemarkt is op basis van ticketverkoop.
** foto door Xolali.com
Data afkomstig van Rankingz en Fanalists
Zie ook
(advertentie)
WAAROM DJ’S, EVENEMENTEN EN FESTIVALS MOETEN VERANDEREN?
NU GRATIS TE DOWNLOADEN
‘EDM EN DE DIGITALE WERELD’
→ Download hier het eBook (Nederlandse versie)
→ Download here the eBook (English version)
Dit is op DDMCA herblogd.