Achtergrond: De 7 belangrijkste ontwikkelingen in de dance-industrie

Geschatte leestijd - 3 minuten

De Amsterdam Dance Event 2019 komt er aan. Nog een maand en Amsterdam zal weer even de hoofdstad van de wereldwijde dance-industrie zijn. De entertainmentindustrie – en Dance voorop – zijn voorlopers op het gebied van innovatie. Maar welke veranderingen zullen de toekomst van Dance vormgeven? Van diversiteit tot opkomende markten buiten de VS en Europa: dit zijn de trends waar dance-artiesten en festivals rekening mee moeten houden.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Dance loopt voorop

Trendwatcher Igor Beuker legt in deze presentatie uit hoe elke industrie een fase van ontwrichting doormaakt. De creatieve industrie loopt volgens hem voorop – terwijl bijvoorbeeld de auto-industrie, politiek en vastgoed achterlopen. Hieronder zie je zijn slide.Dance heeft als tegencultuur een anarchistisch karakter. Daardoor weet deze muziekstroming vaak als eerste te innoveren binnen de muziekindustrie. Dat maakt dance ook definitief een digitale industrie.

Zeven trends

Dat Dance een digitale industrie is, betekent niet dat het niet meer ontwricht kan raken door nieuwe trends en ontwikkelingen. Deze zeven trends zijn – volgens EDMTunes.com – van belang voor festivals en dj’s:

  • Artiesten die onafhankelijk van een label opereren en/of zelf festivals organiseren. Ook het zelf oprichten van een label (RL Grime, DJ Snake, Kayzo, Kygo, en Nightmare & Slander) zal geen uitzondering meer zijn;
  • De IE-strijd: in veel landen (ook Nederland) is het intellectueel eigendom nog niet goed geregeld. De vraag is hoe en of dat opgelost gaat worden;
  • Opkomende markten (denk aan China) spelen een grotere rol in de winstgevendheid van EDM-artiesten en festivals. Vergeet ook Zuid-Amerika, India en Brazilië niet.
  • Aandacht voor mentale problemen van artiesten. De dood van Avicii lijkt ervoor te zorgen dat er een taboe doorbroken is;
  • Festivals moeten duurzaam worden en een beter plan bedenken hoe ze kunnen samenleven met de omringende gemeenschap;
  • Het einde van clubs en de opkomst van Warehouses en do-it-yourself locaties (in een poging om de underground roots van Dance te eerbiedigen);
  • Meer aandacht voor diversiteit. Meer dan 150 festivals willen in 2022 evenveel vrouwelijke als mannelijke dj’s programmeren.

Conclusie: zet in op fan-relatie

Wil je als artiest breken met de macht van labels? Of zelf je eigen festivals of optredens organiseren? Zet dan nu nog meer in op de relatie met je fans. Wees je bewust van de manier waarop je je profileert en vergroot je netwerk van fans. Zo houd jij je staande in de digitale wereld.

Rolinde Hoorntje, dance-journalist, stelt net als ik dat je in elk geval niet zonder social media kan. Benieuwd naar nog meer trends in de dance-industrie? Lees dan ook onderstaand artikel en het interview met Yuri van Geest dat ik onlangs had over de toekomst van Dance.Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie