Achtergrond: De 7 belangrijkste ontwikkelingen in de dance-industrie

Geschatte leestijd - 4 minuten

De Amsterdam Dance Event 2019 komt er aan. Nog een maand en Amsterdam zal weer even de hoofdstad van de wereldwijde dance-industrie zijn. De entertainmentindustrie – en Dance voorop – zijn voorlopers op het gebied van innovatie. Maar welke veranderingen zullen de toekomst van Dance vormgeven? Van diversiteit tot opkomende markten buiten de VS en Europa: dit zijn de trends waar dance-artiesten en festivals rekening mee moeten houden.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Dance loopt voorop

Trendwatcher Igor Beuker legt in deze presentatie uit hoe elke industrie een fase van ontwrichting doormaakt. De creatieve industrie loopt volgens hem voorop – terwijl bijvoorbeeld de auto-industrie, politiek en vastgoed achterlopen. Hieronder zie je zijn slide.

Dance heeft als tegencultuur een anarchistisch karakter. Daardoor weet deze muziekstroming vaak als eerste te innoveren binnen de muziekindustrie. Dat maakt dance ook definitief een digitale industrie.

Dat Dance een digitale industrie is, betekent niet dat het niet meer ontwricht kan raken door nieuwe trends en ontwikkelingen. Deze zeven trends zijn – volgens EDMTunes.com – van belang voor festivals en dj’s:

  • Artiesten die onafhankelijk van een label opereren en/of zelf festivals organiseren. Ook het zelf oprichten van een label (RL Grime, DJ Snake, Kayzo, Kygo, en Nightmare & Slander) zal geen uitzondering meer zijn;
  • De IE-strijd: in veel landen (ook Nederland) is het intellectueel eigendom nog niet goed geregeld. De vraag is hoe en of dat opgelost gaat worden;
  • Opkomende markten (denk aan China) spelen een grotere rol in de winstgevendheid van EDM-artiesten en festivals. Vergeet ook Zuid-Amerika, India en Brazilië niet.
  • Aandacht voor mentale problemen van artiesten. De dood van Avicii lijkt ervoor te zorgen dat er een taboe doorbroken is;
  • Festivals moeten duurzaam worden en een beter plan bedenken hoe ze kunnen samenleven met de omringende gemeenschap;
  • Het einde van clubs en de opkomst van Warehouses en do-it-yourself locaties (in een poging om de underground roots van Dance te eerbiedigen);
  • Meer aandacht voor diversiteit. Meer dan 150 festivals willen in 2022 evenveel vrouwelijke als mannelijke dj’s programmeren.

Conclusie: zet in op fan-relatie

Wil je als artiest breken met de macht van labels? Of zelf je eigen festivals of optredens organiseren? Zet dan nu nog meer in op de relatie met je fans. Wees je bewust van de manier waarop je je profileert en vergroot je netwerk van fans. Zo houd jij je staande in de digitale wereld.

Rolinde Hoorntje, dance-journalist, stelt net als ik dat je in elk geval niet zonder social media kan. Benieuwd naar nog meer trends in de dance-industrie? Lees dan ook onderstaand artikel en het interview met Yuri van Geest dat ik onlangs had over de toekomst van Dance.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie