Data: YouTubers Maart 2017

Geschatte leestijd - 3 minuten

De YouTubers staan deze week in de belangstelling. De Vidcon start vandaag en het Veed festival met de belangrijkste Nederlandse YouTubers vindt morgen plaats. Het laatste halfjaar is door DDMCA, Rankingz en Fanalists hard gewerkt om de actieve Nederlandse YouTubers verder in kaart te brengen. Dit om een nog gedetailleerder beeld te krijgen van de omvang van de markt. Ook is het inmiddels mogelijk om terug te kijken naar dezelfde periode in 2016. Verdienen* YouTubers meer of minder dan vorig in dezelfde periode?

Meer YouTube-kanalen

Het aantal kanalen dat wordt bijgehouden is opgelopen tot 288. Ondanks dat het aantal kanalen is toegenomen is het totaal aantal abonnees iets meer dan 63 miljoen. De YouTubers maakten in totaal al 126 duizend video’s. Gemiddeld zijn de afgelopen 12 maanden goed voor zo’n 2.200 video’s per maand. Dat betekent 14 filmpjes per YouTuber.

Deze slideshow vereist JavaScript.

→ Download cijfers: YouTubers – March 2016 – Feb 2017

Inkomsten YouTubers

In vergelijking tot dezelfde periode afgelopen jaar verdienen de meeste YouTubers minder. 8 van de 10 YouTubers die vorige jaar in de Top 10 stonden komen dit jaar ook terug in het lijst. Toch genereerden maar 2 YouTubers meer views dan vorig jaar. Saskiadansschool en Nikkitutorials zouden volgens de cijfers meer views hebben gegenereerd.

Driekwart van de Top 10 van vorig jaar genereerden minder views. Waaronder de grootverdieners Kwebbelkop, Jelly en Enzo Knol. Zij genereerden respectievelijk zo’n 27 procent, 6 procent en 13 procent minder views.

Modaal inkomen

De geschatte gemiddelde inkomsten over de laatste 12 maanden liggen tussen de 2.500 en 13.000 Euro. Een kwart van alle kanalen presteert boven gemiddeld. Driekwart van de YouTubers verdient onder het gemiddelde in de laatste maand wanneer gekeken wordt op basis van de directe geschatte inkomsten uit hun kanalen.

Het CPB publiceert vier keer per jaar een raming voor de Nederlandse economie en de wereldeconomie. Het modaal inkomen in 2016 is 36.500 euro (per maand 2.808 euro) en wordt geschat voor 2017 op 37.000 euro (per maand 2.846 euro). Gemiddeld liggen alle kanalen onder het modaal inkomen. 23 procent van de kanalen de afgelopen maand kwam boven het maandelijks modaal inkomen.

* Verdienen betekent in dit geval de geschatte kanaalwaarde wat een YouTuber mogelijk zou kunnen verdienen. Daarvoor moet de YouTuber wel zijn of haar kanaal instellen. De functie ‘advertenties tonen’ moet worden aangevinkt en men mag bijvoorbeeld geen inbreuk maken op auteursrechtelijk materiaal. Zoals bijvoorbeeld muziek die niet van de YouTuber is.

Volgende maand meer data van de YouTubers. Dank aan Rosa van den Hoven en Ben Spanjaard van Fanalists.

Lees ook

Meer over

Check ook


(advertentie)

boek-download-edm-en-de-digitale-wereld-001-1

(bekijk ook)

(data ondersteuning door)

DDMCA-Fanalists-Jibe Company

(sponsor)

next-level-impact

 

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie