Achtergrond: artiest van product naar netwerk

Social media zijn sites (netwerken) waar mensen vrijelijk informatie communiceren, delen en bespreken over elkaar en hun leven met behulp van een multimediale mix van tekst, foto’s, video en audio. Op deze sites maken individuen en groepen de content. De distributie van die content is afhankelijk van de verhoudingen tussen de personen, wat weer de mate van interactie en het soort gesprekken bepaalt.

Er zijn de afgelopen twee decennia heel veel, en vooral ook verschillende, sociale media verschenen, waaronder blogs en microblogs, forums en message boards, vriendschapskringen (Facebook, Google+), Wiki’s (Wikipedia), virtuele werelden (second life), social bookmarking (Reddit, Digg), het schrijven door gemeenschappen, digital storytelling en scrapbooking, muziek- en videodeelsites (Pinterest, Instagram, YouTube) en podcast portals.

Er zijn veel bekende sites, zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube, Pinterest, Instagram, Snapchat, MySpace, Flickr, WordPress, Blogger, Typepad, LiveJournal, Wikipedia, Wetpaint, Wikidot, Reddit, Lulu en anderen. Al deze netwerken bestaan letterlijk uit een tijdslijn. Het meest actuele en relevante wordt als eerste getoond. Ook het eigen domein (lees: de eigen website) van artiesten en festivalorganisatoren begint de kenmerken van een netwerk te vertonen door de multimediale mix van tekst, foto’s, video en audio. Bovendien is er een grote mate van interactie en gesprek mogelijk met fans binnen het eigen domein. Hierdoor ontstaat dus ook een tijdslijn.

Social media en het internet beginnen zo langzamerhand in elkaar over te lopen. Het is geen social media meer, maar het sociale web. Smartphones zijn tegenwoordig het eerste apparaat dat wordt gebruikt voor communicatie, of het nu e-mail is,  sms-berichten zijn of een tekst-bericht van een dienst als WhatsApp.

Je kan grofweg vier (hoofd)groepen binnen sociale netwerken onderscheiden, gelet op de sociale activiteiten die mensen op die platformen ondernemen:

  • Publiceren (denk daarbij aan blog-platforms)
  • Delen (denk aan platforms voor video’s, muziek en foto’s)
  • Communiceren (denk daarbij aan de verschillende vrienden-netwerken)
  • Netwerken (denk aan de zakelijke toepassing van een sociaal netwerk)

Voorbeelden:

In een overvolle markt van artiesten is innovatieve en authentieke content de sleutel om de aandacht van fans en klanten binnen het sociale web te krijgen en te behouden.

Als artiest ben je een merk die op een organische manier in het oog wil springen bij fans en klanten. Dat doe je door dag in dag uit te voldoen aan de onverzadigbare honger van de fan naar relevante content, zoals nieuws, actuele artikelen, sociale media en video. Het is bijvoorbeeld voor een sportmerk niet meer nodig om reclame te gebruiken. Als het merk relevante content over voeding, lichaamsbeweging en gezondheid maakt en deelt op sociale media, zal de doelgroep dit uitproberen en komt men terug voor nog meer advies. Wellicht komt het daarna zelfs tot aankoop van een product van het merk. De aandacht verschuift zo langzaam van jouw product naar jouw netwerk.

Lees ook

EDM en de Digitale Wereld

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie