Data: Dance Monitor 2017 de eerste bevindingen

Geschatte leestijd - 2 minuten

Het festivalseizoen is weer in volle gang. De cijfers van het eerste kwartaal van 2017 worden zichtbaar. Opvallend genoeg lijkt de groei van de dancemarkt niet te stuiten. Zo lijkt het. Is de rek uit de festivalmarkt? Komt het plafond in zicht? De eerste bevindingen uit de Dance Monitor 2017.

Festivals

Het aantal festivals in de monitor stijgt van 32 naar 50. Een groei van 56 procent. Het aantal unieke merken (oftewel concepten) stijgt met 31 procent. In het eerste kwartaal konden feestgangers 53 dagen aaneengesloten feesten. Tweederde van de festivals vindt voornamelijk binnen plaats en de geschatte capaciteit is tussen 1.500 en 5.000 personen. Het segment van deze capaciteit categorie groeide overigens lichtelijk.

Het aandeel uitverkochte evenementen daalde naar bijna 36 procent ten opzichte van 47 procent voor dezelfde periode in het afgelopen jaar. 1,9 procent in het eerste kwartaal werd geannuleerd. Een jaar eerder werden 2,8 procent van de festivals geannuleerd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Download hier → Dance Festival Monitor 2017 – Q1

Goedkoper

Bij de kaartverkoop zijn de inzichten interessanter geworden. Verschuiving bij de ticket providers en het aandeel festivals dat zij vertegenwoordigen is goed zichtbaar. Zo is een groei van Ticketscript zichtbaar en wordt Your Ticket Provider een significante speler. Mooi die verschuiving van leveranciers echter de verschuiving in prijs is natuurlijk interessanter.

De gemiddelde kaartprijs is gedaald. Een regulier ticket kostte gemiddeld iets meer dan 29 euro ten opzichte van 41 euro vorig jaar. De gemiddelde early bird korting is bijna gehalveerd. Vorig jaar werd nog 30 procent korting gegeven. Dit jaar is dat 16 procent. Het bijkomende gevolg is dat de gemiddelde service-vergoeding die berekend wordt bij de aanschaf van een ticket ook lager is.

Signalen

Tijdens economielessen op de middelbare school leerde ik het volgende. Wanneer veel aanbieders op een markt actief zijn, heeft elk bedrijf slechts een klein marktaandeel en weinig invloed op de prijs. Zij zullen zich vooral richten op het optimaliseren van hun eigen aanbod. Indien er slechts enkele aanbieders op een markt zijn, hebben deze veel meer invloed op de prijs en hoeveelheid, oftewel, ze hebben meer marktmacht.

Verder leerde ik. Wanneer producten voor de afnemers geen onderlinge verschillen vertonen, spreken we van homogene producten. De productie is geautomatiseerd en weinig productdifferentiatie is mogelijk. Concurrentie geschiedt vooral op het gebied van prijs.

Het mag duidelijk zijn dat in de festivalmarkt kijkende naar de basisprincipes van de algemene economie en de eerste bevindingen uit de Dance Monitor iets gaande is. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om het volgende te begrijpen. Toename van het aantal festivals, line ups die weinig diversiteit vertonen, dalende prijs voor een ticket en groei van het kleinste segment zijn de eerste signalen van een markt die in 2017 wel eens echt zijn plafond zou kunnen bereiken.

* Foto door Xolali.com

** Dit is een bewerkte versie van de post die eerder verscheen bij This Is Our House

Voetnoot
De Dance Monitor is een initiatief van DDMCA, Jibe Company en Fanalists. De monitor is tot stand gekomen op basis van data uit verschillende bronnen. Uiteraard kan het zijn dat een festival ontbreekt in de monitor. Gezien het een steekproef betreft geeft de monitor een goed beeld van de markt. De definitie van een festival is een indoor en/of outdoor evenement. Dank aan Rosa van de Hoven van Fanalists voor de verwerking van de data.

Ook interessant

Lees ook

Kijk ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie