Achtergrond: Welke Nederlandse DJ brengt zijn plaat uit als NFT?

DJ

Geschatte leestijd - 5 minuten

Kings of Leon heeft de primeur. De band brengt als eerste muziekgroep een album uit als NFT. Ook DJ/Producer 3LAU bracht zijn album Ultraviolet (voor slechts 11,8 miljoen dollar!) zo uit. Dat is een unieke en op de blockchain geregistreerde token. Hiermee zorgen de band en dj ervoor dat hun albums weer een schaars goed wordt en voor nog meer direct contact met hun fans. Welke Nederlandse DJ volgt dit voorbeeld? En welke impact heeft dit op de muziekindustrie?

Blockchain in de muziekindustrie

Even een korte uitleg. NFT’s zijn Non-Fungible Tokens; unieke en op de blockchain geregistreerde tokens, net zoals andere crypto-currencys. De blockchain is een ‘digitaal grootboek’ waar gegevens niet centraal, maar decentraal worden opgeslagen. Wordt er een valuta (zoals een NFT of Bitcoin) verhandeld? Dan ‘stemt’ iedereen die op zo’n blockchain is aangesloten ermee in dat er een nieuwe eigenaar ontstaat. Dat zou de technologie democratischer maken, aldus de bedenkers.

NFT’s zijn, net als het aantal Bitcoin, eindig. Daarom worden NFT’s ook gebruikt om kunst te nummeren en verhandelen, net zoals bij bepaalde schilderijen al gebruikelijk was. Alleen gebeurt dat nummeren nu digitaal en dat is speciaal: digitale kunst was altijd oneindig. Je kan een liedje oneindig keer streamen of een afbeelding oneindig keer downloaden. Dat is ook waar een Bitcoin en een NFT van elkaar verschillen: het een is uitwisselbaar en het andere uniek. Een bitcoin is een bitcoin, zoals een euro een euro is. Perfect uitwisselbaar. NFT’s zijn uniek en genummerd, net zoals schilderijen – en digitale albums als NFT.

NFT’s van 58 miljoen euro

Waarom zou je kunst uitbrengen als NFT? Zo wordt het aantal beschikbare exemplaren van een album beperkt, wordt het werk dus exclusiever en ontstaat er dus meer waarde voor artiest en consument. Als je een van de honderd prints van een werk van Banksy hebt, is dat immers exclusiever (en dus waardevoller) dan een van de miljoenen prints van de IKEA, die nog steeds geproduceerd worden. Check ook deze uitleg over crypto’s in de muziekindustrie van het tijdschrift Rolling Stone.

Loopt het echt zo’n storm met NFT’s? Ja, dat doet het. In februari zette de Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, aka Beeple, als eerste een digitaal kunstwerk als NFT te koop. Dat deed hij via een traditioneel veilinghuis, Christies. En dat was niet onverdienstelijk. Het kunstwerk leverde zo’n 58 miljoen euro op. En waarom zou je niet 389.000 dollar betalen voor een videoclip van Grimes als NFT? De artiest wist ook nog eens 700 stuks van twee korte video’s (Earth en Mars) te verkopen. Totale opbrengst: meer dan 5 miljoen dollar. Merk op: ook straatkunst – daar is Banksy weer – werd ook eerst met argusogen bekeken, terwijl de werken van de vermeende Massive Attack-artiest nu miljoenen opleveren. NFT’s lijken hetzelfde lot beschonken.

NFT als tool voor fan-contact

Een NFT maakt een kunstwerk niet alleen exclusiever. Het zorgt ook voor een kans om direct contact tussen fans en artiesten te realiseren. Zoals ik eerder schreef, is het direct contact tussen fans en muzikanten of merken het allerbelangrijkste goed in de 21e eeuw. Dit noemen we de relatie-economie. Het voorspelt niet alleen toekomstige waarde, maar is nu ook in directe waarde uit te drukken. Deze fan-relatie valt uit te drukken als Digitaal Vermogen.

Fan-contact optimaliseren via NFT’s: hoe dan? Het is mogelijk om kopers van NFT’s bepaalde privileges te geven. Wie dat album van Kings of Leon koopt als NFT, heeft niet alleen het album in handen – maar heeft ook recht op een plek op de eerste rij tijdens een optreden en toegang tot exclusieve content. Je koopt als het ware een aandeel in het succes van een artiest.

Dat is fijn voor een artiest, want die compenseert zo misgelopen inkomsten van gecancelde optredens. De fan krijgt er exclusieve content voor, die hij of zij ook weer kan verhandelen. Wordt de artiest populairder, dan is er meer vraag naar het exclusieve werk – en daar profiteert de verkopende fan ook weer van. Win-win-win. Vooral als je artiest in de NFT laat vastleggen dat je weer een deel van de verkoopprijs van zo’n NFT krijgt. Vooral voor onafhankelijke artiesten biedt zo’n NFT gigantische mogelijkheden, die moeten vechten om een plekje op de playlists en daar geen hulp bij krijgen van een grote muziekuitgever.

Tot slot

Laten we de tool niet verwarren met het doel, zeg ik al langere tijd. En de vlieger gaat ook in het geval van NFT’s op. Het is een middel om direct contact tussen artiesten en fans te realiseren. Als muzikant of dj bieden NFT’s je de kans om misgelopen inkomsten te compenseren, door muziek exclusiever uit te brengen.

Maar wat je ook doet: vergeet niet dat een NFT geen quick win is, maar een middel om fan-contact te realiseren. Een optimale relatie met je fans is uiteindelijk bepalend of je een winnaar of verliezer bent in de relatie-economie. Doe dus je voordeel met NFT’s om het contact met fans nog slimmer te organiseren. Dan wordt je NFT vanzelf meer waard.

UPDATE (Nederlandse DJ’s kondigen hun NFT aan)


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie