Geschatte leestijd - 4 minuten
Clubhouse is de app waar je de afgelopen tijd niet omheen kon. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om live te broadcasten via rooms (groepen) waar iedereen zich voor kan aanmelden. Welke impact heeft deze social audio-app op de toekomst van de traditionele radio?
Clubhouse een Unicorn in sneltreinvaart
De cijfers van Clubhouse blijven imponerend. Het bedrijf is nog geen jaar oud, heeft pas acht miljoen gebruikers, haalde recent een investering op van honderd miljoen dollar, tegen een waardering van een miljard dollar. Daarmee is het bedrijf een heuse Unicorn: een jong tech-bedrijf met een waardering van een miljard dollar.
Toch zijn er wat kanttekeningen te plaatsen bij de social audio app. Er zijn zorgen over privacy in de app. Mensen zonder iPhone blijven uitgesloten van gebruik, omdat het alleen nog voor iOS te gebruiken is. Je kan je ook afvragen hoe duurzaam het gebruik is van Clubhouse. Gesprekken in de app worden immers niet opgenomen. Daardoor verdwijnt alle audio-content na gebruik, waardoor de levensloop van de content beperkt is.
Deel van ecosysteem
Mijn stelling is dat radio nooit meer zo populair of groot zal worden als het voorheen was. Radio heeft zijn beste tijd gehad. Dat heeft diverse redenen. Allereerst luisteren jongeren minder radio, omdat ze on-demand kunnen luisteren naar muziek die hun voorkeur geniet. Daardoor concurreert radio met platforms als Spotify en podcasts, waarbij het een minder goede uitgangspositie heeft.
Dat zit zo. Het internet is een ecosysteem. Radiozenders opereren nu nog vanuit silo’s. Deze silo’s dienen afgebroken te worden om aansluiting bij het externe ecosysteem op te bouwen. De eerste stap is te bepalen welke domeinen, netwerken en apparaten je wilt bedienen binnen het eigen ecosysteem. Bepaal vervolgens met welke externe ecosystemen je verbinding wilt maken.
Interactie of eenrichtingsverkeer
Eenrichtingsverkeer van radiozenders is niet meer van deze tijd. Ze moeten gesprekspartners met hun luisteraars op het internet worden en op basis van vertrouwen en historische data een relatie met hen opbouwen om van daaruit passende content te produceren en te distribueren. De uitdaging voor radiozenders is om van merkbouw naar relevant verrassen te gaan en de relatie aan te gaan met de luisteraar.
In dat opzicht heeft Clubhouse een voorsprong op traditionele radio. Het audio-platform is bij uitstek gebouwd om interactie te bewerkstelligen. De rooms op Clubhouse draaien om gesprekken tussen tenminste twee sprekers, waarbij het publiek dikwijls ook de kans krijgt om te spreken. Bij radio is er eigenlijk veel minder interactie, tenzij luisteraars mogen inbellen.
De toekomt zal uitwijzen of Clubhouse ook na de lockdown zo populair blijft en of traditionele radio meer ruimte maakt voor interactie met luisteraars. Iemand die op dit gebied pionierde is Hardwell. Benieuwd hoe hij dat aanpakte? Dat lees je hier. Ontdek hoe je interactie met fans tot meer succes leidt.
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!