Achtergrond: Clubhouse social audio killed the radio?

Geschatte leestijd - 4 minuten

Clubhouse is de app waar je de afgelopen tijd niet omheen kon. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om live te broadcasten via rooms (groepen) waar iedereen zich voor kan aanmelden. Welke impact heeft deze social audio-app op de toekomst van de traditionele radio?

Clubhouse een Unicorn in sneltreinvaart

De cijfers van Clubhouse blijven imponerend. Het bedrijf is nog geen jaar oud, heeft pas acht miljoen gebruikers, haalde recent een investering op van honderd miljoen dollar, tegen een waardering van een miljard dollar. Daarmee is het bedrijf een heuse Unicorn: een jong tech-bedrijf met een waardering van een miljard dollar.

Toch zijn er wat kanttekeningen te plaatsen bij de social audio app. Er zijn zorgen over privacy in de app. Mensen zonder iPhone blijven uitgesloten van gebruik, omdat het alleen nog voor iOS te gebruiken is. Je kan je ook afvragen hoe duurzaam het gebruik is van Clubhouse. Gesprekken in de app worden immers niet opgenomen. Daardoor verdwijnt alle audio-content na gebruik, waardoor de levensloop van de content beperkt is.

Sam Feldt en Denis doeland samen in gesprek op Clubhouse

Deel van ecosysteem

Mijn stelling is dat radio nooit meer zo populair of groot zal worden als het voorheen was. Radio heeft zijn beste tijd gehad. Dat heeft diverse redenen. Allereerst luisteren jongeren minder radio, omdat ze on-demand kunnen luisteren naar muziek die hun voorkeur geniet. Daardoor concurreert radio met platforms als Spotify en podcasts, waarbij het een minder goede uitgangspositie heeft.

Dat zit zo. Het internet is een ecosysteem. Radiozenders opereren nu nog vanuit silo’s. Deze silo’s dienen afgebroken te worden om aansluiting bij het externe ecosysteem op te bouwen. De eerste stap is te bepalen welke domeinen, netwerken en apparaten je wilt bedienen binnen het eigen ecosysteem. Bepaal vervolgens met welke externe ecosystemen je verbinding wilt maken.

Interactie of eenrichtingsverkeer

Eenrichtingsverkeer van radiozenders is niet meer van deze tijd. Ze moeten gesprekspartners met hun luisteraars op het internet worden en op basis van vertrouwen en historische data een relatie met hen opbouwen om van daaruit passende content te produceren en te distribueren. De uitdaging voor radiozenders is om van merkbouw naar relevant verrassen te gaan en de relatie aan te gaan met de luisteraar.

In dat opzicht heeft Clubhouse een voorsprong op traditionele radio. Het audio-platform is bij uitstek gebouwd om interactie te bewerkstelligen. De rooms op Clubhouse draaien om gesprekken tussen tenminste twee sprekers, waarbij het publiek dikwijls ook de kans krijgt om te spreken. Bij radio is er eigenlijk veel minder interactie, tenzij luisteraars mogen inbellen.

De toekomt zal uitwijzen of Clubhouse ook na de lockdown zo populair blijft en of traditionele radio meer ruimte maakt voor interactie met luisteraars. Iemand die op dit gebied pionierde is Hardwell. Benieuwd hoe hij dat aanpakte? Dat lees je hier. Ontdek hoe je interactie met fans tot meer succes leidt.


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie