Achtergrond: Hoe data begrijpelijk wordt voor organisaties

Geschatte leestijd - 3 minuten
Een aantal dagen geleden verscheen een boeiend stuk over hoe bestuurders omgaan met big data. Wat blijkt? Veel bestuurders hebben (nog) weinig verstand van data-analyses, wat ernstiger is dan je zou vermoeden. Doordat algoritmes niet begrepen worden, hebben bestuurders geen idee of hun bedrijf zich aan de wet houdt. Zo bleek bij een bepaald algoritme huidskleur een bepalende factor te zijn. Pijnlijk. Terwijl data-analyse helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, als je maar gebruik maakt van het Business Acceleration Framework.
Een gebrek aan inzicht in data-analyses en datastromen kan (negatieve) financiële consequenties hebben, reputatieschade veroorzaken en heeft ook maatschappelijke impact. Toch zijn er nog steeds organisaties waarbij de boardroom niet genoeg inzicht heeft in de manier waarop er met de beschikbare data gewerkt wordt. Dat komt ook doordat steeds meer bedrijven kiezen om eigen en externe data in te zetten, om processen efficiënter in te richten of andere voordelen te behalen en vergeten deze te toetsen aan de businessdoelen en -doelstellingen van de organisatie.
Juiste infrastructuur
Meer en meer organisaties kiezen voor een infrastructuur, zoals het Business Acceleration Framework, om het gebruik van data slimmer te organiseren. Het framework, dat door Fanalists in kaart wordt gebracht, biedt uitkomst voor bestuurders die onvoldoende inzicht in hun data-analyse hebben. Het legt als het ware een overkapping over de organisatie en haar Umfeld en dat biedt bepaalde voordelen.
Dit zogenaamde waardevermeerdering raamwerk zorgt er namelijk voor dat er eenduidige definities gehanteerd worden. Het maakt de digitale strategie meetbaar, waardoor bestuurders meer inzicht krijgen in de voortgang van processen. Daardoor zijn ze beter in staat om controle te krijgen op de organisatie en iedereen te laten werken aan vooraf bepaalde, gezamenlijk doelen. Hiermee wordt de waarde van een organisatie geborgd. Feitelijk biedt het een organisatie inzicht om op een data-gedreven manier te werken. Daarmee wordt het framework de intelligentie van een organisatie.
Doelen als succesfactor
Het sturen aan de hand van vooraf bepaalde doelen biedt uitkomst voor bestuurders die data inzetten en biedt antwoord op een aantal vragen. Welke doelen dienen een digitale strategie van de organisatie? Waar zet je die nieuwe laag over de data nu voor in? Welke doelstellingen gelden nu voor de organisatie? Het raamwerk biedt uitkomst voor de volgende doelstellingen.
- Brand Equity (merkwaarde) – Dit is de financiële waarde die in het merk opgeslagen zit. Doorgaans wordt aangenomen dat de merkwaarde overeenkomt met de contant gemaakte of toekomstige kasstromen die aan het merk zijn toe te wijzen;
- Brand Reputation Performance (merkreputatie) – Het tastbare resultaat van de aanpak is een handzaam grafisch overzicht op één A4. Het toont de aanpak van het project en de belangrijkste mijlpalen. Uit de roadmap blijkt het ritme rondom de communicatie die rond het festival en de verhaallijn ontstaat. Dit ritme is de digitale hartslag van het festival en de organisatie. Zonder hartslag zit er geen leven in de digitale kanalen. De roadmap en het ritme hebben direct invloed op de brand equity;
- Marketing Efficiency – Doorgaans brengt het onderhouden van een evenement of festival of een fanbase van een dj veel marketing- en communicatiekosten met zich mee. Vandaag de dag wordt nog veel van het marketingbudget traditioneel ingezet terwijl de doelgroep digitaal is. Door context in data aan te brengen en marketing- en communicatieprocessen beter in te richten kunnen marketing/communicatie-euro’s efficiënter worden besteed;
- Business Acceleratie – Voor een organisatie zit de quick win vooral in het versnellen van bestaande verdienmodellen door internettechnologie. Daarvoor moet zij drie dingen aanpakken: centralisatie van data, teams versterken met kennis, en de technologische infrastructuur optimaliseren;
- Business Activatie – Nieuwe verdienmodellen vinden, introductie van bijvoorbeeld volwassen eCommerce, digitale exploitatie van content via videodiensten van nieuwe netwerken zoals Facebook of bots, en meer.
Verantwoording dragen
Bovenstaand model biedt een flinke uitdaging voor bestuurders. De partijen in het Umfeld zijn vaak namelijk niet gewend om volgens een dergelijk business raamwerk te werken. Toch zullen bestuurders de verantwoording moeten dragen om de organisatie rondom een dergelijk raamwerk te laten functioneren.
Een goed voorbeeld zijn dj Hardwell en ALDA Events (red. beter bekend van The Flying Dutch, Amsterdam Music Festival en Armin Only, het concert van Armin Buuren in de Amsterdam Arena) die werken volgens het raamwerk. Deze organisaties zijn zo langzamerhand volledig ingericht rondom het raamwerk en plukken daar de eerste vruchten van. De bestuurders van deze organisaties zijn betrokken bij de digitale strategie. Digitaal succes begint in de bestuurskamer. Bestuurders van andere organisaties zouden er goed aan doen het voorbeeld van Hardwell en ALDA te volgen.
* redactie voor dit artikel door Aaron Mirck
[…] Achtergrond: Hoe data begrijpelijk wordt voor organisaties […]
Dit is op DDMCA herblogd.