Achtergrond: NFT’s voorbij de hype cycle

Geschatte leestijd – 3 minuten

NFT’s. Je leest en hoort er steeds meer over. Deze blockchain-gedreven innovatie zou de kunstmarkt opschudden, de muziekmarkt veranderen en de game-industrie transformeren. Maar welk beeld blijft bestaan als we voorbij de Hype Cycle kijken?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Voorbeelden van NFT’s

Nog eventjes: wat zijn NFT’s ook alweer? NFT’s zijn Non-Fungible Tokens; unieke en op de blockchain geregistreerde tokens, net zoals andere cryptocurrencies. De blockchain is een ‘digitaal grootboek’ waar gegevens niet centraal, maar decentraal worden opgeslagen. Wordt er een valuta (zoals een NFT of Bitcoin) verhandeld? Dan ‘stemt’ iedereen die op zo’n blockchain is aangesloten ermee in dat er een nieuwe eigenaar ontstaat.

Er zijn veel berichten verschenen over de invloed van NFT’s op bestaande markten. Zo zouden NFT’s Spotify ontwrichten, omdat de muziekrechten op een andere manier georganiseerd zouden worden. Nederlandse ondernemers bedachten een blockchain-game en geloven dat dit de game-industrie zou veranderen.

Er zijn daarbij talloze NFT-voorbeelden uit de kunstwereld, maar de bekendste is toch de Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, aka Beeple. Hij zette als eerste een digitaal kunstwerk als NFT te koop en dat leverde zo’n 58 miljoen euro op.

NFT’s zorgden ervoor dat Gary Vaynerchuk in 24 uur zo’n 1 miljoen boeken kon verkopen. Wie 12 boeken pre-orderde van Gary’s laatste boek, kreeg namelijk een NFT. En had ik al verteld dat er journalisten zijn die hopen of geloven dat NFT’s de journalistiek gaan redden?

Voorbij de hype-cycle

Als je bovenstaande voorbeelden leest, kan je maar een ding concluderen: NFT’s gaan de wereld ingrijpend veranderen en zorgen ervoor dat iedereen binnen een mum van tijd miljonair kan worden. Maar laten we eens voorbij de Hype Cycle kijken. Er is namelijk veel af te dingen op deze hooggespannen verwachtingen. NFT’s bevinden zich op dit moment namelijk op het hoogtepunt van Gartners hype cycle:

De hypecycle van Gartner

Veel innovaties maken een bepaalde cyclus door. Van hype tot belofte tot een product of oplossing die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Eerder vroeg ik me al af of AI zijn belofte zou kunnen inlossen als werkbare technologie voor kunstenaars, muzikanten en merken. Daar lijkt het in elk geval steeds meer op. Doordat de verwachtingen omtrent NFT’s zo hoog zijn, kan het niet anders dan dat we straks in een ‘Trough of Disillusionment’ terechtkomen.

Die teleurstelling komt door het volgende. NFT’s gaan je namelijk niet rijk of succesvol maken. Wie een boek, album of artikel aan de man (m/v) wil brengen, moet ervoor zorgen dat de relatie met zijn/haar doelgroep op orde is. Een NFT is niets anders dan een werk in limited edition, net zoals er van sommige schilderijen of prenten maar een beperkt aantal zijn gemaakt. Net zoals een schilderij, krijgt een NFT geen waarde door de beperkte oplage. Er zijn immers ook maar een beperkt aantal schilderijen van Herman Brood, maar die zijn minder waard dan een Van Gogh. Met andere woorden: ook NFT’s zijn onderhevig aan de wetten van de relatie-economie

Southpark legt op grappige wijze de introductie van NFT’s uit voor bedrijven

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie