Achtergrond: Hoe groot wordt eSports in Nederland?

Geschatte leestijd – 3 minuten

Op zaterdag 15 februari 2020 streden de Nederlandse eDivisie-spelers om het Nederlands Kampioenschap FIFA20. Het prijzengeld? 50.000 euro. Meer dan 2.000 liefhebbers van eSports keken live naar een potje digitaal voetbal in de AFAS Live. Hoe groot wordt eSports in Nederland? Die vraag beantwoord ik in dit artikel.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

FIFA20 in de AFAS Live

Het Parool vatte de finale van het NK FIFA20 droogjes samen: “Waar komen ze (de bezoekers, red.) voor? Een voetbalspelletje op een televisiescherm: Fifa20. Twee mannen die op een heel groot podium in comfortabele stoelen heel geconcentreerd aan een knopje draaien.”

Dit is de eerste keer dat er in een zaal live gekeken kan worden naar wedstrijden uit de eDivisie. Op YouTube kijken er vaak zo’n 35.000 kijkers naar de Nederlandse eSporters. Ter vergelijking: dat is een goed gevuld Philips Stadion. Onderstaande video van de finale is al meer dan 300.000 keer bekeken. Het kanaal van de eDivisie heeft bijna 90.000 abonnees. eSports is in Nederland dan ook aan een gestage opmars bezig.

Hoe groot wordt eSports in Nederland?

Deze gestage opmars van eSports maakt de volgende vraag relevant: hoe groot wordt deze digitale sportvariant in Nederland? Het heeft er alle schijn van dat het einde van de populariteit van eSports nog niet in zicht is. De volgende cijfers ondersteunen die voorspelling:

  • In Nederland zijn er 1,5 miljoen spelers van FIFA;
  • Wereldwijd heeft Fifa ongeveer 120 miljoen gamers;
  • 120 miljoen gamers, waarvan 1,5 miljoen in Nederland. Een artiest met zoveel fans, zouden we bijzonder succesvol noemen;
  • Ook sponsoren weten de eSporters te vinden: Vorig jaar sloot Energiedirect.nl bijvoorbeeld een vierjarig contract voor 200.000 euro met de e-sportafdeling van PSV;
  • De eSports-business zal drie miljard dollar vertegenwoordigen in 2022;
  • Deze industrie groeit jaarlijkse met 35 procent. Er zijn maar heel weinig industrieën die zo snel groeien.

Must-reads over eSports

Hanteer je het groeipercentage (35 procent) van de hele industrie, dan telt het eDivisie kanaal over twee jaar meer dan 160.000 volgers. De afzonderlijke wedstrijden zouden meer dan 54.000 kijkers trekken. Zoveel kijkers passen er net in de Johan Cruijff Arena.

Het is dan ook de hoogste tijd om je in te lezen in deze snelgroeiende industrie. Onderstaande artikelen helpen je op weg.


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie