Achtergrond: Hoe groot wordt eSports in Nederland?

Geschatte leestijd – 3 minuten

Op zaterdag 15 februari 2020 streden de Nederlandse eDivisie-spelers om het Nederlands Kampioenschap FIFA20. Het prijzengeld? 50.000 euro. Meer dan 2.000 liefhebbers keken live naar een potje digitaal voetbal in de AFAS Live. Hoe groot wordt eSports in Nederland? Die vraag beantwoord ik in dit artikel.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

FIFA20 in de AFAS Live

Het Parool vatte de finale van het NK FIFA20 droogjes samen: “Waar komen ze (de bezoekers, red.) voor? Een voetbalspelletje op een televisiescherm: Fifa20. Twee mannen die op een heel groot podium in comfortabele stoelen heel geconcentreerd aan een knopje draaien.”

Dit is de eerste keer dat er in een zaal live gekeken kan worden naar wedstrijden uit de eDivisie. Op YouTube kijken er vaak zo’n 35.000 kijkers naar de Nederlandse eSporters. Ter vergelijking: dat is een goed gevuld Philips Stadion. Onderstaande video van de finale is al meer dan 300.000 keer bekeken. Het kanaal van de eDivisie heeft bijna 90.000 abonnees. eSports is in Nederland dan ook aan een gestage opmars bezig.

Hoe groot wordt eSports in Nederland?

Deze gestage opmars van eSports maakt de volgende vraag relevant: hoe groot wordt deze digitale sportvariant in Nederland? Het heeft er alle schijn van dat het einde van de populariteit van eSports nog niet in zicht is. De volgende cijfers ondersteunen die voorspelling:

  • In Nederland zijn er 1,5 miljoen spelers van FIFA;
  • Wereldwijd heeft Fifa ongeveer 120 miljoen gamers;
  • 120 miljoen gamers, waarvan 1,5 miljoen in Nederland. Een artiest met zoveel fans, zouden we bijzonder succesvol noemen;
  • Ook sponsoren weten de eSporters te vinden: Vorig jaar sloot Energiedirect.nl bijvoorbeeld een vierjarig contract voor 200.000 euro met de e-sportafdeling van PSV;
  • De eSports-business zal drie miljard dollar vertegenwoordigen in 2022;
  • Deze industrie groeit jaarlijkse met 35 procent. Er zijn maar heel weinig industrieën die zo snel groeien.

Must-reads over eSports

Hanteer je het groeipercentage (35 procent) van de hele industrie, dan telt het eDivisie kanaal over twee jaar meer dan 160.000 volgers. De afzonderlijke wedstrijden zouden meer dan 54.000 kijkers trekken. Zoveel kijkers passen er net in de Johan Cruijff Arena.

Het is dan ook de hoogste tijd om je in te lezen in deze snelgroeiende industrie. Onderstaande artikelen helpen je op weg.


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie