Achtergrond: Wie neemt de voorsprong tijdens en na de coronacrisis?

safety car

Geschatte leestijd - 4 minuten

Als de coronacrisis en de lock-down ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat het belangrijk is dat organisaties van richting moeten kunnen veranderen en vervolgens moeten kunnen versnellen. Wat als de safety car straks weer van de baan is? Bedrijven die zich adaptief tonen, hebben de grootste kans om te overleven. Wie neemt de voorsprong tijdens en na deze coronaperiode? Deze zes tips helpen je op weg.

Verwachting over de coronaperiode

Het is lastig om een planning te maken over de ontwikkeling van een virus dat een jaar geleden nog niet bestond. Ook is niet precies bekend wanneer een werkend vaccin op de markt zal zijn. Uitgesloten lijkt in elk geval dat er dit jaar nog grootschalige live-events zullen plaatsvinden. Ook wordt er gevreesd voor een tweede golf van corona-besmettingen in het najaar.

Een verwachting waar ik zelf rekening mee houd, is dat we in de zomer van 2021 weer een gedeeltelijke terugkeer naar het ‘oude normaal’ zullen zien. (Zie ook: de NRC-column van Bas Heijne, die voorspelt dat de wereld niet verandert door het virus) Vanaf de zomer van 2021 zullen er mogelijk weer grotere live-events plaatsvinden, is er een vaccin en/of is het mogelijk om niet meer op anderhalve-meter van elkaar samen te komen. Merk op: dit is slechts een verwachting. Reken in elk geval niet op een eerdere grote versoepeling.

Winnaars tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis is er een duidelijke scheiding te zien tussen bedrijven die last hebben van het virus en de lock-down en bedrijven die hiervan profiteren. Horeca, bioscopen, theaters, organisaties in de live-industrie, luchtvaart-, bus- en treinorganisaties zien hun markt krimpen. Daarentegen zijn er veel bedrijven die zich richten op bijvoorbeeld voedsel-bezorging, supermarkten, online meetings en botenverhuur die profiteren van de lock-down.

Een andere categorie die ik graag uitlicht, zijn bedrijven die een pivot hebben gemaakt. Een pivot is een wijziging in de strategie van een bedrijf. Momice, dat software ontwikkelt waarmee de event-registratie en -uitnodiging makkelijker wordt, speelt nu volop in op de anderhalve-meter-samenleving. En wat te denken van een sympathiek bedrijf als VoorDeThuisWerkers, dat hotelkamers omtovert tot flexibele werkplekken? Het is de kunst om in een bedreiging een kans te zien – of zoals Ryan Holiday in zijn bestsellers stelt: The Obstacle is The Way.

Voorsprong na corona

The Black Swan. Dat is het boek waarin Nassim Nicholas Taleb beschrijft wat er gebeurt als er een onvoorziene gebeurtenis de wereld opschudt. Zijn conclusie: het is onmogelijk om rekening te houden met het onvoorspelbare – maar ga er vanuit dat de geschiedenis bepaald wordt door dergelijke outliers. Veel organisaties vertrekken vanaf hetzelfde startpunt en dienen het gevecht aan te gaan om de gunst van hun doelgroep. Wie weet er een voorsprong te nemen op de concurrentie na de coronaperiode?

Om organisaties te helpen versnellen tijdens en na de coronacrisis, deel ik graag de volgende zes tips:

  • Zorg voor een digitale mindset. Dat is nu belangrijker dan ooit, aangezien veel kansen voor live communicatie wegvallen;
  • Kies een raamwerk voor groei. Dit raamwerk heeft zich bewezen als een model voor groei;
  • Werk aan deze vijf doelen. Door gezamenlijk aan dezelfde vijf doelen te werken, versnellen organisaties;
  • Doorloop deze negen stappen. Door deze negen stappen te doorlopen, versnel je de digitale transformatie van jouw organisatie.
  • Manage je organisatie als een computer. Wat je kan leren van de manier waarop een computer is georganiseerd – zodat je jouw onderneming nog beter kan organiseren en laten renderen;
  • Gebruik de 4 P’s. Deze methodiek – die je kan vergelijken met een besturingssysteem – wordt voorzien van de zogenaamde 4 P’s: product, planning, processen en P&L.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie