Achtergrond: 5 tips voor organisaties in het digitale tijdperk

Geschatte leestijd - 5 minuten

Is toegang tot het internet een eerste levensbehoefte? Als providers in gebreke blijven, bijvoorbeeld wanneer de verbinding bij hun klanten uitvalt, dan moeten zij de klant voor dit gemis compenseren. Met andere woorden: ‘internet is nu net zo belangrijk als eten, kleding en veiligheid’. Sterker nog: er wordt al gewerkt aan een internetverbinding tussen Mars en de Aarde. Het besef van de transitie ‘van analoog naar digitaal’ is nu in de maatschappij ingedaald. De digitale economie is op gang aan het komen. Als bedrijf moet je onderdeel uitmaken van deze nieuwe realiteit. Deze vijf tips helpen je daarmee op gang.

Businessmodel voor ecosystemen

We kennen het internet natuurlijk als een verzameling van kennis, kattenplaatjes en vakantiefoto’s. Maar wat betekent het internet voor jouw bedrijf? Het internet is eigenlijk een ecosysteem, met daarbinnen duizenden ecosystemen van gemeenschappen die online verbonden zijn. Die gemeenschappen worden gevormd door eindgebruikers, klanten, fans, ontwikkelaars, leveranciers en distributeurs. Zij gebruiken elkaars sterke punten, vullen aan en versterken elkaar om samen waarde te creëren voor andere eindgebruikers, zoals klanten en fans.

Als organisatie maak je deel uit van het gehele ‘internetecosysteem’ en van je eigen internetecosysteem, waarbinnen je meer kans wil maken op omarming door de eindgebruiker (de toekomstige fan of klant). Dat doe je door content of functionaliteiten aan te bieden, die je bijvoorbeeld verspreidt via social media kanalen. Daarom wil je een businessmodel uitdenken, waarmee je de leiding neemt in het ecosysteem ten opzichte van concurrenten. Partijen die een strategie baseren op hun plek binnen het ecosysteem, en de (potentiële) fan of klant een optimale beleving bieden, zullen daar optimaal van profiteren. Hoe realiseer je dat in de praktijk?

→ check hier meer masterclasses

  • Eén: Ontwikkel jouw Business Acceleration Plan

Je bevindt je midden in de ‘digitale verandering’: van analoog naar digitaal. Oude businessmodellen werken niet meer. Daag jezelf uit om een nieuw (digitaal) businessmodel te bedenken, dat jouw huidige vervangt. In elk ecosysteem wordt, naast kennis van digitale culturen, het ‘outside in’ denken (zoals ‘social listening’, het luisteren naar ‘conversaties’ op social media, mail of tegenwoordig ook bots) steeds belangrijker. Gevolgd door diepgaande kennis van jouw bedrijfskundige digitale businessmodel dat stuurt op bedrijfswaarde.

Het is essentieel om het Business Acceleration Plan 2017 te gebruiken. De organisatie wordt met dit plan gestuurd op 5 meetbare doelen. Het Business Acceleration Framework zal als leidraad dienen om te sturen. De uitkomst directe verhoging van jouw bedrijfswaarde. De transformatie naar jouw nieuwe digitale businessmodel vindt daarmee direct plaats.

  • Twee: Implementatie digital first denken

De implementatie van digitaal in het huidige businessmodel oftewel het opzetten van jouw ‘digital business’ is geen hype: de adoptie van digitale kanalen en de verregaande impact op alle bedrijfsprocessen worden enkel begrensd door de vragen die men stelt en de mate waarin men buiten de gebaande paden durft te gaan. Organisaties moeten de verschillende eigen domeinen aan sociale kanalen koppelen en andersom om de eindgebruiker van een optimale gebruikerservaring te voorzien. Dit zijn de plekken waar klanten en fans als eerste naar op zoek gaan.

De digitale mindset moet een organisatie hebben of ontwikkelen. Zonder deze mindset is de kans van slagen en implementatie van het nieuwe digitale businessmodel nihil. Wil je weten hoe jouw organisatie er digitaal voor staat? Doe hier de test

  • Drie: Focus op samenwerken

Om optimaal te functioneren in een ecosysteem, is een fundamenteel andere houding in relatie tot de andere partijen in het ecosysteem nodig. En dat geldt niet alleen voor de relatie tot de sociale netwerken, maar ook tot de individuen in die netwerken. Waar voorheen de nadruk binnen samenwerkingsverbanden heeft gelegen op concurreren en beschermen, ligt de nadruk nu op samenwerken. Ook binnen de organisatie. Er is geen plaats voor solisten die geen informatie delen. Iedereen in de organisatie is onderdeel van het Business Acceleration Framework.

  • Vier: Afbreken van silo’s

Social media, zoals Facebook, Twitter, YouTube en dergelijke, worden nog steeds geïsoleerd benaderd. Het is in onze oude manier van zakendoen geïntegreerd en komt zelfs terug in de verschillende, individuele, zakelijke functies, waar internet en social media een significante invloed op kan hebben. De sociale kanalen, maar ook mailbestanden en de website of app worden vaak apart benaderd, zonder enige vorm van integratie met de totale marketing-  en communicatie-aanpak, laat staan in combinatie met andere kanalen.

Ook binnen de organisatie bevindt zich belangrijke informatie in marketing-, communicatie- en pr-plannen. Vergeet daarbij de financiële gegevens niet die daarmee zijn gemoeid. Die silo’s moeten ook afgebroken worden. Plannen moeten gedeeld worden om aan te sluiten bij de rest van de processen die worden gestuurd vanuit het Business Acceleration Framework.

  • Vijf: Wees likeable en kies voor dialoog

Organisaties hebben de afgelopen decennia de waarde van volledig meetbare factoren overschat ten opzichte van de emotionele factoren. Een bedrijf dat geen positieve, online connectie met haar klanten tot stand brengt, is inwisselbaar geworden. De levenslijn van jouw digitale businessmodel is de organisatie-klant-relatie.

De komende tijd hebben fans en klanten behoefte aan een ‘likeable’ bedrijf of merk waar ze graag gezien, ondersteund en gehoord door worden. Het draait om de dialoog en connectie. Het maken van de daadwerkelijke connectie en het communiceren met de (potentiële) fan of klant is essentieel in het ecosysteem. Inmiddels is de route naar automatische communicatie ingezet. De succesfactor hierbij is dialoog.

* Delen van deze post zijn afkomstig uit het boek ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu’ dat ik samen met Ger Hofstee schreef.

Check ook de masterclasses

Lees ook


Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie